Travel Plan

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη: Προσδοκίες αύξησης στην κρουαζιέρα

Σημαντική αύξηση, μεγαλύτερη του 20%, θα σημειώσουν τελικά για το 2011 οι επιβάτες κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΘ, Στέλιου Αγγελλούδη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη, με αντικείμενο τα αποτελέσματα των επαφών της διοίκησης του ΟΛΘ με τη Royal Caribbean Cruises, ο κ. Αγγελούδης ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός κρουαζιερόπλοιων που θα προσεγγίσουν φέτος τη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει στα 30, έναντι 27 πέρυσι, μεταφέροντας 27.000 επιβάτες, έναντι 22.000 το 2010.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Royal Caribbean, Τζόν Τέρσεκ, έθεσε ουσιαστικά ως προϋπόθεση για εκ νέου συνεργασία της εταιρείας του με τη Θεσσαλονίκη, την ανάδειξη της πόλης ως αναγνωρίσιμου τουριστικού προορισμού.

Όπως εξήγησε, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τον ελλιμενισμό των μεγάλων πλοίων της εταιρείας, αλλά το ζητούμενο είναι οι τουρίστες να γνωρίζουν την πόλη και να θέλουν να την επισκεφτούν. «Αν οι πελάτες μας το ζητήσουν, εμείς θα τους φέρουμε στη Θεσσαλονίκη», είπε.

«Δυναμική προβολή»
Επικαλούμενος την πολυετή εμπειρία του στο χώρο, ο κ. Τέρσεκ επισήμανε ότι όταν οι ξένοι τουρίστες ακούν «Ελλάδα» την ταυτίζουν είτε με τον Παρθενώνα είτε με τη Σαντορίνη. Κατά συνέπεια, αν η Θεσσαλονίκη θέλει να προσελκύσει περισσότερα κρουαζιερόπλοια, θα πρέπει να ξεκινήσει μια δυναμική εκστρατεία προβολής, για να τοποθετηθεί στο «χάρτη» ως προορισμός κρουαζιέρας.

Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε την κρουαζιέρα «αργή δουλειά»: για το 2012, το πρόγραμμα της εταιρείας έχει ήδη συμπληρωθεί και η εταιρεία πλέον σχεδιάζει για το 2013.

Από αυτό το έτος και μετά η Royal Caribbean θα μπορούσε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη, μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του κολοσσιαίου κρουαζιερόπλοιου της «Navigator of the Seas» πριν από λίγα χρόνια (Από τους 3.500 επιβάτες, είχαν κατέβει τότε στην πόλη μόνον οι μισοί λόγω γραφειοκρατικής τακτικής ορισμένων υπαλλήλων του λιμανιού).

Την υστέρηση της Θεσσαλονίκης σε διεθνή αναγνωρισιμότητα επισήμανε και ο πρόεδρος του ΟΛΘ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι εδώ και οχτώ μήνες με το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο επίπεδο της τουριστικής προώθησης. «Από εμάς εξαρτάται αν θα έρθει η Royal Caribbean» υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης και δήλωσε αισιόδοξος για την ευόδωση της συνεργασίας, από το 2013.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να προσελκύσει ακόμη περισσότερα κρουαζιερόπλοια, η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μείωση των τελών ελλιμενισμού, που σήμερα ανέρχονται σε 0,65 ευρώ/επιβάτη.

Ανοδος 25-30% στον Πειραιά
Ο υφυπουργός, κ. Νικητιάδης, υποστήριξε ότι, το τελευταίο διάστημα, όλες οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας ενδιαφέρονται να συμπεριλάβουν ελληνικά λιμάνια στους προορισμούς τους, ενώ εκτίμησε την αύξηση της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά (επιβάτες και πλοία) μεταξύ 25-30%.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ - ghatzil@naftemporiki.gr

Πηγή: naftemporiki.gr
Pin It button on image hover