Travel Plan

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Λονδίνο: Οι νέες τάσεις


Με ποδήλατο στο Σόχο!


Τα κλασικά black cabs αντικαταστάθηκαν από ποδήλατα και το Λονδίνο μετατράπηκε σε νέο Αμστερνταμ! Οχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τη νέα ευρωπαϊκή eco-friendly τάση, η οποία εφαρμόστηκε πρόσφατα και στη βρετανική πρωτεύουσα.


Με πρωτοβουλία των δήμων, και σε συνεργασία με τη βρετανική τράπεζα Barclay's, σε κάθε τετράγωνο του Λονδίνου τοποθετήθηκαν συνολικά 6.000 ποδήλατα διαθέσιμα για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες, 24 ώρες το 24ωρο, δώδεκα μήνες το χρόνο. Οι κανόνες απλοί: βρες το κοντινότερο σημείο, διάλεξε ένα από τα ειδικά ποδήλατα προηγμένης τεχνολογίας, πάρ' το, κάνε τη βόλτα σου και επίστρεψέ το στο ίδιο σημείο, ώστε να το πάρει ο επόμενος. Το σύστημα είναι self service, επομένως δεν χρειάζεται ούτε να ενημερώσεις εκ των προτέρων ούτε να εξασφαλίσεις εισιτήριο για τον προορισμό σου. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί ειδικές γραμμές στους δρόμους για τους ποδηλάτες, που ξεκινούν από το κεντρικό Λονδίνο και επεκτείνονται στα γύρω προάστια και οι οποίες εξασφαλίζουν στους ποδηλάτες μια γρήγορη και ασφαλή διαδρομή. Υπάρχουν ήδη δύο τέτοιες γραμμές, φέτος το καλοκαίρι θα δημιουργηθούν ακόμη δύο και μέχρι το 2015 άλλες οκτώ.

Σε όλους τους σταθμούς ποδηλάτων θα βρεις χάρτες, που σε καθοδηγούν προς το πλησιέστερο σημείο όπου μπορείς να βρεις διαθέσιμο ποδήλατο κι αν στο γυρισμό δεν υπάρχει ελεύθερη θέση, σου δίνεται έξτρα χρόνος, διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, για να βρεις άλλον σταθμό. Οσο έχεις το ποδήλατο υπό την επίβλεψή σου, φέρεις απόλυτη ευθύνη, συνεπώς δεν επιτρέπεται να το αφήσεις πουθενά αλλού ή να το κρατήσεις πάνω από 24 ώρες (σε αυτή την περίπτωση, επιβάλλεται πρόστιμο 150 λιρών).

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το χρόνο χρήσης (μία ώρα: 1 λίρα, μιάμιση ώρα: 4 λίρες, δύο ώρες: 6 λίρες, δυόμισι ώρες: 10 λίρες, τρεις ώρες: 15 λίρες, έξι ώρες: 35 λίρες, είκοσι τέσσερις ώρες: 50 λίρες).

Η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των συγκεκριμένων ποδηλάτων είναι εγγυημένη, αφού είναι ειδικά διαμορφωμένα με βάση ένα πολύπλοκο σύστημα κλειδαριών, κωδικών και εφαρμογών, για τα οποία μπορείτε να πληροφορηθείτε περαιτέρω στον εκάστοτε σταθμό.

Αν λοιπόν είστε άνω των 14 ετών και θέλετε να δείτε το Λονδίνο με άλλο μάτι, κάντε πετάλι πλάι στον Τάμεση!

Info: http://www.tfl.gov.uk/roadusers/cycling/14808.aspx

Bungee jumping στο κέντρο της πόλης


Αν έχεις επισκεφτεί έστω και μία φορά τη βρετανική πρωτεύουσα, σίγουρα έχεις απολαύσει τη θέα του Τάμεση πάνω από τη διάσημη γέφυρα Tower Bridge. Αν είσαι και φαν της αδρεναλίνης, θα έχεις προσέξει ότι μια ανάσα μακριά από τον πανύψηλο Πύργο του Λονδίνου διοργανώνεται ένα από τα πιο διασκεδαστικά extreme sports, το bungee jumping. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που, αν θέλεις να εξασφαλίσεις εισιτήριο για συγκεκριμένη ημέρα, θα πρέπει να κλείσεις θέση τουλάχιστον έξι(!) εβδομάδες νωρίτερα. Επειτα, η διαδικασία είναι απλή: φοράς άνετα ρούχα και καταφτάνεις στη γέφυρα μία ώρα πριν από το ραντεβού σου, ώστε να διαθέσεις τον απαραίτητο χρόνο στο ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό να σε ετοιμάσει. Σε αυτό το σημείο, οι υπεύθυνοι θα σε ζυγίσουν (πρέπει να είσαι κάτω από 120 κιλά), θα ελέγξουν ότι είσαι άνω των 16 ετών και θα σου δώσουν να συμπληρώσεις μια φόρμα που αφορά σε θέματα υγείας (υψηλή πίεση, καρδιακές παθήσεις, άσθμα κ.λπ.) τα οποία ενδεχομένως να σου δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την πτώση. Ακολουθεί ένας έλεγχος ρουτίνας -δοκιμάζουν σχοινιά ανάλογα με το σωματότυπο και τοποθετούν τα απαραίτητα λουριά στους αστραγάλους σου-, για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η αγωνία! Οταν πια μπεις στο υπαίθριο ασανσέρ, αναπόφευκτα θα αφαιρεθείς, έστω για δευτερόλεπτα, να κοιτάζεις από ψηλά το εντυπωσιακό Λονδίνο. Και, πριν το καταλάβεις, θα βρίσκεσαι στα 160 πόδια και θα σε χωρίσουν μόλις λίγα λεπτά από το να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου: την ανεπανάληπτη εμπειρία της βουτιάς στο κενό. Στα συν της όλης διαδικασίας είναι οι φωτογραφίες, τις οποίες μπορείς να παραλάβεις φεύγοντας, για να θυμάσαι τη μοναδική αυτή στιγμή.

Εχε υπόψη σου ότι φέτος το Σεπτέμβριο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνεται στην Αγγλία το Rat Race. Πρόκειται για ένα διήμερο φεστιβάλ περιπέτειας, που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως καγιάκ στον Τάμεση, αναρρίχηση σε κτίρια, παρκούρ σε φημισμένες πλατείες και ποδήλατο στους βρετανικούς δρόμους. Από το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων δεν θα μπορούσε να λείπει το bungee jumping, άλλος ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να αδράξεις την ευκαιρία και να επισκεφτείς φέτος το Λονδίνο. Αρκεί να μάθεις ότι, πριν από δύο χρόνια, ο James Field κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες, πηδώντας από τη γέφυρα 42 μέσα σε ένα λεπτό, ενώ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο δήλωσαν συμμετοχή ακόμη 297 τολμηροί. Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν δεν νιώθεις έτοιμος για το άλμα, σίγουρα θα περάσεις εξίσου καλά και ως θεατής!

Info: www.ratraceadventure.com
www.ukbungee.co.uk
Κόστος: 75 λίρες

Πηγή: kathimerini.gr


Λονδίνο η πόλη που βρίσκει τρόπους να μαγέψει κάθε επισκέπτη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ταξίδια στο Λονδίνο μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan

Pin It button on image hover