Travel Plan

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Δέκα προορισμοί για... ιερό σκοπό


Τα ταξίδια και οι διακοπές, εκτός από καλοπέραση και χαλάρωση που προσφέρουν, μπορεί να αποτελούν και μια καλή ευκαιρία για θρησκευτικές αναζητήσεις.


Οι διακοπές σε μια μακρινή χώρα, μπορεί να προσφέρουν κάτι παραπάνω από γαστριμαργικές απολαύσεις, εντυπωσιακό nightlife ή ατέλειωτες ώρες σε μια παραλία. Εάν έχετε θρησκευτικές ανησυχίες, μπορείτε να συνδυάσετε τις διακοπές σας με ένα οδοιπορικό σε ένα από τα σημαντικότερα μέρη-σύμβολα της πίστης.

Στους περισσότερους από τους παρακάτω προορισμούς, οι πιστοί είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί και όρια όσον αφορά στην προσέγγισή τους. Σημασία πάντως για κάθε πιστό, δεν έχει μόνο ο προορισμός, αλλά και η διαδρομή.

Golden Temple, Ινδία

Ένα από τα πιο ιερά σύμβολα του Σιχισμού, ο Χρυσός Ναός, βρίσκεται στην πόλη Amritsar, κοντά στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν. Ο ναός καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της πόλης και βρίσκεται στη μέση της ιερής πισίνας Amrit Sarovar. Όπως προδίδει το όνομα του, είναι χτισμένος και διακοσμημένος με χρυσό. Οι πιστοί πλένονται στην πισίνα και βαδίζουν αργά γύρω από το ναό, με τη φορά του ρολογιού. Παράλληλα από την κουζίνα του ναού αναδύονται μυρωδιές και προσφέρεται δωρεάν φαγητό στους πιστούς και τους τουρίστες.

Όρος Kailash, Θιβέτ


Το όρος Kailash, αποτελεί πηγή μερικών από τους σπουδαιότερους ποταμούς της Ασίας, όπως ο Γάγγης, ο Ινδός και ο Καρνάλι, οπότε δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το βουνό αυτό κατέχει εξέχουσα θέση σε αρκετές θρησκείες: Βουδιστές, Ινδουιστές και Ζαϊνιστές μεταξύ άλλων, κάνουν την κυκλική διαδρομή 52 χιλιομέτρων σε μία μέρα. Το ταξίδι προς το Kailash είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους προσκυνητές, γι’ αυτό αφιερώστε του το δέοντα χρόνο.

Shashemene, Αιθιοπία

Ο Ρασταφαριανισμός αναπτύχθηκε γύρω από την πίστη ότι ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Haile Selassie είναι ο Αφρικανός Μεσσίας. Επόμενο είναι λοιπόν να υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ρασταφάρι στην Αιθιοπία. Τη δεκαετία του 1960, ο Selassie δώρισε μεγάλη έκταση γης κοντά στην πόλη Shashemene -240 χιλιόμετρα από την Addis Ababa- σε Τζαμαϊκανούς Ρασταφάρι. Οι 12 αρχικοί έποικοι σύντομα πολλαπλασιάστηκαν σε εκατοντάδες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Bob Marley, ίσως ο πιο διάσημος Ρασταφάρι, επισκέφτηκε την περιοχή, ενώ πρόσφατα η χήρα του, εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει εκεί τα λείψανά του.

Camino de Santiago, Ισπανία


Ένα από τα πιο ιερά μέρη προσκυνήματος στην Ισπανία, είναι ο τάφος του Αποστόλου St James, στην πόλη Santiago de Compostela. Το ταξίδι έχει τόσο μεγάλη θρησκευτική και πνευματική αξία, ώστε περιλαμβάνεται στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η πορεία για το προσκύνημα ξεκινά από το Roncesvalles, στα σύνορα με την Γαλλία και καλύπτει απόσταση 783 χιλιομέτρων μέχρι την ακτή προς τον Ατλαντικό. Αν και τα ποδήλατα και άλογα είναι αποδεκτά, οι περισσότεροι προσκυνητές κάνουν την διαδρομή με τα πόδια.

Mashhad, Ιράν

Το όνομα σημαίνει «Μέρος των Μαρτύρων», οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσο ιερό για τους Σιίτες είναι αυτό το μέρος. Σύμφωνα με την παράδοσή τους, είναι η τοποθεσία όπου ο όγδοος ιμάμης Reza (και απόγονος του Μωάμεθ) πέθανε το 817. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια πιστοί επισκέπτονται την πόλη στο ανατολικό Ιράν. Ο περισσότερος κόσμος πηγαίνει να προσκυνήσει κοντά στην Ιρανική πρωτοχρονιά (21 Μαρτίου), καθώς και κατά το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου. Οι μη μουσουλμάνοι απαγορεύεται να μπουν στο ιερό ναό, αλλά μπορούν να επισκεφτούν τα τρία παρακείμενα μουσεία.

Međugorje, Βοσνία και Ερζεγοβίνη


Στις 28 Ιουνίου 1981, έξι νεαροί ισχυρίστηκαν ότι είδαν την Παναγία στο συγκεκριμένο χωριό, που από τότε προσελκύει πιστούς από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με τους ισχυρισμούς, η Παναγία εμφανίζεται ακόμα και σήμερα στην περιοχή για να μεταφέρει μηνύματα προς όλο τον κόσμο, μέσω των έξι… νεαρών που την είδαν. Τρείς εξ’ αυτών ισχυρίζονται ότι την βλέπουν καθημερινά. Για να έχετε και εσείς την ευκαιρία να δείτε την Παναγία, θα πρέπει να ξεκινήσετε από την φημισμένη πόλη Mostar, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από το ορεινό Međugorje.

88 Temple Circuit, Ιαπωνία

Στο Ιαπωνικό νησί Shikoku, υπάρχουν 88 ναοί, όσα σύμφωνα με το Βουδισμό είναι και τα ανθρώπινα πάθη. Εάν θέλετε να απελευθερωθείτε από όλα αυτά τα πάθη, πρέπει να κάνετε την διαδρομή των 88 ναών. Παραδοσιακά οι πιστοί διάβαιναν πεζή την απόσταση 1.500 χιλιομέτρων, παρά το γεγονός ότι μερικοί ναοί απέχουν 100 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Στη σύγχρονη εποχή όμως τα πράγματα έχουν γίνει πιο απλά και υπάρχουν λεωφορεία. Το δρομολόγιο ξεκινά στην Tokushima και οι περισσότεροι πιστοί ακολουθούν την φορά του ρολογιού.

Πηγές Γάγγη, Ινδία


Ο Γάγγης, είναι ο ιερότερος ποταμός κατά τον Ινδουισμό. Πηγάζει στις κορυφές των Ιμαλάιων Uttar Pradesh και εκβάλλει 2.000 χιλιόμετρα πιο κάτω, στον Κόλπο της Βεγγάλης. Για τους Ινδουιστές, η πηγή του Γάγγη κοντά στο Gangotri, είναι ιδιαίτερα άγιος τόπος και κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί την επισκέπτονται για προσκύνημα. Η διαδρομή 24 χιλιομέτρων περνά από τις κοιλάδες των Ιμαλάιων, όπου βρίσκεται το ρυάκι το οποίο μετατρέπεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας. Οι πιστοί συχνά κάνουν τάματα, όσο πιο κοντά στην πηγή του ποταμού είναι δυνατόν.

Όρος Άθως, Ελλάδα


Το γνωστό «Άγιο Όρος», αποτελεί μια αυτόνομη κοινότητα 20 ορθόδοξων μοναστηριών που βρίσκονται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, στα 2.033 μέτρα. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες εισόδου στην περιοχή -μόλις 100 ορθόδοξοι και δέκα μη-ορθόδοξοι επισκέπτες επιτρέπονται κάθε φορά, ενώ οι επισκέπτες πρέπει να είναι άνδρες άνω των 18. Οι μη ορθόδοξοι πρέπει να κανονίσουν την επίσκεψη τους τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα. Τα «διαμονητήρια» (άδειες εισόδου), επιτρέπουν τη διαμονή μέχρι τέσσερις μέρες. Για να φτάσετε εκεί πρέπει πρώτα να πάρετε το καράβι και αφού εισέλθετε στο χώρο της κοινότητας, θα πρέπει να πάτε πεζή στα μοναστήρια.

Adam’s Peak, Σρι Λάνκα


Στις ορεινές περιοχές της Σρι Λάνκα, υπάρχει ένα βουνό που συσχετίζεται με όλες τις θρησκείες. Ανάλογα με την πνευματική σας πίστη, το σημάδι στην κορυφή του όρους, είναι το μέρος όπου έκανε το πρώτο του βήμα στη γη ο Αδάμ, ο Βούδας, ο Σίβα ή ο Άγιος Θωμάς. Επόμενο είναι λοιπόν το όρος να προσελκύει πιστούς από όλες τις γωνιές του κόσμου, κυρίως μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου. Η εντυπωσιακή θέα τις καθαρές μέρες, φτάνει μέχρι την πρωτεύουσα Κολόμπο, 65 χλμ. μακριά.

Πηγή: clickatlife.gr

Ανακαλύψτε νέους προορισμούς με το Travel Plan!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover