Travel Plan

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Νάξος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις! Porto Naxos 4* από 98€ & Naxos Palace 4* από 82€


Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να την κατακτήσεις...

Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων στην καρδιά Αιγαίου, σου συστήνεται χωρίς τουριστικά ψιμύθια. Με το αυθεντικό της πρόσωπο σε καλωσορίζει μεγαλόπρεπα στη γη της με την Πορτάρα. Η μαρμάρινη πύλη που στέκει εδώ και αιώνες στο νησάκι Παλάτια, το σήμα κατατεθέν της, είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσεις φτάνοντας στο λιμάνι. Πριν φύγεις από εκεί για να εξερευνήσεις τις εξαιρετικές παραλίες και τα παραδοσιακά χωριά της, η Νάξος θα σε μονοπωλήσει με τη γραφική της Χώρα, αφού εδώ και στον οικισμό του Αϊ-Γιώργη -το πιο μοντέρνο κομμάτι της- συγκεντρώνεται όλη η κίνηση. Από την πρώτη στιγμή θα θέλει να σε κάνει μέρος της ιστορίας της, οπότε θα σε οδηγήσει δειλά δειλά στο Ενετικό Κάστρο.

Εκεί, θα σε ξελογιάσει με τα αρχοντικά του 14ου αιώνα και τα βενετσιάνικα οικόσημα. Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθείς χωρίς πυξίδα στα στενά σοκάκια με τις μπουκαμβίλιες, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι με χρονομηχανή. Λίγο μετά, όταν πια θα έχεις σπάσει το φράγμα του χρόνου, θα σε μαγέψει με τα λαβυρινθώδη καλντερίμια γύρω από το Κάστρο, που βρίθουν από πολύχρωμα μαγαζάκια με αναμνηστικά και χειροποίητα κοσμήματα. Όλα τους ενδείκνυνται για χάζι, ειδικά τις βραδινές ώρες, όταν και απολαμβάνουν μια διαφορετική λάμψη.

Από εκεί θα σε οδηγήσει, χωρίς να το καταλάβεις, στην Παλιά Αγορά, που κρύβει έναν δικό της μικρόκοσμο και θα σε μεταφέρει νοερά σε μια άλλη εποχή... Αν πάλι θέλεις να γίνεις κι εσύ κομμάτι της μεγαλύτερης  περαντζάδας του νησιού θα πρέπει να την ακολουθήσεις στην κεντρική παραλία με τα δεκάδες cafes, μεζεδοπωλεία και μπαράκια. Με θέα στη γεμάτη ιστιοπλοϊκά μαρίνα, θα απολαύσεις μαζί της την καλύτερη σου βόλτα μέχρι να σας βρει το βράδυ. Άλλωστε, η Νάξος νυχτοπερπατάει στα cafe-bars και στα clubs που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας, όταν δεν απολαμβάνει τα δροσερά της cocktails στα beach bars της Πλάκας. Κι αν ήδη ψάχνεις μέρος για να γράψεις τον πιο ρομαντικό επίλογο στο νησί, όσο κι αν φαντάζει κλισέ, θα σου προτείνει να ζήσεις με τους υπόλοιπους τουρίστες την πιο ανεπανάληπτη στιγμή, σαν θα δίνεις από την Πορτάρα το πιο θερμό σου χειροκρότημα στον ήλιο που βυθίζεται στα πύρινα νερά του Αιγαίου...

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Νάξος φημίζεται για τις τεράστιες και πεντακάθαρες παραλίες της. Κοσμικές, ερημικές ή εντελώς δυσπρόσιτες, όλες διαθέτουν χρυσή αμμουδιά και καταγάλανα νερά συνθέτοντας ένα μοναδικό παζλ. Η πιο δημοφιλής είναι ο Άγιος Προκόπιος, μόλις 10΄ από τη Χώρα, με το πολύ λεπτό βοτσαλάκι, που μοιάζει με άμμο, και την κρυστάλλινη θάλασσα, που παραπέμπει σε πισίνα. Ακριβώς δίπλα εκτείνεται η οργανωμένη πλαζ της Αγίας Άννας με το γραφικό λιμανάκι, η οποία καταλήγει στην Πλάκα. Η παλιά αγαπημένη των hippies και των γυμνιστών, τώρα πλέον μαζεύει περισσότερο κόσμο -beach bars, εστιατόρια και ξενοδοχεία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το μήκος της-, όμως και πάλι ξεχωρίζει για το μαγευτικό σκηνικό με τους αμμόλοφους. Οι γειτονικές Πυργάκι και Καστράκι, μπορεί να μην προσελκύουν τα πλήθη, λόγω της μακρινής απόστασης από το κέντρο του νησιού, αλλά επιβραβεύουν όσους τις επιλέγουν. Από την άλλη, η βόρεια ακτογραμμή είναι αρκετά απρόσιτη και δεν ενδείκνυται για μπάνιο, εκτός αν ανακαλύψετε τον δικό σας ιδιωτικό κολπίσκο (Αμπράμι, Αμίτης). Τέλος, οι ανατολικές ακτές, με πιο γνωστές την Ψιλή Άμμο και τον Πάνορμο, είναι ιδανικές για να απολαύσετε «μοναχικές» βουτιές, αν βέβαια έχετε τη διάθεση να διανύσετε τα 54 χλμ. που τις χωρίζουν από τη Χώρα.



