Travel Plan

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Γίνετε αστρονόμοι για μία νύχτα στον Ψηλορείτη


Μόλις έξι χιλιόμετρα από το Ιδαίον Άνδρον όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ανατράφηκε ο Δίας, βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, το οποίο ορισμένα βράδια του καλοκαιριού παραμένει ανοιχτό για το κοινό προσφέροντας ένα μοναδικό παράθυρο στο σύμπαν.


ο Αστεροσκοπείο Σκίνακα βρίσκεται στο Όρος Ίδη (Ψηλορείτη), στα 1750 μέτρα υψόμετρο, μόλις 20 χλμ από την παραδοσιακή πόλη των Ανωγείων. Αποτελεί κοινή ερευνητική εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ινστιτούτου Max Planck για Εξωγήινη Φυσική της Γερμανίας.  

Η κορυφή Σκίνακας έχει αποδειχθεί προνομιακή θέση για αστρονομικές παρατηρήσεις στη Μεσόγειο. Η γεωγραφική της θέση εξασφαλίζει μεγάλο αριθμό από καθαρές και σκοτεινές νύχτες, συνθήκες απαραίτητες για την παρατήρηση αμυδρών αστρονομικών αντικειμένων. Ειδικές μετρήσεις έχουν δείξει ότι η ατμόσφαιρα πάνω από τον Σκίνακα είναι ιδιαίτερα ευσταθής, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η ευκρίνεια των παρατηρήσεων να είναι εξαιρετική.

Στο Αστεροσκοπείο είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν τρία τηλεσκόπια διαμέτρου 1.3 μ, 0.6 μ και 0.3 μ με σύγχρονα επιστημονικά όργανα. Το τηλεσκόπιο των 0.6 μ αποτελεί κοινή εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου του Tuebingen. To Αστεροσκοπείο συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα στο πεδίο της Αστροφυσικής, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη σύγχρονη εκπαίδευση των φοιτητών στην Αστρονομία. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε για τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθείτε για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσετε από το τηλεσκόπιο.

Το Αστεροσκοπείο θα είναι ανοιχτό: 
Κυριακή 07 Αυγούστου
Κυριακή 21 Αυγούστου
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου
Πρακτικές Πληροφορίες
Οι ώρες επίσκεψης για τις παραπάνω μέρες είναι από τις 17:00 έως τις 23:00.
Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας λόγω υψομέτρου, καλό είναι να είστε κατάλληλα ντυμένοι.
Πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη με λεωφορεία τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης του κοινού λόγω περιορισμένου χώρου στο Αστεροσκοπείο.
Πληροφορίες
Τηλ. 2810 394238, φαξ. 2810 394240, skinakas@physics.uoc.gr

Διεύθυνση
Αστεροσκοπείο Σκίνακα, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής, Βασιλικά Βουτών, ΤΘ 2208, ΤΚ 71003


Πηγή: in.gr

Διακοπές στην Κρήτη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover