Το νομοσχέδιο για την θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος - το οποίο ενσωματώνει στην εθνική μας νομοθεσία την οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008 - ψηφίστηκε επί της αρχής του από την Ολομέλεια (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ).
Όπως τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το σχέδιο νόμου θέτει το πλαίσιο για την ανάπτυξη των κατάλληλων στρατηγικών, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα αποτραπεί η επιδείνωσή του και όπου είναι δυνατό θα αποκατασταθούν ήδη διαταραγμένα και επιβαρημένα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Η πρώτη δέσμη δράσεων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012, προκειμένου να διαμορφωθεί το αναγκαίο υπόβαθρο για την περαιτέρω προώθηση της οδηγίας και αφορά: Τη διαμόρφωση συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πιστοποίησης της προόδου για την επίτευξη των στόχων και την κατάρτιση προγραμμάτων μέτρων που θα αποσκοπούν στην επίτευξη ή διατήρηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης. Η κατάρτιση των προγραμμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015 και η έναρξη λειτουργίας τους το αργότερο έως το 2016.
Εισηγούμενη εκ μέρους της κυβέρνησης το νομοσχέδιο, η Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αποτελεί προσαρμογή μιας οδηγίας είναι σημαντικό διότι μπαίνουν πλέον βασικές αρχές και δρομολογούνται μέθοδοι όπου για πρώτη φορά και το ελληνικό δημόσιο και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούν να διαχειριστούν και να γνωρίζουν την προστασία της θαλάσσιας αλιείας αλλά και του περιβάλλοντος.
Από τη ΝΔ που υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ο εισηγητής της Κώστας Μουσουρούλης ανέφερε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική που δεν μένει μόνο στον περιβαλλοντικό πυλώνα της συγκεκριμένης οδηγίας, κάτι που όχι μόνο δεν κάνει η κυβέρνηση αλλά αντιμετωπίζει σαν αγγαρεία την θαλάσσια στρατηγική.
Καταψηφίζοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, επισήμανε πως το νομοσχέδιο εξαιρεί όλες τις βλαπτικές για το θαλάσσιο περιβάλλον επιχειρηματικές δραστηριότητες για να μην θιγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου μη λαμβάνοντας μέτρα για μια σειρά δραστηριοτήτων των επιχειρηματικών ομίλων.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος τόνισε πως είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση της οδηγίας ενώ, επισημαίνοντας τις εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού συστήματος, είπε πως θα υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση αν δεν βελτιωθούν.
Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη καταψήφισε το νομοσχέδιο με το σκεπτικό ότι η οδηγία δεν προωθεί ολοκληρωμένη πολιτική, όπως επί παραδείγματι δεν υπάρχουν προβλέψεις για το χωροταξικό στον Τουρισμό, για τις fast track επενδύσεις στον αιγιαλό κ.α.
Από το ΑΠΕ
Πηγή: imerisia.gr