Travel Plan

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

48 ώρες στο Ζάγκρεμπ



Με χιλιόμετρα ακτογραμμής και 1,185 ηλιόλουστα νησιά να βρέχονται από τα νερά της Αδριατικής Θάλασσας θα περίμενε κανείς πως η πρωτεύουσα της Κροατίας θα είχε έναν αρκετά άνισο «αγώνα» στα μάτια όσων επέλεγαν την βαλκανική χώρα για τις διακοπές του. Και όμως το Ζάγκρεμπ, η νεώτερη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταφέρνει να κερδίσει της εντυπώσεις δείχνοντας μια εξαιρετική προσωπικότητα. Δύο μέρες είναι αρκετές για να καταφέρετε να νιώσετε τους ρυθμούς σας και εμείς σας παρουσιάζουμε το πώς…

  • Ημέρα πρώτη
Η καρδιά και η ψυχή του Ζάγκρεμπ βρίσκεται στην πλατεία Trg Bana Jelačića. Πρόκειται για μία μεγάλη περιτριγυρισμένη από κτίρια που σε ταξιδεύουν πίσω στην εποχή των Αψβούργων, δεκάδες καφέ που αποτελούν το meeting point των κατοίκων της πρωτεύουσας καθώς και από ένα εντυπωσιακό γλυπτό του 19ου αιώνα που συμβολίζει την θέληση και τις προσπάθειες των Κροατών για ανεξαρτησία.  Αφού βγάλετε τις πρώτες φωτογραφίες από το Ζάγκρεμπ, περάστε ενδιάμεσα από τους πάγκους με τα λουλούδια, ακολουθήστε τα σκαλιά και τότε θα βρεθείτε στο Dolac, στην Άνω Πόλη (Gornji grad). Είναι μια από τις πιο διάσημες αγορές της πόλης και εδώ μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από τα τοπικά προϊόντα της χώρας. Από εκεί και ανηφορίζοντας τα σκαλιά θα βρεθείτε στην κορυφή του λόφου και τον Πύργο Lotrščak. Ανεβείτε στην κορυφή του πύργου, που κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα, απολαύστε την θέα και ταξιδέψτε πίσω στον χρόνο όταν οι Κροάτες παρακολουθούσαν από το σημείο αυτό τις κινήσεις των Τούρκων.  Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα αρκετά πρωτότυπο μουσείο… το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων. Όπως φανερώνει και το όνομά του, τα εκθέματα είναι αφιερωμένα στις ερωτικές σχέσεις που δεν προχώρησαν και είναι μια δημιουργία ενός ρομαντικού ζευγαριού. Αφού αγοράσετε από το κατάστημα του μουσείου την διάσημη γόμα που σβήνει τις άσχημες μνήμες μπορείτε να απολαύσετε τις δημιουργίες του Didov San, μιας ρουστικ ταβέρνας σε κοντινή απόσταση.
Μετά από την γνωριμία με την Άνω Πόλη έρχεται η ώρα για την επιστροφή στην Κάτω Πόλη (Donji grad). Ακολουθήστε την οδό Ilica, τον μεγαλύτερο δρόμο του Ζάγκρεμπ γεμάτος με καταστήματα, καφέ και εστιατόρια και σταματήστε για έναν καφέ στο Eliscafe, όπου δημιουργεί ο βραβευμένος barista Nik Orosi.
Για το τέλος της πρώτης ημέρας θα προτείναμε δείπνο στο Vinodol,  ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της πόλης με ευρωπαϊκή και κροατική κουζίνα και cocktail στο VIP Club υπό τους ήχους της μουσικής Jazz σε ένα από τα πιο ανερχόμενο hot spots της πρωτεύουσας.
  • Ημέρα δεύτερη
Το πρωί της δεύτερης ημέρας είναι αφιερωμένο στην τέχνη. Ξεκινήστε από της Galerija Nova, μια δημοτική γκαλερί που διαχειρίζεται από την ομάδα What, How & for Whom (WHW) και πραγματεύεται της κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις μέσα από την τέχνη.  
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα ακόμα Μουσείο Τέχνης, αλλά αρκετά διαφορετικό από όσα μπορεί να έχετε επισκεφθεί μέχρι σήμερα, ένα μουσείο χωρίς ωράριο και χωρίς εντυπωσιακές εκδηλώσεις, όπως λένε οι υπεύθυνοι του. Ο λόγος για το μουσείο της Street Art όπου περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες έχουν δώσει την δική τους άποψη μέσα από ταgraffiti σε ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του Ζάγκρεμπ. Από εκεί με ένα ταξί μπορείτε να βρεθείτε στο Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης του Zagreb. Ένα από τα πιο παράξενα κτίρια που μπορείτε να συναντήσετε στα Βαλκάνια, έργο του αρχιτέκτονα Igor Franic, φιλοξενεί περίπου 12,000 έργα τέχνης και γίνεται σύμβολο του περάσματος της Κροατίας σε μια νέα εποχή.
Αφήνοντας την τέχνη, αναζητήστε τον Βοτανικό κήπο του Ζάγκρεμπ με περισσότερα από 10,000 είδη φυτών και δέντρων σε μια πολύχρωμη ποικιλία που χαλαρώνει τις αισθήσεις. Καθώς η ώρα για το μεσημεριανό πλησιάζει θα σας προτείναμε κάποιο από τα διάσημα μαγαζιά της οδού Tkalčićeva. Βρείτε ένα τραπέζι με θέα στο Cica και χαλαρώστε με ένα ποτήρι από τα 25 είδη rakija (το τοπικό brandy). Έπειτα αναζητήστε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σε μια από τις πιο διάσημες δημιουργίες του Ζάγκρεμπ, το έργο NineViews του Davor Preis. Το έργο αποτελείται από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος στους μεγαλύτερους δρόμους της πόλης. Προς βοήθεια σας ο Άρης βρίσκεται στην οδήTkalčićeva και η Αφροδίτη στην πλατεία Trg Bana Jelačića.
Αφού χαλαρώσετε το απόγευμα και έχοντας έρθει η ώρα για την τελευταία σας βραδινή έξοδο στο Ζάγκρεμπ θα σας προτείναμε να βρείτε το Mali Bar στην περιοχή Vlaska. Δημιούργημα της διάσημης chef Ana Ugarkovic σας καλεί να απολαύσετε tapas σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Σχεδόν δίπλα θα βρείτε το Karijola όπου μπορείτε να βρείτε μια από τις καλύτερες πίτσες στο Zagreb ενώ η συνέχεια βρίσκεται στο Kino Europa όπου μπορείτε να χαλαρώσετε με το ποτό σας σε μια παλιά αίθουσα κινηματογράφου του 1920.

Εμείς θα σας προτείναμε να περάσετε αυτές τις 48 ώρες γνωρίζοντας την πόλη του Ζάγκρεμπ, μέσα από την εξαιρετική πρόταση μας "Imagine Croatia: The UNESCO heritage tour", που θα σας προσφέρει μια συνολική εικόνα της μοναδικής χώρας της Κροατίας.  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους ταξιδιωτικούς μας συμβούλους.


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!






 
Pin It button on image hover