Travel Plan

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Μια βόλτα στις ξακουστές Μυκήνες


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!

Στον πλούτο της Πελοποννήσου συγκαταλέγεται και ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς, που άνθισαν κάτω από το ελληνικό φως: ο Μυκηναϊκός.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος σήμερα τη συγκίνηση των... αρχαιολόγων Schliemann και του Dorpfeld όταν αποκάλυπταν στα μάτια όλης της οικουμένης ένα από τα μεγαλύτερα λίκνα της ανθρωπότητας.  «Μια επικράτεια που κατοικήθηκε αδιάκοπα από την αυγή της ιστορίας και αναδείχτηκε σε ηγεμονίδα του αρχαίου γνωστού κόσμου.

Ο Όμηρος και η αρχαία ελληνική τραγωδία διέσωσαν ονόματα και μνήμες που έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας.  Ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος, η Δανάη και ο Περσέας, ο Ατρέας και ο Πέλοπας, φαντάζουν προπάτορες όλης της Ευρώπης• γενέθλια γη όλων αυτών των προσωπικοτήτων, οι πολύχρυσες Μυκήνες.

Τα πρώτα αρχαιολογικά σπαράγματα υποδεικνύουν ότι η περιοχή των Μυκηνών κατοικήθηκε ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ., από τους προϊστορικούς χρόνους.  Με θέση οχυρή και δεσπόζουσα, ανάμεσα στους κωνικούς και ήρεμους λόφους του Προφήτη Ηλία και της Σάρας και άφθονο νερό, αποτέλεσε ιδανικό τόπο για να εγκατασταθεί και να προστατευτεί ο άνθρωπος.

Η μεγάλη ακμή των Μυκηνών, με τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική, τα γραπτά μνημεία και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό, ήταν στην ύστερη Εποχή του Χαλκού, ανάμεσα στο 1350 και το 1200 π.Χ.  Οι πρώτες ηγεμονικές φατρίες εμφανίστηκαν ήδη από το 1700 π.Χ., σε δυσθεώρητο δηλαδή ιστορικό βάθος.  Τότε είναι που κατασκευάζονται οι πρώτοι μνημειώδεις τάφοι.  Από κει και πέρα, η εξέλιξη είναι ιλιγγιώδης. Ανακτορικά συγκροτήματα, κυκλώπεια τείχη που προκαλούν και σήμερα δέος, ο γνωστός «Τάφος («Θησαυρός») του Ατρέα», τα τεράστια υπέρθυρα, οι κρήνες και οι προμαχώνες συγκροτούν ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα που γνώρισε ο αρχαίος κόσμος.  Οι Μυκήνες παρήκμασαν γύρω στο 1100 π.Χ., πιθανόν λόγω αλλεπάλληλων καταστροφών από σεισμούς και πυρκαγιές.  Πρόλαβαν, όμως, να αναδειχτούν σε πραγματική αυτοκρατορία, που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία όχι μόνο του Ελληνικού χώρου, αλλά και την παγκόσμια.»

Οι Μυκήνες απέχουν 140 χλμ. από την Αθήνα και μόλις 24 χλμ. από το Ναύπλιο!  Αν δεν τις έχετε επισκεφθεί ακόμη, μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν;  Για μια τελευταία σεπτεμβριάτικη ανάσα, με μια εκπαιδευτική - γιατί όχι - χροιά;
 
Πηγή: http://www.visitgreece.gr

 

 

 

Pin It button on image hover