Travel Plan

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Μεθυστικό ταξίδι με άρωμα μαστίχας


Η εξερεύνηση στο νησί της μαστίχας μπορεί να αρχίσει από τον Κάμπο. Μια πεδιάδα εσπεριδοειδών, με το μοναδικό στον κόσμο χιώτικο μανταρίνι, που φύονται σε κτήματα με πανύψηλη περίφραξη, θολωτές εισόδους, ευρύχωρες στέρνες, περίτεχνα μάγγανα και μεγαλοπρεπή αρχοντικά. Λεπτομέρειες γι' αυτό τον τόπο θα μάθετε στον πολυχώρο citrus (τηλ. 22710-31.513), στον οποίο γίνονται διάφορες εκδηλώσεις έως τις αρχές του φθινοπώρου. Ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθείτε τον Κάμπο είναι είτε περπατώντας είτε κάνοντας ποδήλατο στα στενά του.

Επόμενος σταθμός, τα καστροχώρια του νησιού. Το πλέον διάσημο είναι τα Μεστά, που μοιάζουν με φρούριο. Πραγματική απόλαυση είναι το περπάτημα στα στενά σοκάκια του. Εξαιρετικός είναι ο Ανάβατος τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ως τον Μυστρά της Χίου, με τα πέτρινα μεσαιωνικά πυργόσπιτα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κάστρο που βρίσκεται στην πόλη της Χίου, το οποίο έχει να σας «διηγηθεί» τη δική του ιστορία.

Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα χνάρια του… Κολόμβου στο περίφημο Πυργί. Πέρασε από εδώ αναζητώντας άξιους ναυτικούς για το ταξίδι του προς την Αμερική. Το σπίτι του στον ανηφορικό δρόμο ανάμεσα στο κοινοτικό πάρκινγκ και την κεντρική πλατεία. Το χωριό με τη μοναδική είσοδο και έξοδο μοιάζει με μεθυστικό λαβύρινθο, αίσθηση, που γίνεται δυνατότερη από την ασπρόμαυρη γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών: τα περίφημα ξυστά.

Κάντε ένα διάλειμμα για μια δροσερή βουτιά στις πανέμορφες παραλίες του νησιού με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. Διασημότερη όλων είναι η παραλία Μαύρα Βόλια. Πήρε το όνομα της από τα μαύρα βότσαλά της, τα οποία μάλιστα είναι… προστατευόμενο είδος γι' αυτό και δεν πρέπει να σας παραξενέψει η ταμπέλα, «Απαγορεύεται να παίρνετε βότσαλα μαζί σας». Ομορφες παραλίες είναι επίσης οι ακόλουθες: Βέσσα, Λιθί, Διδύμες, Αποθήκα, Αγία Δύναμη, Αγία Φωτιά. Πολλοί λένε πως η δυτική πλευρά της Χίου διαθέτει τις ωραιότερες παραλίες, όπως αυτή της Ελίντας. Την αλήθεια θα την ανακαλύψετε μόνοι σας.

Η νότια γωνιά του νησιού είναι το μοναδικό μέρος στον πλανήτη, όπου φύεται το δένδρο της μαστίχας. Αξίζει λοιπόν να δείτε από κοντά πώς οι ντόπιοι μαζεύουν - με πολύ κόπο - το πολύτιμο δάκρυ του σχίνου. Εκτός από τις απλές μαστίχες που έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες, υπάρχουν ουκ ολίγα προϊόντα με κύριο συστατικό τη μαστίχα. Φέτος, από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου, αξίζει να επισκεφθείτε την 7η Γιορτή Αγροτουρισμού, έκθεση που διοργανώνεται στην πόλη της Χίου (δημοτικός κήπος).

Πηγή: tanea.gr

Ταξιδέψτε στο βορειοανατολικό Αιγαίο! Το μυροβόλο νησί της Χίου θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις δωματίων μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover