Travel Plan

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Cinque Terre: τα πολύχρωμα χωριά της Ιταλίας!


Στην επονομαζόμενη ιταλική Ριβιέρα - βορειοδυτικές ακτές της Ιταλίας (πρόκειται για την περιοχή της Λιγουρίας με πρωτεύουσσα τη Γένοβα), κατά μήκος της ακτογραμμής, πέντε μικροσκοπικά χωριά, άλλα προστατευμένα άλλα στις κορυφές των γύρω λόφων, αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Cinque Terre, χαρακτηρισμένο ως «Παγκόσμια Κληρονομιά» από την UNESCO. 

Πολλούς αιώνες πριν ...

οι κάτοικοι της περιοχής έχτισαν προσεκτικά τα πολύχρωμα σπίτια τους στο τραχύ και απότομο έδαφος, κατακτώντας μέχρι και τους γκρεμούς πάνω από  τη θάλασσα.  Φυτεύοντας αμπελώνες, ελαιόδεντρα και λεμονιές μετέτρεψαν σιγά-σιγά  την άγονη περιοχή σε πολύτιμες καλλιέργειες.

Τα Cinque Terre, δηλαδή τα χωριά: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza και Monterosso al Mare συνθέτουν ένα εκπληκτικό τοπίο από κόλπους, απόκρημνα βράχια, σπηλιές, στενά σοκάκια, μεσαιωνικά τείχη, πύργους και καμπαναριά, πλάι στα κρυστάλλινα νερά.

Εντός των οικισμών απαγορεύονται τα αυτοκίνητα (θα βρείτε δωρεάν πάρκινγκ απέξω), ενώ συνδέονται μεταξύ τους με γραφικά μονοπάτια.  Θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 18 χλμ μονοπατιών για να φτάσετε από το πρώτο ως το τελευταίο χωριό, αλλά η παραθαλάσσια διαδρομή, η θέα και οι μυρωδιές θα σας αποζημιώσουν το δίχως άλλο!  Για τους λογότερο φανατικούς της πεζοπορίας, υπάρχουν πάντα τα τακτικά δρομολόγια του τοπικού τρένου. 

Οι ντόπιοι περηφανεύονται και για την κουζίνα τους.  Περιλαμβάνει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, εκλεκτό κρασί, αντζούγιες και αυθεντικές ιταλικές συνταγές τόνου μαγειρεμένου με σκόρδο και ελαιόλαδο, πέστο βασιλικού, αλλά και τη sacripantina, το γλυκό από παντεσπάνι, κρέμα και κακάο.

Να σημειωθεί ότι τα Cinque Terre, στο συνολό τους, υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις πλημμύρες του 2011 και από τότε πραγματοποιούνται αρκετά έργα αποκατάστασης.


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!





Pin It button on image hover