Travel Plan

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΕΕ: Ψηφίστηκε η πρώτη έκθεση για τον τουρισμό

Την ολοκλήρωση δουλειάς δέκα σχεδόν μηνών σφράγισαν χθες το πρωί με την ψήφιση της έκθεσης για τον ευρωπαϊκό τουρισμό τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην πρώτη επίσημη έκθεση για τον ευρωπαϊκό τουρισμό μετά την ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας - οπότε ο τουρισμός αποτελεί πλέον ευρωπαϊκή πολιτική - με τίτλο "Η Ευρώπη, ο πρώτος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός - ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον τουρισμό στην Ευρώπη" οι ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν σε πολύ συγκεκριμένα, μείζονα ζητήματα για την ανάπτυξη και την προώθηση του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος.


Προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις συνεχείς αλλαγές στην αγορά ζήτησης στον τομέα του τουρισμού, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σειρά τροπολογιών με έμφαση: - Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου στην Ευρώπη. - Στην προαγωγή της ανάπτυξης βιώσιμου, υπεύθυνου και προσανατολισμένου στην ποιότητα τουρισμού. - την παγίωση της εικόνας και της προβολής της Ευρώπης ως συνόλου βιώσιμων και υψηλής ποιότητας προορισμών. - Στην ένταξη του τουρισμού στις πολιτικές και τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ.

Η στήριξη δράσεων με την απαραίτητη χρηματοδότηση για την προώθηση της διαφοροποίησης της τουριστικής προσφοράς στην ΕΕ, η αντιμετώπιση των εποχικών διακυμάνσεων της τουριστικής δραστηριότητας, η αξιοποίηση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, η στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η μείωση προβλημάτων προσβασιμότητας σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, η λήψη πρωτοβουλιών για κοινωνικό τουρισμό αλλά και η διευκόλυνση θεωρήσεων τουριστικής βίζας, κυρίως από τις χώρες BRIC, αποτελούν λίγα από τα θέματα που εμπεριέχονται στην έκθεση.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για την ενίσχυση της καινοτομίας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού σήματος" με σκοπό την προώθηση της Ευρώπης στον κόσμο ως ενιαίο τουριστικό προορισμό, καθώς και τον συντονισμό των διάφορων πολιτικών που έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό, όπως οι μεταφορές (εκσυγχρονισμός των υποδομών, χρήση των περισσότερο βιώσιμων μέσων μεταφοράς, σύνδεση με τους προορισμούς περιορισμένης πρόσβασης, δικαιώματα των επιβατών), η προστασία του καταναλωτή και η εσωτερική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι εγκρίθηκαν τροπολογίες με τις οποίες δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδίκευσης, στο θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης τουριστικών θεωρήσεων και της δημιουργίας κοινών προξενικών παραγόντων, στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού καθ` όλη τη διάρκεια του έτους (όπως ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός, ιαματικός, πολιτιστικός, παράκτιος τουρισμός, η ανάπτυξη της κρουαζιέρας), στη σταδιακή εναρμόνιση ενός μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στον τομέα του τουρισμού.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπύρος Δανέλλης, με την ιδιότητα του εισηγητή για την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μετά το τέλος της ψηφοφορίας δήλωσε: "Η ευρωπαϊκή πολιτική τουρισμού έχει ανάγκη νέας ώθησης. Αντιμετωπίζει προκλήσεις που απαιτούν νέες συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά και προσπάθειες προσαρμογής. Έτσι οι παράγοντες του ευρωπαϊκού τουρισμού πρέπει να καταφέρουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να εργαστούν σ` ένα ενιαίο πολιτικό πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ. Στις συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που περνάει η Ευρώπη, ο τουρισμός προβάλλει ως η καταλληλότερη οικονομική δραστηριότητα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας μιας μεγάλης γκάμας επιχειρήσεων. Η έκθεση προσδιορίζει ένα φιλόδοξο πλαίσιο που θα καταστήσει τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό μια ανταγωνιστική, σύγχρονη, βιώσιμη και υπεύθυνη βιομηχανία. Η αξιοποίηση της πολυμορφίας, διαφορετικότητας και πολυ-πολιτισμικότητας του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος θα φέρει προστιθέμενη ευρωπαϊκή αξία στις τουριστικές πολιτικές των χωρών μελών".

Η έκθεση αυτή - αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια τον προσεχή Ιούλιο- αποτελεί την πρώτη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 21 δράσεις, που προτείνει να αναληφθούν, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαίο πλαίσιο πολιτικής για τον τουρισμό.

Δήλωση ευρωβουλευτή ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου

Με αφορμή την έγκριση της έκθεσης από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Έκθεση που υιοθετήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού αποτελεί πολύ θετικό βήμα για την ενίσχυση του τουρισμού στην Ευρώπη. Επιδίωξη είναι ένας ανταγωνιστικός, σύγχρονος, ποιοτικός, βιώσιμος και προσιτός σε όλους τουρισμός. Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τη χώρα μας, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις, ολιγωρίες και δυσλειτουργίες. Η συγκυριακή βελτίωση που προβλέπεται για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να αποτελέσει άλλοθι εφησυχασμού. Η αδράνεια είναι ο εχθρός. Είναι η συνταγή για τη διατήρηση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός".



Pin It button on image hover