Travel Plan

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Π. Γερουλάνος: Ο κόσμος του τουρισμού πρέπει να επανασυνδεθεί με την ελληνική κοινωνία


Σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ΡΑΔΙΟ9 ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε ότι πέρυσι, στις αρχές Μαΐου, υπήρξε μια πολύ δραματική εξέλιξη  των πραγμάτων πάνω στον τουρισμό, λόγω της κακής αντιμετώπισης από τα γερμανικά ΜΜΕ και μια πτώση από την Αγγλία λόγω της δικής τους οικονομικής κρίσης.
"Αυτό ήταν ιδιαίτερα προβληματικό γιατί όλος ο ελληνικός τουρισμός είχε βασιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτές τις δυο χώρες. Είχαμε δηλαδή βάλει όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι. Όταν λοιπόν άρχισε να υπάρχει κρίση εκεί πέρα ο τουρισμός αισθάνθηκε ότι βασίζεται πάνω σε γυάλινα πόδια. Αυτό το οποίο κάναμε ήταν είτε διευκολύνοντας τις θεωρήσεις της βίζας Σένγκεν, είτε μειώνοντας το ΦΠΑ και τις τιμές, είτε προχωρώντας στην άρση του καμποτάζ, με διάφορα μέτρα που πήραμε βοήθησαν ώστε να έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις από την Τουρκία, περίπου 180%, το Ισραήλ που αυξήθηκε 120%, η Ρωσία που αυξήθηκε 80-90%, μια σειρά από αυξήσεις και διεύρυνση των αγορών οι οποίες μας ενδιαφέρουν, ουσιαστικά ισοσκέλισαν τη διαφορά από την Αγγλία και τη Γερμανία. Αυτό ήταν ένα τεράστιο έργο, το οποίο έκανε η κυβέρνηση, μαζί με τους φορείς, μαζί με τις ΜΚΟ, μαζί με τα συνδικαλιστικά όργανα, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όλοι μαζί καθίσαμε σε ένα τραπέζι και αντιμετωπίσαμε την κρίση πολύ αποτελεσματικά. Φέτος λοιπόν τι βλέπουμε; Εκτός από αυτήν την αύξηση στις νέες αγορές οι οποίες συνεχίζονται, για παράδειγμα έχουμε πολύ καλά νούμερα από τη Ρωσία, έρχονται ξανά, αναβιώνουν η Αγγλία και η Γερμανία. Ο συνδυασμός αυτός μας κάνει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάει η χρονιά". 

"Αυτό το οποίο όμως βλέπουμε είναι ότι τουλάχιστον σε αυτήν την συγκυρία, έχουμε μια θετική προοπτική και οι ξενοδόχοι έχουν αρχίσει να `σκάνε` τα πρώτα χαμόγελα", σημειώνει ο κ. Γερουλάνος. "Το μεγάλο μας στοίχημα είναι το εξής: Αυτό που θα αντιμετωπίσουμε αν έχουμε την αύξηση που περιμένουμε, είναι ένας επαναπροσδιορισμός του χώρου του τουρισμού στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα πολλοί άνθρωποι με σταματάνε στο δρόμο και μου λένε `τι γίνεται κ. υπουργέ με τον τουρισμό; Θα πάμε καλά; Είναι η μόνη μας ελπίδα`. Αυτή τη φράση, την οποία ακούω συνέχεια, ο κόσμος του τουρισμού πρέπει την αξιοποιήσει. Να επανασυνδεθεί με την ελληνική κοινωνία πάνω σε νέες βάσεις. Και για να γίνει αυτό, το μεγάλο στοίχημα του κόσμου του τουρισμού είναι προσλάβει νέους Έλληνες και Ελληνίδες, να βρουν οι νέοι άνθρωποι δουλειά σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, να μειώσουν τους μαθητευόμενους από το εξωτερικό, να βάλουν τέλος στην ανασφάλιστη εργασία και να προσλάβουν Έλληνες από παντού. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα φέτος".

Pin It button on image hover