Travel Plan

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

«Πράσινες» οικολογικές και οικονομικές λύσεις , για δροσερό καλοκαίρι…

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η μείωση της θερμικής καταπόνησης, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έχει συνδεθεί αποκλειστικά με τη χρήση κλιματιστικού. Κάθε καλοκαίρι το σύστημα διανομής ηλεκτρισμού, φτάνει στα όρια του και η ζήτηση ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη.

Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, αλλά και περαιτέρω επιδείνωση των ασφυκτικών συνθηκών στο κέντρο αστικών πόλεων, λόγω της θερμότητας που εκπέμπουν τα κλιματιστικά.

Εν όψει ενός θερμού, όπως πάντα, καλοκαιριού, προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού που θα βοηθήσουν και το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας:


• Ανεμιστήρες οροφής: Υπολογίζεται ότι το κέρδος από την επιλογή ανεμιστήρα οροφής, αντί κλιματισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, μπορεί να ανέλθει περίπου σε 36 ευρώ και σε 300 κιλά CO2.
• Φυσικός αερισμός και νερό: Ο φυσικός αερισμός, επιτυγχάνει ταυτόχρονα την απομάκρυνση της θερμότητας από το κτίριο, αλλά και από το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας συνθήκες θερμικής άνεσης. ΄Oπως επίσης και το άφθονο νερό! Να καταναλώνεται πάνωαπό 2 λίτρα καθημερινά…για πολύ πολύ δροσιά…
• Φύτευση μπαλκονιών και ταρατσών: Εκτός από τη θερμομόνωση που προσφέρουν οι φυτεμένες ταράτσες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, το μικροκλίμα και την οπτική άνεση των αστικών χώρων.
• Βαφή των εξωτερικών επιφανειών με ανοικτά χρώματα:Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, ανακλούν την προσπίπτουσα ακτινοβολία και εμποδίζουν την απορρόφησή και τη μετάδοσή της, στο εσωτερικό του κτηρίου.
• Φυσικός φωτισμός: Βοηθάει επίσης στη διατήρηση των θερμοκρασιακών στάθμεων σε χαμηλά επίπεδα, αφού συντελεί στη μικρότερη χρήση τεχνητού φωτισμού, ο οποίος εκτός από τη λάμψη παράγει και θερμότητα.

Αλλάζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες και χρησιμοποιώντας συσκευές ενεργειακά αποδοτικότερες, μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και επομένως η ανάγκη για παραγωγή ενέργειας.

Πηγή: diaxeiristis.com
Pin It button on image hover