Travel Plan

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μελισσάνη, η κεφαλλονίτικη νύμφη!



Το λιμνοσπήλαιο της  Μελισσάνης στο νησί της Κεφαλονιάς είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά του κόσμου και συγκαταλέγεται ανάμεσα σε διάφορες λίστες με τα πιο όμορφα σπήλαια. 

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα εξαιρετικό γεωλογικό φαινόμενο.   Το καρστικό δίκτυο του νησιού, δεδομένου ότι το θαλασσινό νερό εισχωρεί στο έδαφος από την περιοχή του Αργοστολίου (Καταβόθρες), ακολουθεί μια υπόγεια διαδρομή, ενώνεται με το νερό της βροχής που έχει εισχωρήσει από τα ...

πετρώματα και φτάνει στη Μελισσάνη και σε άλλα σπήλαια της περιοχής για να διοχετευτεί, υφάλμυρο πλέον, στην περιοχή του Καραβόμυλου. 

Το σπήλαιο βρίσκεται στον Καραβόμυλο, 2 χιλιόμετρα από τη Σάμη.  Η φυσική είσοδος του είναι κατακόρυφη, διαστάσεων 40 x 50 μ. και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής μετά το σεισμό του 1943.  Υπάρχει τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και ένα μακρύ υπόγειο διάδρομο, η οποία και καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση και την επίσκεψη στο σπήλαιο.  

Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 30 μ. (το μεγαλύτερο βάθος της είναι 39 μ.) Το μήκος του λιμνοσπήλαιου είναι 160 μ. και σταλακτίτες με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του. 

Κατά την πτώση της οροφής της κεντρικής αίθουσας του σπηλαίου, δημιουργήθηκαν ουσιαστικά δύο τμήματα, ένα ανοιχτό και ένα σκεπασμένο.  Στο σπήλαιο γίνεται ξενάγηση με βαρκούλες.  Η διαδρομή παρόλο που είναι μικρή είναι πανέμορφη και ο οδηγός της βάρκας αναλαμβάνει να σας αφηγηθεί την ιστορία του σπηλαίου.  Στο ανοιχτό τμήμα του σπηλαίου, το φως παιχνιδίζει στο νερό και τα τοιχώματα, δημιουργώντας πραγματικά μια μαγική ατμόσφαιρα.  Σε συνδυασμό με το απαράμιλλο φυσικό γλυπτό που δημιουργούν οι αμέτρητοι σταλακτίτες και το κρυστάλλινο γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών, πρόκειται για εικόνες που θα μείνουν βαθιά εντυπωμένες στη μνήμη σας.

Στο κέντρο της λίμνης - εκεί όπου αρχίζει το σκεπασμένο τμήμα, υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου κατά την αρχαιότητα.  Γι'αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.

*Το σπήλαιο είναι ανοιχτό όλες τις μέρες μέχρι το βράδυ και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2674022997.



O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!


 
  
Pin It button on image hover