Travel Plan

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Νομισματικό Μουσείο - Θησαυροί που ταξιδεύουν

NOMISMATIKOsofia&husband

Γλαύκες της Αθήνας και χελώνες της Αίγινας ξετυλίγουν μια πολύ παλιά ελληνική ιστορία, τοίχοι διηγούνται μύθους, σαλόνια από τα πιο όμορφα που χτίστηκαν στην πόλη μας υποδέχονται μικρούς και μεγάλους και μια...
πράσινη όαση στην καρδιά της πρωτεύουσας μας καλεί να την απολαύσουμε. Μια βόλτα στο Νομισματικό Μουσείο αξίζει όλες τις ώρες και μας ταξιδεύει σε διάφορες εποχές.


Το Νομισματικό Μουσείο, στην καρδιά της Αθήνας, στεγάζεται στην πάλαι ποτέ αρχοντική κατοικία του παθιασμένου αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, στο Ιλίου Μέλαθρον. Και είναι από τα μουσεία όπου, εκτός από τις προθήκες με τα σπάνια νομίσματα από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις αίθουσες απλώς για να θαυμάσει τις περίφημες τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά. Να χαζέψει τα ζωγραφιστά ταβάνια, τις σκαλιστές πόρτες, τα ψηλοτάβανα δωμάτια και, τέλος, ν’ απολαύσει στον όμορφο κήπο του τη δροσιά και την ομορφιά σπάνιων λουλουδιών της ελληνικής γης. Το μουσείο είναι από τα παλαιότερα της χώρας καθώς η ίδρυσή του θεσμοθετήθηκε από το ελληνικό κράτος το 1834, την ίδια χρονιά με το Εθνικό Αρχαιολογικό. Αρχικά στεγάστηκε μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη σε μία αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέρασαν πολλά χρόνια για να αποκτήσει τη μόνιμη στέγη του κι εκεί να φιλοξενηθούν οι αρχαιοελληνικοί και βυζαντινοί θησαυροί, σπάνια εκθέματα που αφηγούνται την ιστορία του νομίσματος από τη ρωμαϊκή μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Χελώνες της Αίγινας, πώλοι της Κορίνθου, γλαύκες της Αθήνας, κέρματα από τα πρώτα που κόπηκαν στον ελλαδικό χώρο εξιστορούν τη νομισματική, και όχι μόνον, ιστορία της χώρας μας και εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση που ολοκληρώθηκε μόλις το 2007. 

nomismata

Μαζί τους νομίσματα που ταξίδεψαν μακριά στη Μεσόγειο, στον Εύξεινο Πόντο, σε όλον τον αρχαίο κόσμο, μέσω των ελληνικών αποικιών: το τετράδραχμο της αθηναϊκής Δημοκρατίας και ο χρυσός στατήρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα «διεθνή» νομίσματα της κλασικής και ελληνιστικής εποχής. Ακόμα λιγότερο γνωστά κέρματα που έκοψαν διάφοροι πολιτικοί, στρατιωτικοί και θρησκευτικοί συνασπισμοί.

Στο σαλόνι όπου κάποτε δίνονταν οι δεξιώσεις της οικογένειας Σλήμαν, την περίφημη Αίθουσα των Εσπερίδων, παρουσιάζεται η γένεση του νομίσματος, η μέθοδος κατασκευής του και η διάδοση της χρήσης του στον αρχαίο ελληνικό κόσμο από τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν οι ελληνικές πόλεις-κράτη άρχισαν να εκδίδουν τα νομίσματά τους. Σημαντικές πληροφορίες για τη νομισματική κυκλοφορία και την οικονομία σε πολλές περιοχές του ελληνικού κόσμου προσφέρουν τα κλειστά σύνολα νομισμάτων. Από αυτά που αξίζει να δει ο επισκέπτης είναι ο Θησαυρός από τη Mύρινα, ο οποίος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1970 στην Καρδίτσα. Αποτελείται από 149 αργυρούς στατήρες Αίγινας, τις γνωστές χελώνες, που αντιπροσωπεύουν διάφορα στάδια της νομισματικής παραγωγής του νησιού από τα μέσα του 6ου μέχρι και μετά τα μέσα του 5ου αι. π.Χ.

Τοίχοι με ιστορία
Εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία έχει όμως το κτήριο, το Iλίου Mέλαθρον, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου. Νεοκλασικού ρυθμού, συνδυάζει στοιχεία από την ιταλική Αναγέννηση ενώ η πλούσια εσωτερική διακόσμησή του εκφράζει το μεγάλο πάθος του Σλήμαν για την αρχαιότητα. Θεωρείται από τα καλύτερα έργα του Eρνέστου Tσίλερ. Χτίστηκε το διάστημα 1878-1879 για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία της οικογένειας Σλήμαν. Το όνομά του, που σημαίνει «μέγαρο της Tροίας», σχετίζεται με την αποκάλυψη της αρχαίας πόλης από τον ακούραστο αρχαιολόγο. Το διώροφο πολυτελές οικοδόμημα εγκαινιάστηκε με μια λαμπρή δεξίωση στις 30 Ιανουαρίου 1881. 

ceiling

O πρώτος όροφος στέγαζε την κοινωνική ζωή της οικογένειας. Γύρω από έναν κεντρικό χώρο διαρθρώνονται η Αίθουσα των Εσπερίδων για τις δεξιώσεις, το λογοτεχνικό σαλόνι για τις φιλολογικές βραδιές, η αίθουσα φιλοξενίας και η τραπεζαρία. Στον δεύτερο όροφο τα υπνοδωμάτια, τα γραφεία και η βιβλιοθήκη και στο ισόγειο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι, τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού, καθώς και η αίθουσα όπου βρίσκονταν τότε τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Τροία. Για την ολοκλήρωση της πολυτελούς οικίας εργάστηκαν σημαντικοί δημιουργοί της εποχής. Εκτός από τον Τσίλερ, που επιμελήθηκε τα σχέδια, οι οροφογραφίες και οι τοιχογραφίες είναι έργο του Σλοβένου ζωγράφου Γιούρι Σούμπιτς (1855-1890), γνωστού για το έργο του στη Bιέννη και το Παρίσι. O γραπτός διάκοσμος των τοίχων χαρακτηρίζεται από την αναπαραγωγή θεμάτων από τοιχογραφίες κατοικιών της Πομπηίας και την αναγραφή επιλεγμένων αποσπασμάτων από έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, όπως του Oμήρου, του Hσιόδου, του Πινδάρου και του Λουκιανού. Στα ψηφιδωτά δάπεδα, που κατασκευάστηκαν από Ιταλούς ψηφοθέτες, απεικονίζονται ευρήματα από τις ανασκαφές του Σλήμαν ή θέματα εμπνευσμένα από αυτά. Οι μεταλλικές διακοσμήσεις των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων έγιναν σε εργαστήριο του Πειραιά. Tον διάκοσμο του μεγάρου ολοκλήρωναν πήλινα αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων που κατασκευάστηκαν στη Βιέννη, από τα οποία τρία τοποθετήθηκαν στον κήπο και είκοσι τέσσερα περιμετρικά στην ταράτσα.

Μια πράσινη όαση
Το Ιλίου Μέλαθρον, μετά τον θάνατο του Ερρίκου Σλήμαν το 1890, κληροδοτήθηκε στη σύζυγό του Σοφία, η οποία έζησε σ’ αυτό με τα δύο παιδιά τους. Το 1926 το κτήριο πουλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο αντί του ποσού των 27.000.000 δραχμών. Η δαπάνη καλύφθηκε μέσω του κληροδοτήματος Aλεξάνδρου Σούτζου, με σκοπό να στεγαστεί το Mουσείο Kαλών Τεχνών και το Νομισματικό Mουσείο. Ωστόσο, από το 1929 στο κτήριο στεγάστηκαν διαδοχικά το Συμβούλιο της Επικρατείας (1929-1934), ο Άρειος Πάγος (1934-1980) και το Εφετείο (1981-1983). Tο 1983, η Kτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε το Iλίου Mέλαθρον στο υπουργείο Πολιτισμού.

kipos iliou melathron 


Μετά από εργασίες αποκατάστασης, στεγάζεται εκεί το Νομισματικό Μουσείο, αρχικά το 1998 με τη μόνιμη έκθεσή του στον πρώτο όροφο και από το 2003 με τη μεταφορά των συλλογών, της βιβλιοθήκης και των γραφείων του. Μπορεί να είναι ένα μουσείο εξειδικευμένου ενδιαφέροντος, ωστόσο το ίδιο το κτήριο και ο υπέροχος κήπος του το κάνει ελκυστικό για όλες τις ηλικίες. Διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, άτομα με ειδικές ανάγκες και φοιτητές. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες μπορείτε να απολαύσετε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ακόμα, στον κήπο του, μια πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας με έκταση 800 τ.μ. με πολλά είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας και διάκοσμο αντιγράφων αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων, λειτουργεί και ένα όμορφο αναψυκτήριο. Η βόλτα σας στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας ενδείκνυται όλες τις ώρες και τις εποχές.


nomismatiko info

Κείμενο: Βασιλική Τζεβελέκου

Πηγή: talcmag.gr
Pin It button on image hover