Travel Plan

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Βιετνάμ: τόσο εξωτικό όσο ακούγεται και πολύ πιο απολαυστικό απ’ όσο κανείς φαντάζεται



Ενα ταξίδι στο Βιετνάμ είναι τόσο εξωτικό όσο ακούγεται και πολύ πιο απολαυστικό απ’ όσο κανείς φαντάζεται. Η ομορφιά της φύσης πλάι στις πολύβουες πόλεις, που είναι σημαδεμένες από τις αναμνήσεις του πολέμου, ο πολιτισμός χιλιετιών, αλλά και οι εξωτικές παραλίες κρυμμένες ανάμεσα στα 3.000 νησάκια, που αποτελούν τον top τουριστικό προορισμό στο μαγευτικό Χα Λονγκ Μπέι, γοητεύουν τον ταξιδιώτη.


Χαζεύοντας τους απέραντους ορυζώνες από ψηλά, τα ποτάμια και τα κομμάτια παρθένας γης, ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί τι νέες εμπειρίες μπορεί να γνωρίσει σ’ αυτό τον καταπράσινο παράδεισο. Το Βιετνάμ κερδίζει τους περισσότερους ανθρώπους με την πρώτη ματιά και με τον πιο... φυσικό τρόπο.

Τα μαγευτικά τοπία από το Δέλτα του Κόκκινου ποταμού στον Βορρά μέχρι το Δέλτα του Μεκόνγκ στον Νότο αποτελούν ένα παζλ σχηματισμένο από πράσινους ορυζώνες που τους διανθίζουν οι οικείες φιγούρες των ντόπιων γυναικών με τα κωνικά καπέλα.

Το Βιετνάμ δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και οι θεϊκές του παραλίες με τις πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τα σκοτεινά πυκνά δάση στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως η ευγένεια και το χαμόγελο των απλών ανθρώπων.

Καρτ ποστάλ από το Ανόι


Οπως συμβαίνει με τις περισσότερες πρωτεύουσες του κόσμου, στο Ανόι των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων η καθημερινότητα κινείται σε πιο γοργούς ρυθμούς από οπουδήποτε αλλού. Ο κόσμος είναι πολύς, ενώ τα δίκυκλα -μηχανοκίνητα και μη- ξεχύνονται από παντού μέσα σε μια διαρκή οχλοβοή.

Οι Βιετναμέζοι ξεναγοί, πάντα πρόθυμοι να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τη χώρα τους, ερμηνεύουν το χάος με τα δίκυκλα ως χαρακτηριστικό του οικονομικού στάτους του κάθε πολίτη. Τα δε αυτοκίνητα τα συναντάει κανείς πολύ πιο σπάνια, γιατί είναι ιδιαίτερα ακριβά και πρέπει κάποιος να δουλεύει κοντά στα 20 χρόνια για να αποκτήσει ένα!

Η γηραιά κυρία της Ασίας έχει ομορφύνει πολύ και έχει μετατραπεί σε μια πόλη... πλανεύτρα. Την περιβάλλει ένα πανέμορφο τοπίο με λίμνες, καταπράσινα πάρκα και αρχιτεκτονική γαλλικού αποικιακού στυλ.


Το Ανόι είναι πρωτεύουσα της χώρας από το 1976, μετά την ήττα των Αμερικανών. Το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του Βόρειου Βιετνάμ είναι ευνοημένο από τη γεωγραφική του θέση σε μια εύφορη περιοχή.

Εδώ θα ανακαλύψετε το ιστορικό Βιετνάμ με τους ναούς, τα μνημεία και τα απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού που κρύβονται στα σοκάκια της παλιάς πόλης η οποία σφύζει από ζωή και αντανακλά τις αλλαγές που φέρνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής των ντόπιων γιάπηδων. Θα έχετε την ευκαιρία να τους περιεργαστείτε την ώρα που πίνουν τον καπουτσίνο τους στα δυτικού τύπου καφέ των δρόμων, συγκρίνοντας τα νέα μοντέλα των κινητών τους!


Να έχετε υπόψη σας ότι αυτή η πόλη ξυπνάει νωρίς. Οση bia hoi (φρέσκια μπίρα) ή ρυζόκρασο και να έχουν πιει, οι άνθρωποι εδώ ξυπνάνε γύρω στις 5.00 το πρωί.

Την ώρα που όλα ηρεμούν είναι η καλύτερη φάση της ημέρας για να κατέβει κανείς στη λίμνη Χοάν Κιεμ, να απολαύσει την ησυχία στην παλιά πόλη και να χαζέψει τους ηλικιωμένους που κάνουν το πρωινό τους τάι τσι στις όχθες της.

