Travel Plan

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Βερολίνο: Μερικοί το προτιμούν «καυτό»!

Ανατολικό ή δυτικό; Παλιομοδίτικο ή μοντέρνο; Ήρεμο ή έντονο; Ρομαντικό ή kinky; Σταμάτα να βασανίζεσαι αδίκως… Η πρωτεύουσα της Γερμανίας έχει «ρίξει» πια τα τείχη της, είναι ανοιχτή σε όλα και το αποδεικνύει εμπράκτως, ενώ υποστηρίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη τη νέα της –καταπράσινη– ταυτότητα. Το Βερολίνο την… ψάχνει. Εσύ;





Φτάνω βράδυ. Για την ακρίβεια, προσγειώνομαι μετά από 3 ώρες περίπου πτήση από το Ελ. Βενιζέλος στο αεροδρόμιο Tegel, με το κεφάλι μου γεμάτο ερωτηματικά. Σε όποιον κι αν είπα ότι θα μείνω στο Βερολίνο για κάποιες μέρες, η απάντηση που λάμβανα ήταν… ερώτηση! «Ανατολικό ή δυτικό;» με ρωτούσαν. Μετά από ανάγνωση οδηγών και αφιερωμάτων στο internet, συζητήσεις με φίλους που το λατρεύουν και το επισκέπτονται συνέχεια, κατέληξα σε ένα πράγμα: Αυτή η πόλη γεννάει απορίες. Τι είναι τελικά το Βερολίνο; Είναι ήρεμο και ρομαντικό ή kinky; Είναι ιστορικό ή πηγή νέων τάσεων; Είναι παλιομοδίτικο ή προχωρημένο; Είναι οικονομικό ή ακριβό;



Πέντε ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν υπεραρκετές για να συμπεράνω το εξής: Είναι το μέρος, όπου θα τα δεις ΟΛΑ. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Θα σου πω μόνο πως τα «απομεινάρια» του πρώην ανατολικού της τμήματος, τα οποία κάποιοι «σνόμπαραν», αυτή τη στιγμή είναι η πιο in επιλογή για διασκέδαση, καθώς εδώ συχνάζουν καλλιτέχνες, μουσικοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς κ.λπ. Πως εκεί όπου πίνεις το ποτό σου σε σκοτεινά, cult μπαράκια, βρίσκεσαι στον 18ο όροφο ενός ουρανοξύστη που φιλοξενεί ένα από τα πιο prive club της Ευρώπης (μιλάω για το Week End στην Αlexanderplatz!) Πως η πιο «διχασμένη» πόλη του πλανήτη (λόγω του διαχωρισμού της σε Ανατολική και Δυτική), σήμερα προβάλλει πιο ενοποιημένη από ποτέ. Και κυρίως, πως το άλλοτε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, έχει μετατραπεί σε ένα οικολογικό πρότυπο ευρωπαϊκής πόλης.



Όλα τα υπόλοιπα που οφείλεις να ξέρεις, θα τα μάθεις στη συνέχεια. Must dos, τα καλύτερα εστιατόρια, ξενοδοχεία και bars, galleries, μουσεία, βόλτες, αξιοθέατα κι ένα μεγάλο αφιέρωμα σε κάθε τι «πράσινο» που θα συναντήσεις εδώ, αποτελούν τους βασικούς λόγους που θα επιδιώξεις να ξαναέρθεις. Κυρίως, όμως, θα είναι όσα θα σου απαντήσουν σε ένα ερώτημα: Τι είναι τελικά το Βερολίνο;



Τι θα δείτε/τι θα κάνετε:

  • Την Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην Πλατεία Pariser. Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν του Βερολίνου, με το χαρακτηριστικό γλυπτό της Quadriga να στέκεται επιβλητικά στην κορυφή της Πύλης. Πίσω από το μνημείο μπορείς να κάνεις μια υπέροχη και χαλαρωτική βόλτα ανάμεσα σε cafes, μαγαζιά και εστιατόρια. Εδώ βρίσκεται το ιστορικό Hotel Adlon Berlin, που αποτελεί στην ουσία μια αναδημιουργία του αρχικού ομώνυμου ξενοδοχείου. Ενημερωτικά, ήταν το αγαπημένο της Γκρέτα Γκάρμπο και του Τσάρλι Τσάπλιν, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για να απολαύσεις το πρωινό σου. Πρόσεξε, όμως, μην το επιχειρήσεις, χωρίς να έχεις κάνει κράτηση! Τιμή: Από €220 το δίκλινο. (Unter den Linden 77, tel. +49 30 2261 0, www.kempinski.com)
  • To Κοινοβουλευτικό κτήριο, ή αλλιώς το γνωστό Reichstag, που σήμερα είναι η επίσημη έδρα της Ομοσπονδιακής Βουλής. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Πλατεία Pariser. Χτίστηκε το 1884-94 από τον αρχιτέκτονα Paul Wallot, ως υπερήφανη εκδήλωση της δύναμης του γερμανικού Ράιχ, καταστράφηκε από εμπρησμό το 1933 και βομβαρδίστηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια (1994-1999) ο Βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster το μετέτρεψε σε ένα από τα πιο σύγχρονα κοινοβουλευτικά κτήρια του κόσμου. Ο γυάλινος θόλος του είναι σίγουρα ένα από τα σημεία που θα σε ενθουσιάσουν περισσότερο. Επιπλέον, είναι το πιο οικολογικό Κοινοβούλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η σωστή είσοδος για να εξερευνήσεις το Reichstag είναι η WEST B. Πρόσεχε, μην μπερδευτείς! Έλα νωρίς το πρωί για να αποφύγεις την ουρά. Είσοδος: δωρεάν. Καθημερινά από τις 08:00-00:00. (Platz der Republik 1, tel. +49 30 2273 2152, www.bundestag.de)
  • Την Πλατεία Potsdamer, ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Βερολίνου. Μπορείς να φτάσεις με Μετρό, μιας και έχει την ομώνυμη στάση ακριβώς απ’ έξω. Εδώ βρίσκεται το διάσημο Sony Center, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονική άποψη κτήρια της πόλης. Μέσα σε αυτό φιλοξενούνται κινηματογράφοι, εστιατόρια, cafes, καταστήματα.
  • Τη Λεωφόρο Unter den Linden,η οποία κατά μήκος περιστοιχίζεται από δέντρα, ενώ συγκεντρώνει και τα πιο ιστορικά κτήρια του Βερολίνου. Εδώ θα συναντήσεις το Mουσείο Deutsches Historisches (καθημερινά από 10:00-18:00, www.dhm.de), που είναι το μεγαλύτερο Μουσείο Ιστορίας της Γερμανίας, το Opernpalais (www.opernpalais.de), ένα από τα παλαιότερα cafes της πόλης και πολλά, επίσης, μπαράκια, γκαλερί και εστιατόρια.
  • To «Νησί των Μουσείων» που, όπως μπορείς να φανταστείς, πρόκειται για έναν χώρο στο κέντρο της πόλης, περικυκλωμένο από τα νερά του Spree, ο οποίος «αγκαλιάζει» μουσεία, πινακοθήκες, κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής και galleries. Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείς το Μουσείο της Περγάμου, ένα από τα σπουδαιότερα στο είδος του σε όλο τον κόσμο, με έργα αρχαίας τέχνης και αρχιτεκτονικής. Σήμερα χωρίζεται στην ουσία σε τρία τμήματα, ένα που φιλοξενεί ισλαμική τέχνη, το δεύτερο αρχαία και το τελευταίο έργα τέχνης από την Ανατολή (είσοδος: €16. Ανοικτά Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ., Σάβ. & Κυρ. 10:00-18:00, Πέμ. 10:00-22:00). (www.smb.museum)
  • Τον Πύργο της τηλεόρασης, το ψηλότερο κτήριο του Βερολίνου (365μ. ύψος!), κοντά στην Alexanderplatz. Στην κορυφή του φιλοξενείται ένα cafe που ανά 1 ώρα κάνει πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του και προσφέρει εκπληκτική, πανοραμική θέα της πόλης. (www.berlinerfernsehturm.de)
  • Τη μεγαλύτερη και μακρύτερη –με 3,8 χλμ. μήκος– εμπορική Λεωφόρο, την Kurfurstendamm, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κάθε λάτρη του shopping.
  • To σημείο-πέρασμα ανάμεσα σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται αντίγραφο της ιστορικής πινακίδας, η οποία γράφει: «Εισέρχεστε στον αμερικανικό τομέα». Ο λόγος για το Checkpoint Charlie, που βρίσκεται στην πιο ζωντανή περιοχή του Βερολίνου, το Kreuzberg. Δίπλα του βρίσκεται το Haus am Checkpoint Charlie (Μουσείο του Τείχους), στο οποίο μπορείτε να δείτε ντοκιμαντέρ που αφορούν την πτώση, να παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες ομιλίες που γίνονται κατά καιρούς, πέραν της κλασικής βόλτας στο χώρο του μουσείου που σε πληροφορεί για τα γεγονότα των ιστορικών εκείνων ημερών. Επίσης, στο shop του –αν έρχεσαι πρώτη φορά– θα πάρεις οπωσδήποτε σουβενίρ. Είσοδος: €12,50. Καθημερινά 09:00-22:00. (www.mauer-museum.com).
  • To Schloss Charlottenburg, τη θερινή κατοικία της Sophie Charlotte, της συζύγου του βερολινέζου εκλέκτορα Φρειδερίκου. Σε αυτό το θέρετρο θα πάρεις μια γεύση πρωσικής ιστορίας, ενώ οι κήποι του ανάμεσα στα παλάτια είναι ιδανικοί για περπάτημα και πικνίκ. Η τιμή εισόδου ποικίλλει ανάλογα με τα παλάτια και τα μουσεία, που θες να επισκεφτείς. Ενδεικτικά ξεκινά από €12. Ανοιχτά Τρ.-Κυρ. (www.spsg.de)
  • Το Τείχος του Βερολίνου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει γι’ αυτό, όσο κι αν… βαριέσαι την ιστορία. Υψώθηκε το 1961 και έπεσε το 1989. Σήμερα πρόκειται για καλλιτεχνική έκρηξη, μιας και είναι πλημμυρισμένο από εμπνευσμένα graffiti και εκθέσεις φωτογραφίας. Προτίμησε να περπατήσεις σε αυτό στο σημείο-«χώρισμα της πόλης», καθώς αξίζει τον κόπο!
  • Την Alexanderplatz, που οι ντόπιοι αποκαλούν απλώς «Alex». Περπατώντας στους δρόμους που την «περιτριγυρίζουν» –πέρα από bars, clubs και εστιατόρια– θα δεις το Μνημείο του Μάρξ και του Ένγκελς, το Δημοτικό Μουσείο του Βερολίνου (Τρ.-Κυρ. 10:00-18:00), καθώς και τη μεσαιωνική συνοικία Nikolaiviertel, όπου φιλοξενείται το παλαιότερο, ιερό κτήριο της πόλης. (Τρ.-Κυρ. 10:00-18:00).
    EXTRAs
  • Εξερεύνησε κάθε γειτονιά της πόλης, ξεκινώντας από το κέντρο, το Mitte. Πρόκειται για την πρώτη «γειτονιά» του ανατολικού τμήματος που αναπτύχθηκε ταχύρυθμα και συνεχίζει να το κάνει. Εδώ βρίσκονται τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Νησί των Μουσείων, η Πύλη του Βρανδεμβούργου και η Unter den Linden.
  • To Kreuzberg είναι η πιο ζωηρή περιοχή του Βερολίνου. Στις ιστορικές πολυκατοικίες του, ξεπροβάλλουν graffities και συνθήματα που του προσδίδουν έναν χαρακτήρα καλλιτεχνικό και αντιδραστικό. Εδώ θα συναντήσεις πολλά εναλλακτικά μπαράκια και καταπληκτικές galleries μοντέρνας τέχνης.
Πού θα φάτε:
Στο Borchardt. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Mitte)και θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια –όχι αδίκως. Δεν υπάρχει διασημότητα που να μην έχει φιλοξενήσει, σερβίρει κλασική, γαλλική κουζίνα και προσφέρει ένα περιβάλλον ατμοσφαιρικό. (Französische Str. 47, Mitte, tel. 030 8188 6262)
Στο Vau. Ακριβώς εκεί που χτυπά η καρδιά της πόλης, η γερμανική κουζίνα στην καλύτερή της εκδοχή. Ο σεφ Kolja Seeberg αξίζει μακράν το αστέρι Michelin που του έχει δοθεί. (Jagerstr. 54-55, tel. 030 2029 730, www.vau-berlin.de)
Στο Zur Gerichtslaube. Παραδοσιακές συνταγές και τοπικές γεύσεις του Βερολίνου, σου σερβίρονται σε ένα μοντέρνο περιβάλλον, το οποίο κάποτε υπήρξε το κτήριο δικαστηρίων. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Alexanderplatz. (GuB Gastronomie GmbH, Poststr. 28, Tel. 030 241 56 97, en.gerichtslaube.de)



Πού θα διασκεδάσετε:
Στο Newton Bar. Ένα από τα διασημότερα μπαρ της πόλης, κοντά στην Unter den Linden. Δερμάτινοι καναπέδες και πολυθρόνες, οι «γυναίκες» του Helmut Newton, παραταγμένες σε φωτογραφίες στους τοίχους και απολαυστικά cocktails θα σε κάνουν να περάσεις υπέροχα. (Charlottenstr. 57, tel. 030 20 61 29 99, www.newton-bar.de)
Στο Ζur Letzten Instanz. Είναι η πρώτη παμπ του Βερολίνου, καθώς ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1621 και συνεχίζει να έχει πιστούς θαμώνες, οπότε μάλλον δεν χρειάζεται… άλλο σχόλιο. Βρίσκεται στην Alexanderplatz. (Waisenstr. 14-16, tel. 030 24 25 528, www.zurletzteninstanz.de)
Στο Week end. O 12ος και ο 15ος όροφος ενός ουρανοξύστη στην Alexanderplatz σε προ(σ)καλούν σε ένα από τα καλύτερα clubs της Ευρώπης, χωρίς υπερβολή. Τζαμαρίες παντού σου επιτρέπουν να χαζεύεις την πόλη, έντονη μουσική από διάσημους DJs, όμορφος λαμπερός κόσμος και πολλά-πολλά ποτά είναι μερικά από εκείνα που θα σε κάνουν να μείνεις εδώ έως το πρωί. Secret: Οι –άκρως ντιζαϊνάτες– τουαλέτες του είναι μεικτές και φημίζονται για την… ερωτική τους διάθεση. Μην απορήσεις, αν δεις να βγαίνουν δύο-δύο τουλάχιστον από την καθεμιά... (Am Alexanderplatz 5, www.week-end-berlin.de)



ΠΟΣΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ;

Βρίσκεσαι σε μια πόλη, όπου το 30% της απαρτίζεται από πάρκα και πράσινο, όπου οι ποδηλατόδρομοί της εκτείνονται σε περισσότερα από 644 χλμ., όπου τα περισσότερα καινούρια restaurants και cafes υπηρετούν την «πράσινη» λογική, όπου το γυαλί στο κοινοβουλευτικό της κτήριο δεν πρωταγωνιστεί μόνο λόγω αισθητικής αλλά κυρίως εξαιτίας ενέργειας. Αναφέρομαι στο Reichstag, το οποίο αποτελεί κτήριο-πρότυπο για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό, οικολογικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης! Ένα top 5 οικολογικών ενεργειών σού μαρτυρούν πώς ΝΑΙ, αυτή η πρωτεύουσα είναι… καταπράσινη!

  • Το εστιατόριο E.T.A Hoffmann στην Πλατεία Chamissoplatz είναι η ευχάριστη έκπληξη κάθε χορτοφάγου. Αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα και ποικιλία «πράσινων» συνταγών. Highlight το στρούντελ λαχανικών.(Yorckstrasse 83, tel. 030, 78098809, www.restaurant-e-t-a-hoffmann.de)
  • Σε απόσταση αναπνοής από το E.T.A Hoffmann, το Bio Buffet σερβίρει πιάτα, όπου το κρέας και τα λοιπά συστατικά προέρχονται από τη φάρμα της ιδιοκτήτριας. (Marheinekehalle Kreuzberg, www.meine-markthalle.de)
  • Ο χώρος τέχνης Radialsystem, κοντά στην Πλατεία Lausitzer Platz, είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί κέντρο επεξεργασίας λυμάτων! (Holzmarktstr. 33, tel. 030 288 788 50, www.radialsystem.de)
  • Ο Ζωολογικός κήπος του Βερολίνου, βορειοδυτικά του προάστιου Tiergarten, με 1.400 διαφορετικά είδη ζώων και άπειρες δόσεις… πράσινου αποτελεί οικολογικό παράδειγμα προς μίμηση. Καθημερινά 09:00-17:00. (www.zoo-berlin.de)
  • Η εταιρεία Institute for Creative Sustainability σε ξεναγεί σε όλα τα πάρκα, αγορές, χώρους εστίασης και γενικότερα σε οποιαδήποτε πράσινη νότα έχει να επιδείξει αυτή η πόλη, διατηρώντας και η ίδια οικολογική πρακτική. Τιμή πακέτου:€100/6 άτομα. (tel. 030 7550 3115, http://id22.net)
Από την Νάντια Μασσαχού


Ταξιδέψτε ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΛΕΙΨΙΑ-ΠΟΤΣΔΑΜ (4ημ) & ΜΑΪΣΕΝ ΔΡΕΣΔΗ (5ημ) κάθε Τετάρτη Ιούλιο-Αύγουστο από 550€ με Travel Plan




Pin It button on image hover