Travel Plan

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Οι τουρίστες επιστρέφουν στην Ελλάδα

Διψήφια ποσοστά ανόδου σε αφίξεις και έσοδα αναμένεται να εμφανίσει ο τουριστικός κλάδος της χώρας το 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Αισιόδοξη για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης φέτος εμφανίζεται και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι οι σημαντικές αγορές που τροφοδοτούν την Ελλάδα με τουρίστες, όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία, Ιταλία, αλλά και οι αγορές της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας, κινούνται με θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γ. Ρέτσου, οι αφίξεις τουριστών φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα του 2008.
Ωστόσο, φόβοι εκφράζονται ότι οι συνεχιζόμενες απεργίες και εντάσεις στη χώρα δεν αποκλείεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προτιμήσεις των τουριστικών για τις φετινές τους διακοπές και να πλήξουν τον ελληνικό τουρισμό σε μία περίοδο που δείχνει να ανακάμπτει. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, σχολιάζοντας ότι οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν τα εργατικά σωματεία επηρεάζουν αισθητά την καθημερινότητα των τουριστών.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι διαμαρτυρίες συμπίπτουν με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τη φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων και να ενισχύσει την κίνηση κρατώντας τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Ακρόπολη, ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ.

 Ανοδος
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που προέρχονται από τα αεροδρόμια της χώρας, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 οι αφίξεις ξένων τουριστών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 4,52% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
 
«Μαύρα σύννεφα» φαίνεται, όμως ότι σκεπάζουν την τουριστική κίνηση της Αθήνας, με τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» να καταγράφουν και νέα πτώση το Μάιο κατά 5,54% και σε επίπεδο πενταμήνου να υποχωρούν κατά 6,69%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ. Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας συνεχίζουν και φέτος να πλήττουν την τουριστική κίνηση της Αθήνας, η οποία διατηρεί ακόμη νωπά στη μνήμη της τα τραγικά επεισόδια που σημειώθηκαν πέρυσι το Μάιο και που έπληξαν την εικόνα της χώρας διεθνώς.

Η Ρόδος και η Κως διατηρούν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των τουριστών, με τις αφίξεις να καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 36,13% και 27,69% αντίστοιχα κατά το πρώτο πεντάμηνο φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Αφίξεις
Ειδικότερα, οι αφίξεις ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο της Ρόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ ανήλθαν σε 289.288 από 212.502 πέρυσι, ενώ στο αεροδρόμιο της Κω άγγιξαν τις 110.765 από 86.744 πέρυσι. Και τα δύο νησιά έχουν επωφεληθεί από την αύξηση του αριθμού των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους που πραγματοποιούν πτήσεις σε αυτά. Οι απευθείας πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους φαίνεται ότι έχουν ενισχύσει και την τουριστική κίνηση στα Χανιά, αλλά και γενικότερα της Κρήτης. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από την άνοδο της τάξεως του 12,14% που σημειώνουν οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και κατά 5,58% στο αεροδρόμιο των Χανίων κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2011.

Θαλάσσιος τουρισμός
Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας, καθώς η Μεσόγειος αναμένεται να μετατραπεί σε νούμερο ένα προορισμό κρουαζιέρας παγκοσμίως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας. Παράλληλα, σημαντική είναι και η δυναμική που παρουσιάζει η αγορά του yachting. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για τις εξελίξεις που αναμένεται να σημειωθούν στο θαλάσσιο τουρισμό, οι προοπτικές του οποίου θα συζητηθούν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Θαλασσίου Τουρισμού (Posidonia Sea Tourism Forum) που θα πραγματοποιηθεί στις 21 - 22 Ιουνίου 2011.

Ειδικότερα, κατά την πρώτη του ημέρα, το συνέδριο θα εστιάσει στη δυναμική του θαλάσσιου τουρισμού και στη σημασία του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Κρουαζιέρα
Σημειώνεται ότι τα συνολικά έσοδα της Ελλάδα από την κρουαζιέρα το 2009 ανήλθαν σε 598 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην έβδομη θέση στον κατάλογο των ωφελημένων από την ευρωπαϊκή κρουαζιέρα. Οι προοπτικές για το τρέχον έτος αναμένεται ότι θα είναι θετικές, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά τα δρομολόγια που έχουν προγραμματιστεί για φέτος από κρουαζιερόπλοια ανέρχονται σε 962 από 823 το 2010, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10%.

Στις 22 Ιουνίου το συνέδριο θα εστιάσει στη βιομηχανία του yachting και τη σημασία της ως παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και στην επιβατηγό ναυτιλία και τη σπουδαιότητά της για τον τουρισμό.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το yachting στην Ελλάδα ακολουθεί πτωτική πορεία, κυρίως λόγω μειωμένου τουριστικού ρεύματος, αλλά και έντονου ανταγωνισμού από κοντινούς προορισμούς σε συνδυασμό με αντιαναπτυξιακές πολιτικές που ακολουθούνται.

Πηγή: imerisia.gr
Pin It button on image hover