Μια μεγάλη βόλτα στην αγορά είναι αρκετή για να δεχτείτε μια «επίθεση» από χρώματα, μυρωδιές και μουσική. Αναμιχθείτε με τους ντόπιους την ώρα που κάνουν τις αγορές τους στα γύρω δρομάκια


Στον δρόμο των μπαμπού ή στον δρόμο των υφασμάτων, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, θα βρείτε σουβενίρ και δώρα. Και μη διστάσετε να γευθείτε τις λιχουδιές του δρόμου: αυτή είναι η αυθεντική βιετναμέζικη κουζίνα!

Τρεις χιλιάδες διαμάντια στη θάλασσα!

Ενας από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς για τους αλλοδαπούς επισκέπτες και για τους Βιετναμέζους στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας είναι το Χάλονγκ Μπέι, που απέχει 165 χιλιόμετρα από το Ανόι.


Το τέλος του πολέμου και η έλευση του «Doi moi» μαζί με την πολιτική του ανοίγματος της οικονομίας στο ξένο εμπόριο εγκαινίασε μια νέα εποχή για τις σχέσεις Δυτικών και Νοτιοβιετναμέζων με το Χα Λονγκ. Πολύ συχνά οι Βιετναμέζοι αναφέρονται στο Χαλόνγκ Μπέι με περηφάνια και το θεωρούν το όγδοο θαύμα του κόσμου. Μαγικό, μυστηριώδες και γοητευτικό, το τοπίο γεννάει μύθους και δύσκολα περιγράφεται με λόγια από τους εντυπωσιασμένους επισκέπτες.

Ο τοπικός θρύλος λέει ότι πολύ καιρό πριν, όταν οι Βιετναμέζοι πολεμούσαν τους Κινέζους κατακτητές, οι θεοί έστειλαν μια οικογένεια δράκων για να τους βοηθήσει να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Αυτοί τότε άρχισαν να... φτύνουν διαμάντια και νεφρίτη που μετατράπηκαν στα περίπου 3.000 νησιά και νησίδες που είναι σπαρμένα στον κόλπο. Με διαφορετικά σχήματα και διαστάσεις αναδύονται σαν γλυπτά μέσα από τη θάλασσα, σμιλεμένα από τον αυθεντικότερο γλύπτη: τη φύση.


Τα περισσότερα είναι ακατοίκητα και ανέγγιχτα από τον πολιτισμό, όλα όμως έχουν σημαντικό φυσικό πλούτο. Δεκάδες σπηλιές, στενά περάσματα και κρυμμένες παραλίες συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο τοπίο.

Στη μέση του κόλπου Τόνκιν, το Χα Λονγκ το 1994 χαρακτηρίστηκε από την Ουνέσκο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κλασική τουριστική εκδρομή με τα καραβάκια προσφέρει στον ταξιδιώτη υπέροχες εικόνες ανάμεσα στα πανέμορφα νησάκια Ντιν Χουόνγκ, Γκα Χόι, Ντογκ και Σάιλ. Η ιδανική κατάληξη της κλασικής ξενάγησης είναι το σπήλαιο Σουνγκ Σοτ για μια εξωτική βουτιά στην υπέροχη παραλία Τίτοβ.


Το καγιάκ αποτελεί μια ξεχωριστή απόλαυση τις ηλιόλουστες μέρες -το νερό μάλιστα έχει πολύ αλάτι!
Οσοι έχετε πιο extreme γούστα μπορείτε να πετάξετε με νοικιασμένο ελικόπτερο από το Ανόι και να απολαύσετε το υπερθέαμα των νησιών από ψηλά. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε μια διανυκτέρευση στο μεγαλύτερο νησάκι στο Χάλονγκ Μπέι, το Κατ Μπα, του οποίου τουλάχιστον η μισή έκταση καλύπτεται από το εθνικό πάρκο.

Ξενοδοχεία θα βρείτε στο ψαροχώρι, όπως και πολλά είδη ζώων -από μαϊμούδες και αγριογούρουνα μέχρι ελάφια και εξωτικά πουλιά. Μάλιστα, εδώ κατοικεί το σπάνιο σαμιαμίδι που πήρε το όνομά του από το νησί.

Το χαρακτηρίζουν τα «γατίσια» μάτια του και το σώμα του με τις λωρίδες που θυμίζει δέρμα λεοπάρδαλης.


Ηoi An: Η πόλη στολίδι που ακμάζει και πάλι

Ο χρόνος όχι μόνο δεν έχει αγγίξει αυτό τον τόπο, αλλά είναι σαν να τον προστατεύει κιόλας από τη φθορά. Η Χόι Αν με τα 865 σπίτια-μουσεία θυμίζει στους επισκέπτες την εμπορική άνθηση του πάλαι ποτέ ένδοξου λιμανιού και νυν ανερχόμενου τουριστικού θερέτρου, που βγαίνει από την αφάνεια που γνώρισε ο τόπος με την αναγνώρισή της από την Ουνέσκο ως Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Κάπως έτσι η παραποτάμια πόλη Χόι Αν ξεκίνησε να ζει τη δεύτερη ακμή της. Και συνεχίζει να τη ζει ως ενδιαφέρων ταξιδιωτικός προορισμός. Ανά περίοδο την επισκέπτονται περίπου 3.000 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο.


