Travel Plan

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΜΠΑΛΙ: Ο Παράδεισος είναι εδώ!

Το λούζουν τα ιερά νερά του Ινδικού Ωκεανού και το… ντύνουν τα πιο εξωτικά φυσικά τοπία. Σαν ένας μικρός θεός που πραγματοποιεί κάθε επιθυμία, το Μπαλί δικαιολογεί σε κάθε του γωνιά το χαρακτηρισμό «επίγειος Παράδεισος»!

Eισπνοή, εκπνοή. Εισπνοή, εκπνοή. Προσπαθείς να ρουφήξεις ό,τι βλέπεις, ό,τι μυρίζεις, ό,τι ακούς. Απορείς πόσες εικόνες μπορεί να χωρέσει ένα βλέμμα· αν υπάρχουν λέξεις που μπορούν να περιγράψουν όχι τις παραστάσεις γύρω σου, αλλά αυτό που σε κάνουν να νιώθεις. Βρίσκεσαι σ’ ένα πολύβουο παζάρι με τα χρώματα και τα αρώματα από τα μπαχαρικά να σε ζαλίζουν· ανάμεσα σε καταπράσινους ορυζώνες, όπου η ματιά και η σκέψη απλώς χάνονται· σε μια ατέλειωτη, ζαχαρένια ακρογια-λιά που τη γλείφουν οι σμαραγδένιες γλώσσες της θάλασσας. Βρίσκεσαι στο Μπαλί κι αυτό αρκεί για να πλημμυρίσει κάθε σου αίσθηση...  Είναι ένα μικρό νησάκι ανάμεσα στα 17.000 περίπου που απαρτίζουν την Ινδονησία, με μόλις 4 εκατ. κατοίκους, ωστόσο η τεράστια γεωγραφική του ποικι-λία, η πλούσια πολιτιστική του παράδοση και φυσικά οι πά-ντα χαμογελαστοί του άνθρωποι το έχουν καταστήσει έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Καθίστε άνετα, «ρυθμίστε» τη θερμοκρασία ανάμεσα στους 250C και τους 350C, όπως είναι όλο το χρόνο στο Μπαλί, και… «selamat jalan» ή επί το ελληνικότερον… καλό ταξίδι!

ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΙ


DENPASAR
Το όνομά της σημαίνει «Δίπλα στο Παζάρι» και είναι η πρω-τεύουσα του νησιού, στο νότιο τμήμα του. Η κίνηση και ο θό-ρυβος ίσως σας αποπροσανατολίσουν, γι’ αυτό καλό είναι να βάλετε σημάδι το άγαλμα Catur Mukha με τα οκτώ χέρια, στην πιο πολυσύχναστη διασταύρωση (Jl Gajah Mada/Jl Suprati). Η έντονη ανάπτυξη έχει προξενήσει αμέτρητες αλλαγές στην πόλη, η οποία έχει κρατήσει ωστόσο κάτι από τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, μέσα από εντυπωσιακά μνημεία όπως το Bajra Sandhi στο πάρκο Puputan και να-ούς όπως ο Pura Agung Jagatnata (Jalan Mayor Wisnu), που είναι αφιερωμένος στην υπέρτατη θεότητα. Η αγορά της, η Pasar Batung, είναι η μεγαλύτερη στο νησί και στε-γάζεται σε ένα τριώροφο κτήριο στη συμβολή των κεντρι-κών οδών Jalan Gajah Mada και Jalan Sulawesi. Εκεί πικάντικες μυρωδιές κι εξωτικές γεύσεις φλερτάρουν με τις αισθήσεις σε ένα τρελό γαϊτανάκι χρωμάτων και αρωμάτων! Αν αψηφήσετε τους ταξιδιωτικούς οδηγούς που συνιστούν να αποφύγετε την πόλη, επειδή δεν αντιπροσω-πεύει την κυρίαρχη εικόνα για το Μπαλί– επικοινωνήστε με το τουριστικό γραφείο της Denpasar (Jalan Surapati 6, tel. +62 3612 34569), για να ενημερωθείτε για τυχόν δρώμενα και παραστάσεις.

UBUD
Αν η καρδιά του νησιού χτυπά στον τουριστικό νότο, στο Ubud, στο κεντρικό Μπαλί, βρίσκεται η ψυχή του. Καταφύγιο Μπαλινέζων αλλά και ξένων καλλιτεχνών που αναζητούν τον εαυτό τους ανάμεσα στις απέραντες καλλιέργειες ρυζιού που περιβάλλουν τη μικρή πόλη, είναι γεμάτο μουσεία και γκαλερί. Στην περιοχή βρίσκονται μερικοί από τους ιερότερους ναούς όπως ο Tirta Empul, 20 χλμ. ΝΑ του Ubud (08:00-18:00, είσ. €0,50) καθώς και το Puri Saren Agung (Jl Raya Ubud & Jl Suweta, 09:00-17:00, δωρεάν εί-σοδος), το παλάτι της βασιλικής οικογένειας του Ubud, που αποτελεί το καλύτερο σκηνικό για να απολαύσετε παραδοσιακές χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. Αν εξερευνήσατε την πόλη, μπορείτε πλέον να κάνετε εκδρομές στα περίχωρα: ανάμεσα σε ορυζώνες και καταρράκτες βρίσκεται στο χωριό Bedulu  η Goa Gajah, η «σπηλιά του ελέφαντα» (08:00-18:00, είσ. €0,50), παλιό ιερό, και στην αγκαλιά ενός πυκνού δάσους το Mandala Wisata Wenara Wana (Padangtegal, tel. +62 3619 71304, 08:00-18:00, www.monkeyforestubud.com), όπου υπερβολικά φιλικοί πίθηκοι θα σας «ξεναγήσουν» στους τρεις περίτεχνους ναούς.

TRUNYAN
Το ηφαίστειο Batur, στο όρος Kintamani, ανασαίνει ακό-μα και καθρεφτίζεται στην ομώνυμη λίμνη. Στις όχθες της, εκτός από τις στάχτες κατάλοιπα της οργής του ηφαιστείου, βρίσκονται και οι οικισμοί Kintamani, Batur και Penelokan, απ’ όπου η θέα στα φυσικά στολίδια του Μπαλί είναι εκπληκτική. Εδώ κρύβεται και αυτός του Trunyan, ή αλλιώς «χω-ριό των νεκρών». Οι κάτοικοί του πιστεύουν πως η ψυχή των νεκρών βασανίζεται, αν ταφεί το σώμα και ανακατεύ-εται με τους ζωντανούς, γι’ αυτό και αφήνουν τα πτώματα άταφα, επάνω στα δέντρα ή ανάμεσα σε καλάμια πάνω στο χώμα. Το θέαμα από παρατεταγμένα κρανία και διάσπαρ-τα κουφάρια ίσως σας κάνει να νιώσετε ότι η λίμνη που δια-σχίσατε για να φτάσετε εδώ δεν ήταν εκείνη της Batur αλλά της Αχερουσίας που σας οδήγησε στις πύλες του Άδη…

Α ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
Βαθιά θρησκευόμενοι πιστοί του μπαλινέζικου ινδουισμού, οι ντόπιοι έχτισαν για τους θεούς όμορφους ναούς, όπως τον Besakih, τη «Μητέρα των Ναών», που θα σας εντυπω-σιάσει όχι μόνο με τα αγάλματα του Siva, θεού της δημιουργίας και της καταστροφής, αλλά και με τη μαγευτική του το-ποθεσία, στις βόρειες πλαγιές του όρους Agung. Χτισμένος τον 15ο αιώνα, ο Tanah Lot είναι ο μοναδικός «κάτοικος» ενός βράχου, 30 χλμ. δυτικά της Denpasar, και κάθε δειλινό γίνεται μάρτυρας ενός θεϊκού ηλιοβασιλέματος. Στην πόλη Bedugul, στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο Ulu Danu μοιάζει να αναδύεται μαγικά από τα νερά της λίμνης Bratan, ενώ ο Taman Ayun στο ιερό όρος Mahameru, στο Mengwi, είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τόπους λατρείας στο Μπαλί. Ακολουθήστε τους πιστούς που μεταφέρουν φρού-τα και λαχανικά ως προσφορές στον Υπέρτατο Θεό κι αφήστε την ψυχή σας να χαθεί στα πιο απόκρυφα μονοπάτια...

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΚΟ
Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρησκεία, η πολιτισμική παρά-δοση του Μπαλί είναι ανεξάντλητη. Η αέναη μάχη των κα-λών και των κακών πνευμάτων ορίζει τη ζωή των Μπαλι-νέζων και αποτυπώνεται στο χορό barong, από ηθοποιούς που φορούν τρομακτικές μάσκες λιονταριών. Ρωτήστε στο ξενοδοχείο σας πού θα μπορούσατε να τον παρακολουθή-σετε, καθώς γίνονται πολλές παραστάσεις σε ναούς, εστι-ατόρια και ξενοδοχεία. Αλλά και ο χορός kecak έχει τις ρίζες του στη θρησκεία και την παράδοση. Όμορφες χορεύτριες με χρυσοποίκιλτες φορεσιές λικνίζονται ρυθμικά σε ένα εντυπωσιακό χορόδραμα, υφαίνοντας διηγήσεις για το καλό και το κακό, τον έρωτα και το θάνατο. Παραστάσεις kecak δίνονται κάθε βράδυ στο ναό Uluwatu (μετά τις 18:00, εισιτήριο €5,60), που είναι σκαρφαλωμένος σ’ ένα λόφο στη χερσόνησο Bukit, στο νοτιότερο άκρο του Μπαλί.

ΤΑ ΙΕΡΑ ΝΕΡΑ
Ιερά όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους απαντα-χού λάτρεις του υδάτινου στοιχείου. Διασημότερη παραλία φυσικά η Kuta, νότια της Denpasar. Αλλοτινό ψαροχώρι, από τη δεκαετία του ’70 οπότε και την ανακάλυψαν Αυ-στραλοί σέρφερ, έχει γίνει η Μέκκα των θαλάσσιων σπορ, φέρνοντας πλούτο και πολυτέλεια στην ομώνυμη πόλη. Οι μάχες με τα κύματα… μαίνονται και στις κοντινές Legian και Seminyak, χωρίς ωστόσο τα ενθουσιώδη πλήθη της Kuta, ενώ ακόμη νοτιότερα, η Nusa Dua με τη λευκή, μεταξένια άμμο θεωρείται η πιο exclusive, με πανάκριβα resorts να υποδέχονται τυχερούς νιόπαντρους.

HIGHLIGHTS
  • Δοκίμασε μασάζ στην παραλία με κάποια από τις κοπέλες που περ-νούν συχνά.
  • LOCAL MARKETS Μια από τις πιο χα-ρακτηριστικές είναι η Kuta Market νό-τια της Despasar! Από είδη ρουχι-σμού, μπαχαρικά, cds έως είδη και αξεσουάρ για surf, όλα θα τα βρεις σε εξαιρετικές τιμές. Φρόντισε ωστό-σο να έχεις μαζί σου μετρητά, για-τί η κάρτα σου πιθα-νότατα δεν θα βο-ηθήσει!
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Αν είσαι περιπετειώδης τύπος, τότε έχεις έρθει στο κατάλληλο μέρος! Το Μπαλί θεωρείται από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για καταδύσεις, σαφάρι αλλά και surf, με χιλιάδες οπαδούς των εν λόγω δραστηριοτήτων να συρρέουν εδώ κάθε χρόνο!
  • «ΝΤΟΠΙΑ» ΓΕΥΣΗ Εκτός από τα εστιατόρια, αξίζει να γευματίσεις με ντόπιους σε κάποια από τα καθ’ οδόν cafes ή αλ-λιώς warungs. Εδώ τα φαγητά σερβίρονται από τον μπουφέ, δοκίμασε λοιπόν ό,τι σου τραβήξει την προσοχή και αφέσου σε επιλεγμένα γαστρονομικά ταξίδια!
 ΧΡΗΣΙΜΑ
  • Tο νόμισμα είναι η ινδονησιακή ρου-πία με ισοτιμία: €1=11,7IDR, αλλά τα μαγαζιά δέχονται και ευρώ. Η καλύτερη τουρι-στική περίοδος εί-ναι από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, καθώς μετά τα επίπεδα υγρασίας και οι βροχές αυξάνονται.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Μπαλί 5νυχ ξενοδοχείο 4*, με πρωινό από 690 ευρώ
Περιλαμβάνονται: αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης σε ειδικούς ναύλους, διαμονή έως 30/9, ασφάλεια αστικής & επαγγελματικής ευθύνης, μεταφορές από/ προς αεροδρόμιο σε θέση πουλμαν


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επιοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Travel Plan.

Pin It button on image hover