Travel Plan

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ελούντα one of a kind!!

Ελούντα… ένα μέρος που λέγεται αλλά δύσκολα περιγράφεται. Ένα μέρος που μόνο ζώντας το μπορείς να το νοιώσεις και μετά… να το ονειρευτείς.

Μαγευτείτε από το Κρητικό τοπίο και απολαύστε τις ανέσεις & την πολυτέλεια των καλύτερων ξενοδοχείων με το Travel Plan

Blue Palace, A Luxury Collection Resort & Spa 5*

Σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κρήτης στην Ελούντα με θέα το νησάκι της Σπιναλόγκα, το Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa, παραδίδει μαθήματα κρητικής φιλοξενίας  σε όσους προσδοκούν εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.

Domes of Elounda All Suites and Villas Spa Resort, 5*

Συγκρότημα από σουίτες και βίλες, αμφιθεατρικά χτισμένο, με θέα όλο τον κόλπο της Ελούντας και φυσικό σκηνικό τη φημισμένη καστροπολιτεία της Σπιναλόγκας.

Aquila Elounda Village, 5*

Συγκρότημα από κεντρικό κτίριο, μπανγκαλόους και σουίτες σε μια από τις πιο γραφικές περιοχές της Κρήτης. Ιδανικό για ζευγάρια και για όσους ζητούν ηρεμία, απομόνωση αλλά και πολυτέλεια, χτισμένο ανάμεσα σε όμορφους κήπους και στην υπέροχη θέα του κόλπου του Μιραμπέλο.

Elounda Peninsula All Suite Hotel, 5*

Το μοναδικό ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ευρώπη πάνω στη θάλασσα που αποτελείται μ όνο από σουίτες με ιδιωτική πισίνα. Χαρακτηρίζεται από μοναδική αισθητική και πολυτέλεια.

Porto Elounda Deluxe Resort, 5*

Συγκρότημα από κεντρικό κτίριο με θέα τη θάλασσα και τις πισίνες στην Ελούντα, 7 χλμ. Από τον Αγ. Νικόλαο. Το Six Senses Spa που βρίσκεται σε έναν υπέροχο χώρο 2.200τμ βραβεύτηκε πρόσφατα από τους  Sunday Times ως το καλύτερο Spa στον κόσμο.

Ελούντα:

Παγκόσμιας φήμης τουριστικό θέρετρο βόρεια του Αγίου Νικολάου, με δαντελωτές ακρογιαλιές υπήνεμες αμμουδιές, πεντακάθαρη θάλασσα, γαλήνιο και πανέμορφο περιβάλλον. Απέχει 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και ο χαραγμένος στην πλαγιά δρόμος σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις το υπέροχο θέαμα του κόλπου του Μεραμπέλου και του Κόρφου. Είναι κτισμένη στις νότιες ακτές του ομώνυμου κόλπου, 1 χιλ. δυτικά από την αρχαία Ολούντα στην οποία οφείλει το όνομα της. Είναι το μέρος που προτίμησαν μυθικές μορφές της Μινωικής Κρήτης και ιστορικές μορφές του καιρού μας.

 

Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται η αρχαία Ολούς. Ο τόπος κατοικείται οργανωμένα από τα Μινωικά χρόνια.

Η Ολούς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εκατό πόλεις της αρχαίας Κρήτης, με πληθυσμό άνω των 30.000 ψυχών. Το διοικητικό σύστημα της Ολούντος ήταν η ευνομία, ένα είδος δημοκρατίας. Στην Ολούντα λατρευόταν ο Ταλλαίος Δίας, ο Απόλλωνας και η Βριτόμαρτις με ναό αφιερωμένο σ΄ αυτήν. Είχε δικά της νομίσματα. Ο Σβορώνος αναφέρει 11 διαφορετικούς τύπους. Στα περισσότερα παριστάνεται στη μία πλευρά η Άρτεμις Βριτόμαρτις, και από την άλλη ο Ζευς αετοφόρος, ή δελφίνι ή άστρο. Η ακμή της Ολούντας συνεχίστηκε και κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. Το μαρτυρούν η Βασιλική του Πόρου με το θαυμάσιο μωσαϊκό, επισκέψιμο σήμερα και η Βασιλική της Κολοκύθας με τα εξαίσια λευκά μάρμαρα.

Παραλίες
Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τη θάλασσα απολαμβάνοντας το μπάνιο του στα πεντακάθαρα νερά των παραλιών της Ελούντας που βραβεύονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γαλάζια Σημαία.
  • Ακριβώς δίπλα στο λιμάνι είναι η Δημοτική πλάζ, μια άρτια οργανωμένη μεγάλη παραλία, ιδανική για θαλάσσια σπορ, με ταβέρνες και καφετέριες δίπλα της που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
  • Ανατολικά του Σκίσματος 800 περίπου μέτρα βρίσκονται οι βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία παραλία Χιόνα και Πόρος.
  • Άλλη παραλία για μπάνιο η παραλία του ξενοδοχείου Δρήρος, κατάφυτη με αλμυρίκια και οι δυο βοτσαλωτές παραλίες του οικισμού Πλάκα με τα κρυστάλλινα νερά.
  • Της Αγίας Μαρίνας και της παραλίας που βρίσκεται στην άκρη του οικισμού.
  • Με το αυτοκίνητο και αφήνοντας το κανάλι μέσω χωματόδρομου θα βρεθείτε κοντά στην εκκλησία του Αγίου Λουκά. Από κει κατηφορίζοντας με τα πόδια θα βρεθείτε στη παραλία της Κολοκύθας με τα πρασινογάλαζα νερά της.
Η Ελούντα έχει σήμερα 2.200 κατοίκους που ζουν στους 6 οικισμούς της, οι περισσότεροι απ΄ αυτούς στο Σκίσμα και ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, αλλά και με το ψάρεμα.
Ένα γεγονός που βοήθησε σημαντικά στην προβολή της Ελούντας ήταν τα γυρίσματα της ταινίας «Στα Κρόσσια του Φεγγαριού» του Ντίσνεϊ το 1964 . Από τότε άρχισε να αναπτύσσεται δειλά – δειλά ο τουρισμός. Σήμερα διαθέτει αξιόλογες μονάδες, στην πλειοψηφία τους ξενοδοχεία πολυτελείας, υψηλού επιπέδου, που χρόνια τώρα συμπεριλαμβάνονται στα 100 καλλίτερα ξενοδοχεία του κόσμου και φιλοξενούν σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Πινές
Σε πολύ μικρή απόσταση από το Σκίσμα βρίσκεται ο οικισμός Πινές, ένα χωριό που διατηρώντας τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα σε γαληνεύει και σε ταξιδεύει στο παρελθόν.

 

Πηγή: dimosagn.gr

Pin It button on image hover