Travel Plan

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Τουριστική «έκρηξη» από την Ευρώπη

Διψήφιο ποσοστό αύξησης προοιωνίζονται, για τη φετινή θερινή σεζόν, τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκρατήσεων σε παραδοσιακές «δεξαμενές» άντλησης τουριστικού ρεύματος για τα ελληνικά θέρετρα, προκαλώντας αισιοδοξία και για την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων.

«Από την Αγγλία καταγράφεται μία αύξηση 11%, από τη Γερμανία κατά 12%, από τη Ρωσία οι εκδόσεις βίζα έχουν εκτιναχθεί στο 97% σε σχέση με πέρυσι και από την Ουκρανία κατά 27%, ενώ οι αναχωρήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα είναι ανοδικές σε ποσοστό 45%», τόνισε ο γ.γ. του ΕΟΤ, Γιώργος Κολέτσος, συμπληρώνοντας πως στο πρώτο τρίμηνο οι εκδόσεις βίζα από την Κίνα είναι υψηλότερες 50%, ενώ η Ελλάδα έχει καταστεί 2ος ελκυστικότερος προορισμός για την αγορά της Αγγλίας, από 6ος πέρυσι.
 
Από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κολέτσος προέβλεψε, επίσης, πως φέτος θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 10% και στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
Αύξηση
Οι λόγοι της αύξησης είναι η βελτίωση της καταναλωτικής ψυχολογίας των Ευρωπαίων πολιτών, στη μείωση κατά 15% των τιμών στα ξενοδοχεία, που συνδυάστηκε με μείωση του ΦΠΑ και των τελών των αεροδρομίων, πλην του Ευάγγ. Βενιζέλου, καθώς και στην αναταραχή στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή.
Αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού προέβλεψε σημαντική αύξηση του τουρισμού. Ο Π. Γερουλάνος τόνισε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2011 είναι θετικό το πρόσημο και στις αφίξεις και στα έσοδα, με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να εκτοξεύονται πραγματικά στα ύψη σε σχέση με πέρυσι όπως είναι η Κως, το Ακτιο, η Ζάκυνθος.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο υπουργός προέβλεψε ότι φέτος θα υπάρξει αύξηση 75% στις αφίξεις, η οποία σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε 15.000 τουρίστες.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Pin It button on image hover