Το καλό με τη Χόι Αν είναι πως μπορείς να την περπατήσεις και να την εξερευνήσεις. Παραλίες, μουσεία, υπαίθριες γκαλερί και άλλα πολλά θα σας μυήσουν στις διαφορετικές κουλτούρες.

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας στην πόλη ξεκινάει τις πρώτες πρωινές ώρες από το λιμάνι που πλημμυρίζει από τη μυρωδιά της φρεσκοψημένης μπαγκέτας που αναμειγνύεται με εκείνη της pho, της κλασικής βιετναμέζικης σούπας που παίρνουν για πρωινό.


Πιάνοντας κουβέντα με τους καλοσυνάτους ντόπιους θα διαπιστώσετε ότι θεωρούν τον ποταμό ως θείο δώρο, αφού οι περισσότεροι τρέφονται από τα ψάρια του.

Ο ποταμός αποτελεί τη μοναδική δίοδο προς το Ταν Χα, ένα χωριό δίπλα στις όχθες, στο οποίο άνθρωποι κάθε ηλικίας δουλεύουν με μεράκι για να φτιάξουν χειροποίητα κεραμικά που τα ψήνουν σε πέτρινους φούρνους.

Για να το επισκεφτείτε θα πάρετε το ξύλινο καραβάκι από την προκυμαία και θα φτάσετε μετά από είκοσι λεπτά στον πάντα ήρεμο Του Μπον που συνηθίζει να ξεγελάει με τους αντικατοπτρισμούς του.
Το πιο πιθανό είναι να συναντήσετε και ψαράδες που ξεκινάνε για το ψάρεμα της γαρίδας, ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά, ωστόσο διατηρούν την ηρεμία και το χαμόγελό τους.


Οι Χοϊανοί δείχνουν πια απόλυτα αποστασιοποιημένοι από τον πόλεμο. Η νεότερη γενιά δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται και οι ηλικιωμένοι θέλουν να ξεχάσουν.

Τελευταία στάση: Ο παράδεισος

Ο επόμενος προορισμός δεν ήταν άλλος από την Cua dai beach, την παραθαλάσσια εκδοχή της Χόι Αν -με άλλα λόγια την παραλία των ονείρων σας, η οποία φημίζεται για την παλιά της πόλη. Μόλις 5 χλμ. ανατολικά της Χόι Αν θα βρεθείτε κυριολεκτικά σε έναν γαλάζιο παράδεισο.


Μπροστά σας απλώνονται 30 χιλιόμετρα παρθένας κατάλευκης ακτής, με την άμμο να μοιάζει σαν ασημόσκονη, ενώ εξωτικοί φοίνικες στη σειρά συμπληρώνουν ιδανικά το τοπίο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθείτε στο κάλεσμα της θάλασσας και στο παιχνίδι με τα πελώρια κύματα (μην ξεχνάτε πως βρίσκεστε στον Ειρηνικό). Θα εκπλαγείτε με το πόσο ζεστά είναι τα νερά. Μην ξεγελαστείτε όμως και ανοιχτείτε στα βαθιά, γιατί κρύβουν κινδύνους.

Θαλάσσια σπορ, kite surf, πλανόδιοι μικροπωλητές κάτω από τον καυτό ήλιο δεν θα σας αφήσουν να βαρεθείτε ούτε λεπτό. Και φυσικά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ολόφρεσκα ψαρικά και τα τεράστια μύδια που διατηρούνται σε θαλασσινό νερό, στο κιόσκι, εκεί που σκάει το κύμα.

Η τεράστια αυτή παραλία που φτάνει μέχρι το Ντανάνγκ πλημμυρίζει με κόσμο τα σαββατοκύριακα, αλλά τις άλλες μέρες είναι έρημη!

Η αναγνώρισή της από την Ουνέσκο ως Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς τη μετέτρεψε από μια ήσυχη παραλία σε κοσμικό τουριστικό resort με πεντάστερα ξενοδοχεία και ελάχιστα κομμάτια μη οργανωμένης παραλίας.

Πηγή: ethnos.gr

ΔΙΑΜΟΝΗ: 

Παραλίες Βιετνάμ (8 ημέρες): Enason Aria Madata 5* DLX για 5 διανυκτερεύσεις από 1.190€ το άτομο με πρωινό. 

Τιμές κατ' άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Δε συμπεριλαμβάνονται φόροι αεροδρομίων και επίναυλος καυσίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover