Travel Plan

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Λογοτεχνικές περιπλανήσεις: 5 ταξίδια με άρωμα παλιού βιβλίου


Εμπνευσμένοι από τα έργα και τις ημέρες πέντε Ελλήνων λογοτεχνών, γεμίζουμε τη βαλίτσα με τα βιβλία τους και αναζητούμε τα μουσεία και τα σπίτια τους, σε έξι αγαπημένους προορισμούς ανά την Ελλάδα.


Η Σκιάθος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Δείτε: Το σπίτι όπου έζησε και πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης βρίσκεται στην πόλη της Σκιάθου, και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο, με αυθεντικά έπιπλα και αντικείμενα της εποχής στον πρώτο όροφο, και έκθεση παλαιών και νεότερων βιβλίων του συγγραφέα στο ισόγειο. 

«Το κτίριο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα σκιαθίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, από τα ελάχιστα που διατηρούνται μέχρι σήμερα χωρίς μεταγενέστερες αλλοιώσεις και αλλαγές. Είναι διώροφο, με τοίχους από πέτρα και από τσατμά, στεγασμένο με ξύλινη στέγη που καλύπτεται με κεραμίδια "βυζαντινού" τύπου» διαβάζουμε στο site του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Το σπίτι – μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι επισκέψιμο καθημερινά. Το εισιτήριο κοστίζει 1€. 

Διαβάστε: Την γραμμένη το 1903 Φόνισσα, η ιστορία της οποίας εκτυλίσσεται στη Σκιάθο, και τα προγενέστερα μυθιστορήματα του Παπαδιαμάντη, «Οι έμποροι των εθνών» (του 1883) και «Η Γυφτοπούλα» (του 1884). 


Η Μονεμβασιά του Γιάννη Ρίτσου 

Δείτε: Το σπίτι του ποιητή, πολύ κοντά στην είσοδο του κάστρου. Τα σκαλάκια σας οδηγούν σε κάτι που αρχικά μοιάζει με ταράτσα, στην πραγματικότητα όμως είναι η αυλή του σπιτιού όπου έζησε ο Γιάννης Ρίτσος. Η προτομή του ατενίζει την θάλασσα, ενώ το σπίτι δεν είναι επισκέψιμο –ανοίγει, κάποιες φορές, για σχολεία και οργανωμένες ομάδες, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Μονεμβασιάς. Υπάρχουν σκέψεις να μετατραπεί σε μουσείο, με χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, προς το παρόν όμως παραμένουν σκέψεις. Όπως και να έχει, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του σπιτιού –όπως και ολόκληρου του κάστρου– σε συνδυασμό με την θέα, αποτελούν λόγο αρκετό για να σκαρφαλώσετε το ανηφορικό καλντερίμι μέχρι εδώ. 

Διαβάστε: Την ρομαντικά μελαγχολική «Σονάτα του Σεληνόφωτος», σε μια μονεμβασιώτικη ταράτσα φωτισμένη από κεριά. 


Η Λέσβος του Στρατή Μυριβήλη 

Δείτε: Το σπίτι του λογοτέχνη στο χωριά Συκαμιά –ή Σκαμιά– και την «μουριά του Μυριβήλη», το γιγάντιο δέντρο η επιγραφή στον κορμό του οποίου εξηγεί πως στον ίσκιο του έγραφε ο Στρατής Μυριβήλης. Η μουριά, με τον περίτεχνο πέτρινο περίβολο, βρίσκεται στο επίνειο του χωριού, τη Σκάλα Συκαμιάς, απέναντι ακριβώς από το όμορφο εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, από το οποίο ο Μυριβήλης εμπνεύστηκε το ομώνυμο μυθιστόρημά του. Αν θέλετε να επισκεφθείτε το σπίτι του συγγραφέα, τηλεφωνήστε πρώτα στο 22530 71313, για να κανονίσετε την επίσκεψή σας. 

Διαβάστε: Την «Παναγιά τη Γοργόνα», στον ίσκιο της μουριάς. 


Η Ζάκυνθος του Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου 

Δείτε: Το Μουσείου Σολωμού και Κάλβου, στην πλατεία Αγίου Μάρκου, στην πόλη της Ζακύνθου, στο ισόγειο του οποίου βρίσκονται οι τάφοι των Δ. Σολωμού και Α. Κάλβου. Χειρόγραφα, προσωπογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και εκδόσεις του έργου των δύο μεγάλων ποιητών, καθώς και άλλων Επιφανών Ζακυνθίων –όπως είναι ο επίσημος τίτλος του Μουσείου– εκτίθενται στις αίθουσες του εντυπωσιακού κτιρίου. Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά, από τις 9.00 έως τις 14.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Σκαρφαλώστε, επίσης, στον καταπράσινο λόφο του Στράνη, πάνω από την πόλη, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα του νησιού και να δείτε το σημείο όπου ο ποιητής συνέθεσε τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Ο θρύλος λέει πως ο Δ. Σολωμός παρακολουθούσε από εδώ πάνω την Έξοδο του Μεσολογγίου, καθώς έγραφε το ποίημα που θα γινόταν ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, τα δυτικά παράλια της Στερεάς Ελλάδας όντως διακρίνονται στον ορίζοντα. 

Διαβάστε: Την «Γυναίκα της Ζάκυνθος», σατιρικό πεζόμορφο ποίημα του Διονύσιου Σολωμού. Την τελευταία έκδοση του «Ωδαί» του Ανδρέα Κάλβου (Μεταίχμιο, 2009) με την προσθήκη της νεοευρεθείσας ωδής «Ελπίς Πατρίδος». 


Η Κρήτη (και η Αίγινα) του Νίκου Καζαντζάκη 

Δείτε: Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο χωριό Μυρτιά (14 χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο) απ’ όπου καταγόταν ο γεννημένος στο Ηράκλειο Νίκος Καζαντζάκης. Το Μουσείο αποτελείται από ένα σύνολο κτιρίων, κομμάτι του οποίου αποτελεί το πατρικό της οικογένειας Ανεμογιάννη, συγγενών του καπετάν Μιχάλη, πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη. Χειρόγραφα και σημειώσεις του συγγραφέα, οι πρώτες εκδόσεις των έργων του στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, και πολλά ακόμη κειμήλια συναποτελούν τις συλλογές του μουσείου. Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη είναι επισκέψιμο καθημερινά, από τις 9.00 έως τις 17.00. Η είσοδος κοστίζει 3€. 

Στην Αίγινα, το σπίτι όπου έζησε ο Ν. Καζαντζάκης βρίσκεται στο Λιβάδι. Θα το βρείτε κατευθυνόμενοι παραλιακά από την Αίγινα προς την Σουβάλα, σε μια στροφή του δρόμου, και θα το αναγνωρίσετε από τα γαλάζια παράθυρα και την ανοιχτόχρωμη καφέ πέτρα του. Παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί χειρόγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, το σπίτι δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμο. Η θέα στη θάλασσα από την αυλή του σπιτιού είναι φαντασμαγορική. 

Διαβάστε: Το πλέον αγαπημένο από τα έργα του, «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Τις ταξιδιωτικές του αφηγήσεις, στα βιβλία με τίτλο «Ταξιδεύοντας». 

Πηγή: in2life.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover