Travel Plan

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Κώς: Επιει-κώς μαγική! Grecotel Kos Imperial 5* από 75 € με πρωινό


Όταν η αρχαιοελληνική ομορφιά συναντά τον εξωτισμό της Ανατολής και τη φινέτσα της Ιταλίας, οι απέραντες παραλίες συναγωνίζονται τα κατάφυτα χωριά και οι ηλιόλουστες μέρες «ερωτοτροπούν» με τις έντονες νύχτες, τότε σίγουρα βρίσκεσαι στην Κω. Ακολούθησέ με και θα σου αποκαλύψω τις πιο άγνωστες ομορφιές της...



Το νησί της αφθονίας και φέτος μας άνοιξε τη μαγευτική αγκαλιά του. Η πόλη της Κω με το πολυπολιτισμικό αινιγματικό της προφίλ και τα χίλια πρόσωπα έκλεψε και πάλι τις εντυπώσεις. Το πρωί λούζεται στο φώς κάνοντας την αρχαία αγορά που ξεπετάγεται «αυθάδικα» ανάμεσα στα σύγχρονα κτήρια και τους μιναρέδες να λάμπει, ενώ το βράδυ τα σοκάκια της Ναυκλήρου γεμίζουν νέους που χορεύοντας και πίνοντας περιμένουν την Ανατολή.

Οι ομορφιές της Κω δεν εξαντλούνται στην πρωτεύουσα. Σε κοντινή απόσταση το Τιγκάκι και το Μαρμάρι, «λαβωμένα» ίσως από την υπερεκμετάλλευση του τουρισμού, δεν χάνουν τίποτα από την ομορφιά τους. Στολίδι του νησιού η Ζιά, στις πλαγιές του όρους Δίκαιος, ορεινή και κατάφυτη, αποτελεί δροσερό αντίδοτο στην καλοκαιρινή ζέστη και περηφανεύεται για την πιο προνομιακή θέα στο ηλιοβασίλεμα, μόλις 7 χλμ. από την πόλη. Στο νότιο τμήμα του νησιού ξεχωρίζει η Καρδάμαινα με τις απέραντες παραλίες, η Αντιμάχεια με το κάστρο της και τη γραφικότητά της και η Κέφαλος, 47 χλμ. μακριά από την πόλη, με τα γαλήνια νερά της και τους χαλαρούς ρυθμούς. Οι λέξεις είναι πολύ λίγες για να περιγράψουν το νησί του Ιπποκράτη, που τα έχει όλα, αξιοθέατα, λιχουδιές, εικόνες εντυπωσιακές και ανθρώπους φιλόξενους. Αλλά τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψεις «βουτώντας» στη μαγεία της.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ

Ασκληπιείο
Πλατάνι, Τ. 22420 28763

Ο πιο γνωστός αρχαιολογικός χώρος της Κω, τόπος δράσης του Ιπποκράτη και λατρείας του Ασκληπιού, βρίσκεται πέντε λεπτά έξω από την πόλη της Κω με κατεύθυνση προς αεροδρόμιο. Χωρισμένος σε επίπεδα σε κατάφυτο περιβάλλον με μαγευτική θέα, είναι σημείο που πρέπει να το επισκεφθείς. Σώζονται μνημεία, ναοί και βωμοί κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων. Eίσοδος €3. Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 09:00-18:00.

Δυτικός Αρχαιολογικός Χώρος & Casa Romana
Κως, T. 22420 23234

Στη δυτική πλευρά της πόλης έχουν αποκαλυφθεί δρόμοι, γυμναστήριο, το Νυμφαίο, θέρμες, οικίες και η περίφημη Casa Romana (σπίτι Ρωμαίου διοικητή) με καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για μουσικές παραστάσεις.


Κάστρο Νερατζιάς

Είναι το καλύτερα διατηρημένο ιπποτικό οχυρό της Κω, χτισμένο το 1445 πάνω σε νησίδα ενσωματωμένη στη στεριά στο μικρό λιμανάκι. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό την αρχαίας πόλης, ενώ μαζί με το κάστρο του Μποντρούμ έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς τους Άγιους Τόπους κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Είναι επισκέψιμο και κάποιες φορές διοργανώνονται εκθέσεις στο εσωτερικό του. Είσοδος €3. Καθημερινά 09:00-15:00.


Κήπος του Ιπποκράτη, Πλατάνι, Τ. 22420 22131/www.ihfk.gr

Περίπου 100 από τα συνολικά 256 φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούσε ο ξακουστός Κώος ιατρός στις θεραπευτικές αγωγές κατά τον 4ο αι. π.Χ. συγκεντρώθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος στον οικισμό Πλατάνι, στις νότιες παρυφές της πόλης της Κω. Μελλοντικά θα δημιουργηθεί υπαίθριο μουσείο και μονοπάτι που θα το ενώνει με το Ασκληπιείο. Είσοδος ελεύθερη. Καθημερινά: 09:00-13:00.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κω
Πλ. Ελευθερίας, Τ. 22420 28326

Στεγάζεται σε ιταλικό διατηρητέο του 1933 και φιλοξενεί αρχαιότητες από όλο το χρονικό φάσμα κατοίκησης του νησιού, από τη νεολιθική εποχή ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ξεχωρίζουν τα κλασικά αγάλματα και τα περίτεχνα ψηφιδωτά. Είσοδος €3. Καθημερινά 09:00-14:00.


Πλ. Ιπποκράτη 

Πλ. Πλατάνου

Το πιο γνωστό σημείο της πόλης βρίσκεται στο τέλος της ακτής Κουντουριώτη, πίσω από το Διοικητήριο. Το αρχαιότερο δένδρο της Ευρώπης -στη σκιά του οποίου λέγεται ότι δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής- έχει περιφέρεια 10 μ. και ηλικία 2.400 χρόνων. Περιμετρικά θα θαυμάσετε τη ρωμαϊκή κρήνη και το τζαμί της Λότζιας του 1786, ενώ μπορείτε να ψωνίσετε από τα διπλανά μαγαζάκια.

Πλ. Ελευθερίας
Η κεντρικότερη πλατεία της πόλης, πολυσύχναστη και πολύχρωμη, διαθέτει τα πάντα και ενδείκνυται για περπάτημα όλες τις ώρες της ημέρας. Χαζέψτε παραδοσιακά προϊόντα στη δημοτική αγορά και χαλαρώστε στο τζαμί Ντεφτερντάρ που έχει μετατραπεί σε café.


Tούρκικη συνοικία

Το Πλατάνι (Κερμεντές) απέχει 6 χλμ. από την Κω και είναι το «σπίτι» των 1.500 μουσουλμάνων του νησιού. Εκτός από πολύ καλές ταβέρνες, στην πλατεία θα βρείτε το περίφημο γλυκό ντοματάκι που φτιάχνεται σαν σε μικρή γιορτή από γυναίκες όλων των ηλικιών στις αυλές.

Παλιό Πυλί

Το μεσαιωνικό κάστρο στο Παλιό Πυλί, 15 χλμ. από την Κω με κατεύθυνση προς Κέφαλο, θεωρείται ο «Μυστράς της Δωδεκανήσου», με τις κατάφυτες πλαγιές και την ερειπωμένη καστροπολιτεία που αγναντεύει σιωπηλή τον κάμπο. Αν περπατήσετε την απότομη ανηφόρα θα βρείτε, εκτός από την Παναγία Καστριανή του 1080, ένα κρυμμένο café (λειτουργεί με γεννήτρια) χτισμένο μέσα στο βράχο, όπου θα απολαύσετε ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού.

TI ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ


Βόλτα με το τρενάκι στην πόλη και στο Ασκληπιείο
Δημαρχείο, Ακτή Κουντουριώτη, Τ. 22420 26276

Με αφετηρία το Δημαρχείο μπορείτε με τα δύο μικρά τρενάκια να επισκεφθείτε τα βασικά αξιοθέατα της πόλης και το Ασκληπιείο. Τα δρομολόγια εκτελούνται 08:00-17:30 με ξενάγηση, και 18:00-22:30 με μουσική στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η διαδρομή διαρκεί 20 λεπτά και επαναλαμβάνεται κάθε μισή ώρα. Τιμή εισιτηρίου €5 (φοιτ. €2,5).

Βόλτα με ποδήλατο στη Λεωφ. Φοινίκων
Ποδηλατικός Όμιλος Κω, Κολοκοτρώνη 7Β,Τ. 22420 25807

Θα διαπιστώσετε ότι η Κως διαθέτει τεράστιο ποδηλατόδρομο 15 χλμ., (πρωτοφανή για νησί) λόγω του επίπεδου εδάφους. Νοικιάστε ένα ποδήλατο από τα χιλιάδες που υπάρχουν και περιπλανηθείτε στα δρομάκια, στο Παλιό Λιμάνι με τα κρουαζιερόπλοια και στη Λεωφ. Φοινίκων, έναν από τους ωραιότερους δρόμους της Ελλάδας.


Να ψωνίσετε τοπικά προϊόντα
Δημοτική Αγορά Κω, Πλ. Ελευθερίας

Μη φύγετε από εδώ χωρίς γλυό ντοματάκι (συνήθως γεμιστό με αμύγδαλο), κατιμέρια (μυζηθροπιτάκια τηγανιτά με ζάχαρη και κανέλα), θυμαρίσιο μέλι και παραδοσιακή κανελάδα-σιρόπι που την αραιώνεις με κρύο νερό. Επίσης, λόγω των αμπελιών εκτός από πολύ καλό κρασί παράγεται ένα μοναδικό τυρί, το κρασοτύρι (της πόσσας) με έντονη και ιδιαίτερη γεύση. (Καθημερινά 08:00-22:30).

Ηλιοβασίλεμα στη Ζιά

Το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα του νησιού θα το δείτε στη Ζιά, το κατάφυτο χωριό με τα τρεχούμενα νερά που είναι σκαρφαλωμένο στο όρος Δίκαιος. Το χωρίζουν 7 χλμ. από την πόλη και προσφέρει θέα στην Κάλυμνο, την Ψέριμο και την Τουρκία. Στη στροφή Παλαπάνη κατεβαίνετε, «οπλίζετε» και αρχίζετε τις λήψεις! Περιπλανηθείτε στα σοκάκια με τις ασπρισμένες αυλές που μοσχομυρίζουν κυπαρίσσι και κέδρο και προτιμήστε κάποιο από τα ταβερνάκια για να γευτείτε τοπικές σπεσιαλιτέ.


ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Αχανείς ακτές, μισοβυθισμένες αρχαίες πολιτείες, πελώρια κύματα, γυμνόστηθες τουρίστριες, ιαματικές πηγές... Η γαλάζια παλέτα της Κω είναι ιδιαίτερα πλούσια. Αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από το κέντρο θα πάτε στη Λάμπη. Άκρως τουριστική και οργανωμένη, της έχουν αδυναμία οι βορειοευρωπαίοι για τα beach bars της. Σε κοντινή απόσταση προς τα ανατολικά βρίσκονται οι Εμπρός Θέρμες (οι Πίσω είναι προσβάσιμες αποκλειστικά με σκάφος). Στο τέλος του δρόμου αναγκαστικά θα κατηφορίσετε το χωματόδρομο. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο, ομπρέλες και τμήμα με θερμές πηγές που αναβλύζουν αχνίζοντας στα δεξιά, ενώ υπάρχει και καντίνα. Σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη θα βρείτε τις ρηχές αμμουδερές παραλίες στο Μαρμάρι και το Τιγκάκι, ιδανικές για οικογένειες.


Αν σας... ενοχλεί το μαγιό σας, προς τις Αλυκές με τα flamingos στο Τιγκάκι, θα βρείτε παραλία γυμνιστών. Στο Μαστιχάρι, 30 χλμ. από την πόλη, εάν ακολουθήσετε την ταμπέλα προς τα ξενοδοχεία, θα φτάσετε στο Ταμ-Ταμ, ένα '90s στέκι με beach bar δίπλα στη ρηχή αμμουδιά. Ακολουθεί η Καρδάμαινα. Μοιάζει με αγγλική αποικία με τεράστια  all inclusive ξενοδοχεία, αλλά μπροστά τους υπάρχουν 6 χλμ. ζαφειρένιας παραλίας. Μετά την Αντιμάχεια θα δείτε ταμπέλες προς Καμήλα, Paradise και Ψηλό Γκρεμό (παγωμένα πεντακάθαρα νερά, λιγοστές ομπρέλες και πολλοί Ιταλοί!). Τα 6 χλμ. του πολυσύχναστου Paradise με τους κέδρους που φτάνουν ως την αμμουδιά είναι ιδανικά για watersports. Αν πάλι, είστε δεινοί σέρφερ, ακολουθήστε τις πινακίδες προς Λιμνιώνα και θα έρθετε αντιμέτωποι με τεράστια κύματα. Φτάνοντας στην άκρη του νησιού προσεγγίζετε την Κέφαλο και το Καμάρι, που θα σας κερδίσουν με τα ήσυχα νερά τους και το νησάκι Καστρί. Τέλος, αν έχετε διάθεση για οff-road, οδηγήστε άλλα 4 χλμ. σε χωματόδρομο ως το ακρωτήριο Ζηνί και τον Αγ. Θεολόγο (για μυημένους στο extreme), με την άγρια ομορφιά του απέραντου γαλάζιου μόνο για εσάς...

Πηγή: travelstyle.gr

ΔΙΑΜΟΝΗ:
Grecotel Kos Imperial 5* από 75 € με πρωινό
Pin It button on image hover