Travel Plan

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ταζ Μαχάλ: Το μνημείο της αγάπης (video)




Το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Μογγόλος Αυτοκράτορας (Σάχης) Τζαχάν.



Ο αυτοκράτορας Τζαχάν το έχτισε για την αγαπημένη του σύζυγο, από την οποία πήρε και το όνομα του. Το Ταζ Μαχάλ προέρχεται από το υποκοριστικό όνομα Μουμτάζ Μαχάλ που ο  Τζαχάν χρησιμοποιούσε για να αποκαλεί την σύζυγό του και το οποίο σημαίνει «κορόνα του παλατιού».

Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.

Ο Τζαχάν σκόπευε να χτίσει άλλο ένα μνημείο από μαύρο μάρμαρο, στην αντίπερα όχθη του ποταμού, για να το αφιερώσει στον ίδιο του τον εαυτό. Πριν ξεκινήσει, όμως, ο γιος του Ορανγκζέμπ κατέλαβε την εξουσία και τον φυλάκισε.

Ο αυτοκράτορας πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στο οχυρό της πόλης Άγκρα, κοιτώντας το Ταζ Μαχάλ και περιμένοντας τη στιγμή που θα ξανασυναντούσε την πολυαγαπημένη του σύζυγο. Μετά το θάνατό του, το 1666, ετάφη δίπλα της.

Το Ταζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, και το μέγιστο της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, το οποίο και περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.








Πηγή: travelstyle.gr

Εξερευνήστε νέους προορισμούς! Ταξιδέψτε στη μαγευτική Ινδία με το Travel Plan.

ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

IMAGINE INDIA "ΧΡΥΣΟ ΤΡΙΓΩΝΟ" 9 ημέρες/ 6 νύχτες
Έως 30/9 τιμή κατ' άτομο σε δίκλινο από 799 ευρώ από Αθήνα και από 875 ευρώ με αναχώρηση από Θεσσαλονίκη

Περιλαμβάνονται: Αεροπορικά εισιτήρια με Gulf Air, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5*, πλήρης διατροφή, μεταφορές και ξεναγήσεις καθημερινά. Ασφάλεια αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνονται φόροι αεροδρομίου και βίζα εισόδου.

Pin It button on image hover