AΠΕΙΡΑΝΘΟΣ

Δεν γίνεται να φύγεις από τη Νάξο, αν δεν έχεις επισκεφθεί την Απείρανθο. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά, μόλις 32 χλμ. από τη Χώρα. Θα αφήσεις το αυτοκίνητό σου μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας της Απερανθίτισσας και, ακολουθώντας το κεντρικό μαρμαρόστρωτο καλντερίμι, θα βρεθείς στην καρδιά του οικισμού. Στην είσοδό του θα σε καλωσορίσουν ο γυναικείος συνεταιρισμός, το μαγαζάκι της Ειρήνης (Τέχνης Έργα) με τα υπέροχα κοσμήματα και κάποια παραδοσιακά καφενεία, όπου η παχιά σκιά των δέντρων θα σου προσφέρει απλόχερα δροσιά. Όσο προχωράς προς το εσωτερικό του χωριού και μέχρι να φτάσεις στην Πλάτσα -την κεντρική πλατεία- ο δρόμος στενεύει και πλαισιώνεται από προσεγμένα cafes και γραφικά ταβερνάκια, όπως αυτό του Πλάτανου που φημίζεται για το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό του. Άδραξε την ευκαιρία να βγεις από την πεπατημένη, επιλέγοντας κάποιο «ξεχασμένο» σοκάκι. Θολωτές καμάρες και ιδιαίτερα γραφικές γωνιές είναι κάποιες από τις ευχάριστες εκπλήξεις που θα συναντήσεις. Το σίγουρο είναι ότι μια επίσκεψη εδώ θα σου αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις!

Μην ξεχάσεις:

Nα επισκεφθείς τα τέσσερα μουσεία του χωριού. To λαογραφικό είναι εκπληκτικό!

Να θαυμάσεις τον καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό πύργο του Ζευγώλη, που κρέμεται πάνω από το βράχο.

ΧΩΡΙΑ

Εκτός από την Απείρανθο, που θεωρείται το πιο δημοφιλές με φήμη που φεύγει και εκτός Νάξου, χωριά υπάρχουν διάσπαρτα σε δεκάδες σημεία, συνιστώντας ικανούς λόγους για μικρές αποδράσεις. Στο Φιλώτι θα πας για τις εξαιρετικές ταβέρνες και για να φας γαλακτομπούρεκο, κάτω από τη σκιά του πλατάνου. Στον Κυνίδαρο για να περπατήσεις στα ασπρισμένα καλντερίμια και να αράξεις μετά στο καφενεδάκι της κεντρικής πλατείας. Στις Μέλανες για να γευτείς κόκορα κρασάτο ή ψητό στα κάρβουνα σε μία από τις εξαιρετικές ταβερνούλες, ενώ στην Ποταμιά για να συναντήσεις τους ντόπιους που απολαμβάνουν ναξιώτικους μεζέδες στην ξακουστή ταβέρνα Πηγή. Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η Κόρωνος. Χτισμένη στις πλευρές μιας βαθιάς ρεματιάς, θα σε κουράσει με τα λαβυρινθώδη κατηφορικά καλντερίμια της, αλλά στο τέλος η «πλάτσα», όπως λέγεται η ολάνθιστη πλατεία του χωριού, θα σε ανταμείψει με τη δροσιά και της γραφικότητά της. Δεκαεφτά μόλις χλμ. από τη Χώρα, κάνε μια στάση στο Χαλκί. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, διατηρώντας ωστόσο τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Περίφημοι μεσαιωνικοί πύργοι, προσεγμένα καφενεία, μαγαζάκια με σπιτικές μαρμελάδες κι άλλα με χειροποίητα κεραμικά καθώς κι ένα εργαστήρι υφαντικής συμπληρώνουν το σκηνικό στα λιθόστρωτα σοκάκια του. Πριν φύγεις, να ξεναγηθείς στο αποστακτήριο της ποτοποιϊας Βαλληνδρά και να δοκιμάσεις οπωσδήποτε κίτρο! Τέλος, αλλαγή πορείας και μια βόλτα στο μοναδικό ψαροχώρι του νησιού, τον Απόλλωνα, επιβάλλεται!

ΗΙGHLIGHTS

- Μια βόλτα στο Ενετικό Κάστρο, στη Χώρα της Νάξου. Kάντε μια στάση για να θαυμάσετε το μισογκρεμισμένο παλάτι του Δούκα Σανούδου. Επισκεφθείτε, οπωσδήποτε, το μουσείο του κου Καρραβία, όπου θα δείτε άθικτο όλο το νοικοκυριό του αρχοντικού του, που χρονολογείται στο 1907.

-Το Domus Festival που λαμβάνει χώρα στο Κάστρο, στην αυλή του Ενετικού Μουσείου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνονται μικρής διάρκειας συναυλίες κλασικής μουσικής, ρεσιτάλ πιάνου και παραδοσιακής μουσικής με θέα στην Πορτάρα (τηλ. 22850 22387).

-Ο Ναός της Δήμητρας, ένα από τα πιο αξιόλογα αρχαία μνημεία της Νάξου, βρίσκεται στη θέση Γυρούλα (Σαγκρί). Το αρχαίο ιερό είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από μάρμαρο και χρονολογείται στο 530 π.Χ.

-Οι τρεις Κούροι. Το μεγαλύτερο από αυτά τα επιβλητικά αγάλματα, με ύψος που αγγίζει τα 10 μ., εντοπίζεται στον Απόλλωνα.

- Το ταβερνάκι του Φλώρακα στο Δανακό, έξω από το Φιλώτι. Ο γλυκύτατος ιδιοκτήτης θα σας φιλέψει ό,τι καλό έχει στο σπίτι του και θα σας το σερβίρει στη μικρή αυλή με τα λιγοστά τραπεζάκια (τηλ. 22850 61785).

- Το ναυάγιο του αεροσκάφους Beaufighter, που ανακαλύφθηκε πέρυσι στο βυθό της Νάξου, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων.

-Το ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα!

Πηγή: travelstyle.gr

ΔΙΑΜΟΝΗ: 




 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε travelplan.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan
Pin It button on image hover