Travel Plan

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Πλάκα-Σπιναλόγκα: Κρήτη τόπος διακοπών... Το νησί!


Απέναντι από το «διάσημο» νησάκι της   Σπιναλόγκας βρίσκεται μια γειτονιά όπου μπορείς να βρεις ολόφρεσκο ψάρι και λαχταριστά θαλασσινά, πεντακάθαρα νερά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους. Η Πλάκα που «ησύχασε» πια από τα γυρίσματα του δημοφιλούς σίριαλ «Το Νησί» μπαίνει με φόρα στην καλοκαιρινή ταξιδιωτική σου ατζέντα, χωρίς να... αστειεύεται!


Η πραγματική Πλάκα...

Η περιοχή -ένας οικισμός που ανήκει στο χωριό Βρουχάς του δήμου Αγίου Νικολάου- βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του νομού Λασιθίου. Φέτος αναμφισβήτητα είναι η χρονιά της, καθώς μετά την πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το Νησί», έχει γίνει πασίγνωστη! Ποια είναι, όμως, η πραγματική Πλάκα; Ουσιαστικά πρόκειται για μια γραφική γειτονιά με εκπληκτικές ταβέρνες -Κρητικοί και μη άλλωστε έχουν καθιερώσει την κυριακάτικη βόλτα για φρέσκο ψάρι εδώ και καιρό σε κάποια από αυτές- πολύ φιλικούς ανθρώπους και ένα άρωμα από περασμένες δεκαετίες διάχυτο στην ατμόσφαιρα. Σε αυτά πρόσθεσε και την καθιερωμένη βαρκάδα στη Σπιναλόγκα -το τρίτο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό μνημείο της χώρας μετά την Ακρόπολη και την Κνωσό- και έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα. Τα παλιά κτήρια στον πλακόστρωτο δρόμο, πάνω από τη θάλασσα αλλά και στον κεντρικό που αποτελούν ουσιαστικά... ολόκληρη την Πλάκα, μαρτυρούν το παρελθόν της περιοχής, τότε που τα καραβάκια έφευγαν από το μικρό μόλο για να μεταφέρουν στο νησί της Σπιναλόγκας και στο λεπροκομείο ασθενείς και προμήθειες.

Η Πλάκα ζει, λοιπόν, στους δικούς της ήρεμους ρυθμούς ακόμη και όταν γεμίζει επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Είναι ένα ιδανικό μέρος για να χαλαρώσει κάποιος και να γεμίσει τις μπαταρίες του, τόσο με την παρέα όσο και με την οικογένειά του. Ούτε καν οι celebrities του διεθνούς jet set που κάνουν εδώ την εκδρομή τους από την... κοσμοπολίτικη γειτόνισσα Ελούντα δεν μπορούν να διαταράξουν την ήρεμη αύρα της γειτονιάς και τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Άλλωστε για τον ίδιο λόγο έρχονται όλοι εδώ: για τις ολόφρεσκες θαλασσινές λιχουδιές σε κάποια από τις ταβέρνες και για να ρίξουν μια βουτιά στην παραλία με το βότσαλο, στο τέλος του κεντρικού δρόμου. Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες έχουν συνηθίσει πια, ενώ είναι προς τιμήν τους το γεγονός πως αντιμετωπίζουν τον καθένα-ακόμη κι εμένα κι εσένα- με τον ίδιο φιλικό και ειλικρινή τρόπο, που θα συμπεριφέρονταν και σε αυτούς.


...και η τηλεοπτική!

Τη χαλαρή ατμόσφαιρα στην Πλάκα δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν ούτε τα γυρίσματα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς που έλαβαν χώρα στην περιοχή τον περασμένο χειμώνα. Το αντίθετο μάλιστα. Όπως μας είπαν κάτοικοι και επιχειρηματίες, ήταν όλοι ένα... ωραίο σκηνικό! Όλοι οι συντελεστές του σίριαλ έγιναν φίλοι με τους Πλακιώτες, «έγιναν και οι ίδιοι Πλακιώτες» όπως χαρακτηριστικά λένε. Μιλούσαν καθημερινά με τους πρωταγωνιστές, τους άνοιξαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, ενώ αρκετοί είχαν και μικρούς ρόλους στη σειρά! Μερικά από τα κτήρια όπου γυρίστηκε μάλιστα το «Νησί» βρίσκονται σε χαρακτηριστικά σημεία της Πλάκας, όπως αυτά (3 στον αριθμό) στην αριστερή πλευρά του πλακόστρωτου δρόμου, εκεί που θα συναντήσεις τις φημισμένες ψαροταβέρνες. Βέβαια αν θέλεις μια πραγματική... γεύση «Νησιού» αρκεί να πεταχτείς μέχρι το μικρό χωριουδάκι της Άνω Ελούντας, όπου υπάρχουν ακόμη τα σκηνικά που χρησιμοποιήθηκαν στη σειρά. Εδώ ήταν η «Πλάκα» στο σίριαλ. Στον τόπο αυτό πραγματικά νιώθεις πως ο χρόνος έχει σταματήσει, την ώρα που τα σκηνικά έχουν «ντύσει» τα σπίτια των λιγοστών κατοίκων. Με μια βόλτα στα στενά δρομάκια θα αντιληφθείς αυτό που σου περιγράφω, ενώ είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις και τις... κλασικές γιαγιάδες κα Μαρία, κα Αργυρώ και κα Ελένη που και αυτές έκαναν ένα μικρό πέρασμα από την οθόνη και είναι πρόθυμες να σου διηγηθούν τηλεοπτικές και όχι μόνο ιστορίες!


Μια τελευταία εικόνα της Πλάκας και του νησιού

Φέτος το καλοκαίρι η Πλάκα κι η Σπιναλόγκα ετοιμάζονται να υποδεχθούν πάνω από 500.000 επισκέπτες, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από εκείνον της περσινής σεζόν. Όσοι και να έρθουν όμως δεν πρόκειται να αλλοιώσουν στο ελάχιστο τον ατόφιο χαρακτήρα της περιοχής και την ειλικρινή φιλοξενία των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ. Γιατί κάτι τόσο αληθινό και ισχυρό όσο και το τελευταίο τοπίο που συγκράτησα στο νου μου λίγο πριν φύγω από εδώ, καθώς και η απαράμιλλης γοητείας εικόνα της φωτισμένης από το ηλιοβασίλεμα Σπιναλόγκας, που έρχεται να δέσει με τρόπο σχεδόν μυσταγωγικό με την γραφικότητα της Πλάκας, απλώς δεν μπορούν να χάσουν την αυθεντικότητά τους!


Πηγή: travelstyle.gr

Ταξιδέψτε στην Κρήτη και ανακαλύψτε τους θησαυρούς της!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover