Travel Plan

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Περίπατο στην Αθήνα της Κατοχής διοργανώνουν το Σάββατο οι Atenistas

Περίπατο στην Αθήνα της Κατοχής διοργανώνουν το Σάββατο οι Atenistas

Σε έναν περίπατο γνωριμίας με την Αθήνα την περίοδο της Κατοχής προσκαλεί αυτό το Σάββατο η ομάδα Πόλις των Atenistas 69 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τα κατοχικά στρατεύματα.

Η ομάδα δίνει ραντεβού στις 11:30 στην πλατεία Κολωνακίου για να μάθουμε...τι συνέβαινε τότε στην πόλη μέσα από ιστορίες ανθρώπων που διηγούνται την οδυνηρή καθημερινότητά τους.

Η έδρα των γερμανικών αρχών ασφαλείας, η μεγάλη διαδήλωση της Κατοχής, ο λιμός, τα καζίνο της εποχής, η μαύρη αγορά, τα κρατητήρια των αντιστασιακών είναι μερικά από όσα θα παρουσιάσει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας του βιβλίου «Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012).

Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης (Κοραή 4) θα είναι ανοιχτός για να γνωρίσουν όσοι συμμετάσχουν στον περίπατο τα σημεία που βασανίστηκαν οι κρατούμενοι της Κατοχής, καθώς εκεί βρίσκονται ακόμα τα μικροαντικείμενα, ακιδογράμματα και επιγραφές τους στις μεταλλικές πόρτες, στους τοίχους και τα παράθυρα.

Μετά το τέλος του περιπάτου θα προβληθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) η ταινία-ντοκουμέντο του Άγγελου Παπαναστασίου, που ευγενικά παραχωρήθηκε από την κόρη του Λουκία Παπαναστασίου. 

Ο Άγγελος Παπαναστασίου, με κίνδυνο της ζωής του, αποτύπωσε κάποιες εικόνες της περιόδου εκείνης στην κάμερά του, την οποία έκρυβε σε μια καραβάνα συσσιτίου για να μην κινήσει υποψίες και κατέγραφε κρυφά εικόνες, τόσο από την καθημερινότητα, αλλά και – κυρίως – σκληρές εικόνες από τα δεινά της Κατοχής.

Πηγή:  news.in.gr
Pin It button on image hover