Travel Plan

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

El Celler de Can Roca: Το καλύτερο εστιατόριο στο κόσμο για το 2013






Τρία αδέρφια – από τους καλύτερους στον κόσμο στον τομέα τους – διευθύνουν το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2013. Μέτα από τρία χρόνια, κατάφεραν να ρίξουν το δανέζικο Noma από την πρώτη θέση. Η ιστορία των Joan, Josep και Jordi Roca ξεκινά από το οικογενειακό εστιατόριο Can Roca στην εργατική γειτονιά Taiala της Girona. Και οι τρεις θυμούνται να μπερδεύονται στα πόδια της μητέρας τους ενώ εκείνη μαγειρεύει, παρακολουθώντας με προσοχή την κάθε της κίνηση. Μεγάλωσαν παίζοντας ανάμεσα σε πιάτα, κατσαρόλες, τηγάνια και πελάτες που λάτρευαν την σπιτική κουζίνα του Can Roca.






Το 1986, τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια, ο Joan και ο Josep άνοιξαν ακριβώς δίπλα του το El Celler de Can Roca ενώ το 2007 μαζί με τον μικρότερο, τον Joan μετέφεραν τον “ναό” της καταλανικής γαστρονομίας σε νέο, άκρως εντυπωσιακό κτίριο λίγο πιο πάνω στον ίδιο δρόμο. Το αγαπημένο εστιατόριο των Ισπανών μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο πριν από οκτώ χρόνια και αφού παρέμεινε τα τρία τελευταία χρόνια στη δεύτερη θέση, φέτος παίρνει γλυκιά εκδίκηση από το δανέζικο Noma, ρίχνοντάς το στην δεύτερη θέση. Έτσι, ο τίτλος επιστρέφει στην Καταλονία αφού πριν το Noma, τον κατείχε το elBulli του Ferran Adria, που έκλεισε το 2011. “Είναι πρωτοπόροι. Είναι μια νίκη που έπρεπε να την είχαν αποσπάσει πριν χρόνια. Όταν βλέπεις μια τέτοια οικογένεια, μπορείς να αισθανθείς μόνο χαρά και τιμή για αυτούς”, λέει ο διάσημος chef του Noma, Rene Redzepi.









Επικεφαλής του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin εστιατορίου είναι ο Joan Roca, ένας από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο. O Josep είναι από τους κορυφαίους σομελιέ κι ο Jordi από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες. Η ατμόσφαιρα “ταπεινή”, οικογενειακή κι αυθεντικά καταλανική αλλά οι πρωτοποριακές δημιουργίες τους χάρισαν στο εστιατόριο την πρώτη θέση παγκοσμίως. Tο εστιατόριο είναι πλέον πασίγνωστο για τις καινοτόμες τεχνικές μαγειρικής που εφαρμόζει, παντρεύοντάς τις με παραδοσιακά υλικά και συνταγές. Ο κορυφαίος σεφ, Joan Roca, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του, λίγο μετά την βράβευση του εστιατορίου του. Τα μάτια λάμπουν και ο ενθουσιασμός του θυμίζουν κάποιον που μόλις ξεκίνησε την καριέρα του ως σεφ.
 
 
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του El Celler de Can Roca;
Είναι η δουλειά, η αφοσίωση στη δημιουργικότητα και πάνω από όλα, η τύχη να έχω δύο αδέλφια που είναι πραγματικά αστέρια. Ο ένας είναι ο καλύτερος σομελιέ στον κόσμο και ο άλλος ο καλύτερος ζαχαροπλάστης. Όλοι μαζί μπορέσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την επιχείρηση που μας οδήγησε τώρα στην κορυφή του κόσμου. Άρα το μυστικό είναι η δουλειά, η αφοσίωση στην τελειότητα και τη δημιουργικότητα και η τύχη να έχω δύο καταπληκτικούς αδελφούς.
 

 


 



Πείτε μας λίγα λόγια για τη φιλοσοφία της κουζίνας σας.
Πρόκειται για ένα δημιουργικό τρίγωνο: τρία αδέρφια με διαφορετικούς ρόλους. Αφετηρία μας είναι η γη μας, η παράδοση και η κουζίνα της Καταλονίας με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Με αυτά δημιουργούμε μια τοπική κουζίνα που ταυτόχρονα γίνεται και παγκόσμια. 
 
Η παρουσίαση σας ήταν συγκινητική δείχνοντας τους γονείς σας μπροστά στο εστιατόριό τους. Πόσο σας επηρέασε η μαγειρική παράδοση της οικογένειας σας;
Πάρα πολύ. Έμαθα να μαγειρεύω δίπλα στη μητέρα μου και τη γιαγιά μου. Το γεγονός ότι οι γονείς μου ήταν τόσο ευτυχισμένοι έχοντας εστιατόριο, με έκανε να θέλω να γίνω κι εγώ σεφ. Οι ίδιοι μου μετέδωσαν την αξία της σκληρής δουλειάς ενώ με έμαθαν πως το φαγητό και η μαγειρική είναι ένας τρόπος για να κάνεις τους ανθρώπους χαρούμενους. 






Πώς είναι να δουλεύει κανείς με μέλη της οικογένειάς του;
Είναι πολύ όμορφο. Αλλιώς δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ. Καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο πολύ καλά, έχουμε τους ίδιους στόχους και κρατάμε τις ισορροπίες. 
 
Ποιο υλικό δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα σας; 
Το χιούμορ! Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα την κουζίνα μας αλλά ένα αστείο βοηθά στη δημιουργικότητα.
 
Αυτή τη στιγμή η καταλανική κουζίνα επιστρέφει στην κορυφή. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας στην Ισπανία λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Έτσι, μια βράβευση σαν αυτή ίσως θα έμοιαζε ασήμαντη. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως αποτελεί κομμάτι της χώρας μας. Το φαγητό αντιπροσωπεύει εμάς τους ίδιους. Έχουμε μια μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία που επηρεάστηκε από πολλούς πολιτισμούς και τεχνικές.
 
 
Πώς βλέπετε το μέλλον των εστιατορίων;
Είναι πολύπλοκο ζήτημα. Όλοι αναζητούν το αυθεντικό που είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Ο πελάτης έχει μεγάλες απαιτήσεις και δεν θέλει οτιδήποτε το περιττό. Έτσι, αυτό που μετράει είναι η δημιουργικότητα και η γενναιοδωρία του σεφ και όχι τα πολύ ακριβά πιάτα. Οι πελάτες πληρώνουν για κάτι που έχει νόημα και συνοχή κι αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε.
 
 
Info: El Celler de Can Roca, Can Sunyer 48, Girona, τηλ.: 0034 972 22 21 57, www.cellercanroca.com
 
 
 
Πηγή: arttravel.gr
 


 



Pin It button on image hover