Travel Plan

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τα νέα «θαύματα» στη λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO



Η UNESCO ανακοίνωσε πρόσφατα τα νεότερα μέλη της λίστας της παγκόσμιας κληρονομιάς, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά φυσικά και πολιτιστικά μέρη σε όλη τη γη. Στόχος του προγράμματος είναι η καταλογράφηση, η ονοματοδοσία και η συντήρηση μνημείων ιδιάζουσας πολιτιστικής ή φυσικής σημασίας για την κληρονομιά της ανθρωπότητας.


Για να ενταχθεί ένα μνημείο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO, πρέπει να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληροί ένα τουλάχιστον από τα δέκα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή (π.χ. «να αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας», ή «να περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής»).

Στις νέες «εισόδους» στον κατάλογο για το 2011, περιλαμβάνεται το κορυφαίο μέρος αναζήτησης τροφής για τα φλαμίνγκο, ένας από τους μεγαλύτερους παράκτιους υφάλους στον κόσμο και η αγαπημένη τοποθεσία του Λόρενς της Αραβίας.

Θαυμάστε τα!

Ακτή Ningaloo- Αυστραλία 

Καλύπτει περίπου 6.000 τετραγωνικά χλμ. των απομακρυσμένων δυτικών ακτών της Αυστραλίας ( http://bit.ly/owWRts ) και αποτελείται από δύο -θαλάσσιο και χερσαίο- θησαυρούς: στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών Ningaloo, βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους παράκτιους υφάλους στον κόσμο και μια πλούσια βιοποικιλότητα θαλάσσιας ζωής, που περιλαμβάνει από θαλάσσιες χελώνες, μέχρι φαλαινοκαρχαρίες. Στη στεριά, ένα δίκτυο από υπόγειες σπηλιές και υπόγεια ρεύματα, βοηθούν την υποστήριξη της βιοποικιλότητας της ακτής.

Νησιά Ogasawara- Ιαπωνία


Νότια του Τόκιο , αυτό το αρχιπέλαγος με πάνω από 30 νησιά, αποκαλείται συχνά «Galapagos της Ανατολής», λόγω των διαφορετικών οικοσυστημάτων και των εναλλασσόμενων τοπίων και ενδημικών ειδών του. Δεδομένου ότι τα νησιά δεν βρίσκονται κοντά σε καμιά από της ηπείρους, η χλωρίδα και πανίδα τους, έχουν αναπτυχθεί μέσα από μοναδικές εξελικτικές διαδικασίες. Τα νησιά Ogasawara φιλοξενούν περισσότερα από 440 τεκμηριωμένα αυτόχθονα φυτά και περίπου 200 απειλούμενα είδη πουλιών, πολλά είδη ψαριών και κοραλλιών, και τη νυχτερίδα Bonin Flying Fox, που απειλείται με εξαφάνιση. Μόνο δύο από τα νησιά κατοικούνται, με περίπου 2.440 κατοίκους συνολικά.

Πολιτιστικό τοπίο της Serra de Tramuntana- Μαγιόρκα, Ισπανία 


Αυτό το εντυπωσιακό τοπίο, βρίσκεται στη μαγευτική οροσειρά στα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής του νησιού Μαγιόρκα της Ισπανίας. Εξαιτίας των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, οι αγρότες της περιοχής αναγκάστηκαν με το πέρασμα των χρόνων να εφεύρουν πρωτότυπους τρόπους για να καλλιεργούν τη γη. Πλέον, μετά από χιλιάδες χρόνια αγροτικής ενασχόλησης, η περιοχή χαρακτηρίζεται από μοναδική διαχείριση των υδάτων και των δικτύων μεταφορών, γεωργικών μεθόδων, συνδέσεων με νερόμυλους και παραδοσιακών πέτρινων οικοδομημάτων, που την καθιστούν, τόσο φυσικά, όσο και πολιτισμικά αξιοσημείωτη.

Λίμνες στην περιοχή Great Rift Valley της Κένυα 


Στην περιοχή Great Rift Valley της Κένυα, υπάρχει ένα «σύστημα» από τρεις διασυνδεόμενες ρηχές λίμνες -τη λίμνη Bogoria, τη λίμνη Nakuru και τη λίμνη Elementaita- το οποίο αποτελεί καταφύγιο ενός εντυπωσιακού αριθμού πουλιών και θηλαστικών. Η κοιλάδα Great Rift θεωρείται η πιο σημαντική περιοχή αναζήτησης τροφής στον κόσμο, για το μικρότερο είδος φλαμίνγκο –αμέτρητα από τα οποία βρίσκονται εκεί- αλλά και το μέρος όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται οι μεγάλοι λευκοί πελεκάνοι. Μαύροι ρινόκεροι, λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις και η μεγαλύτερη αντιλόπη της Αφρικής και τσίτα, σβήνουν τη δίψα τους στις τρεις λίμνες.

Προστατευόμενη περιοχή Wadi Rum- Ιορδανία


Το επιβλητικό Wadi Rum, η μεγαλύτερη πεδιάδα της ερήμου στην Ιορδανία, ήταν το περίφημο μέρος όπου έζησε ο πραγματικός Λόρενς της Αραβίας. Το Wadi Rum καλύπτει 740 τετραγωνικά χλμ. στο νότιο τμήμα της χώρας και είναι σημαντικό, τόσο για τους φυσικούς, όσο και για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του. Εκτός από τα επιβλητικά τοπία της ερήμου, με τα σπήλαια, τα στενά φαράγγια και τα τεράστια βράχια, στην περιοχή υπάρχουν στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας πριν από 12.000 χρόνια. Ανάγλυφα σε βράχους, αρχαιολογικά ερείπια, 20.000 επιγραφές και 25.000 γλυπτά στους βράχους, «φωτίζουν» τη ζωή των πρώτων κατοίκων του Wadi Rum.

Πολιτιστικό τοπίο της δυτικής λίμνης του Hangzhou- Κίνα 


Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτή τη λίμνη, που περιβάλλεται από λόφους σε τρία σημεία της, έχει εμπνεύσει ποιητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες από το 9ο αιώνα. Ήρεμη και γραφική, είναι γεμάτη γέφυρες και τεχνητά νησιά και αξιοθέατα όπως περίτεχνους ναούς και παγόδες. Ανά τα χρόνια, το πολιτιστικό τοπίο της Δυτικής Λίμνης, έχει επηρεάσει το σχεδιασμό κήπων στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Το Δέλτα του Saloum- Σενεγάλη 


Αυτό το Δέλτα 5.000 τετραγωνικών χλμ.διαμορφώνεται από τρία ποτάμια, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φυσική και πολιτισμική ιστορία. Πάνω από 200 μικρά και μεγάλα νησιά και νησίδες βρίσκονται στο Δέλτα, μαζί με πυκνά δάση και πλούσια θαλάσσια ζωή. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης 218 δημιουργημένα από όστρακα, αναχώματα, που δημιουργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια. Μερικά από αυτά τα αναχώματα μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί ως χώροι ταφής, αποκαλύπτοντας λείψανα από το παρελθόν και πολλά στοιχεία για την ιστορία της περιοχής.

Πολιτιστικό τοπίο Konso- Αιθιοπία 


Στα πέτρινα τείχη και τους οχυρωμένους οικισμούς των υψιπέδων του Konso της Αιθιοπίας ( http://bit.ly/qacE8c ), ισχύουν πρωτότυπες ζωντανές παραδόσεις που χρονολογούνται περισσότερα από 400 χρόνια πριν. Πάνω από 21 γενιές κατοίκων έχουν προσαρμοστεί στο ξηρό, σχεδόν εχθρικό περιβάλλον, με τη δημιουργία ειδικών κοινωνικών συστημάτων, μηχανικών τεχνικών και χειροτεχνιών – μεταξύ των οποίων ξύλινα αγάλματα που απεικονίζουν τους αξιόλογους κατοίκους και ηρωικά γεγονότα. Τα αγάλματα αποτελούν εκπληκτικά μνημεία ταφικών παραδόσεων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Πηγή: clickatlife.gr
Pin It button on image hover