Travel Plan

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τα υποψήφια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης




Με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η Σπιναλόγκα, οι Ενετικές Οχυρώσεις και τα Μινωικά Ανάκτορα της Κρήτης έχουν εγγραφεί στον ενδεικτικό κατάλογο με τα μνημεία και τους τόπους της χώρας, που αιτείται να συμπεριληφθούν στον Κατάλογο Μνημείων πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πάμε μια βόλτα να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα λοιπόν!



Σπιναλόγκα

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί, που κλείνει βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης.

Η αρχαία ονομασία της ήταν Καλυδών, αλλά η κατάληψη της αργότερα από τους Ενετούς είχε σαν αποτέλεσμα τη μετονομασία της σε "spina lunga" - που σημαίνει «μακρύ αγκάθι». Παράφραση της ονομασίας αυτής αποτελεί το όνομα του νησιού σήμερα.

Οι Ενετοί οχύρωσαν άριστα το νησί από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης, στολίζοντας το ταυτόχρονα και από απόψεως αισθητικής, με έργα σε πλήρη αρμονία με το σύνολο του τοπίου, που ακόμη και σήμερα μοιάζει να διατηρεί την ομορφιά του σχεδόν ανέπαφη!

Η Σπιναλόγκα έχει γίνει γνωστή σαν «το νησί των λεπρών», αφού αποτελούσε τόπο απομόνωσης των λεπρών από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957.

Τη Σπιναλόγκα μπορεί να επισκεφτεί κανείς με καραβάκια από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι σε μια απόσταση 800 περίπου μέτρων. Ετησίως δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, ιδιαίτερα μετά την προβολή που έλαβε μέσω του πρωταγωνιστικού της ρόλου στο βραβευμένο best seller της Victoria Hislop, «Το Νησί», καθώς και της μετέπειτα τηλεοπτικής μεταφοράς του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο της UNESCO είναι σε προτεραιότητα λόγω της εντατικής δουλειάς που έχει γίνει στο νησί από τις ομάδες εργασίας του ΤΕΕ, της Περιφέρειας και του δήμου Αγ. Νικολάου, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.


Ενετικές Οχυρώσεις

Δεδομένης της μακραίωνης κατάληψής του νησιού της Κρήτης από τους Ενετούς, τα σημάδια της περιόδου είναι έκδηλα και Ενετικές Οχυρώσεις συναντά κανείς σε όλο το νησί της Κρήτης. Οι Οχυρώσεις αυτές είναι στο σύνολο τους υποψήφιες προς ένταξη, ιδιαίτερη αναφορά ωστόσο αξίζει να γίνει στα βενετσιάνικα τείχη της Παλαιάς Πόλης των Χανίων και της Δυτικής Τάφρου.

«Ο Προμαχώνας San Salvatore στη βόρειο δυτική γωνία των ενετικών οχυρώσεων, ο οποίος πήρε το όνομα από το ναό και τη Μονή του San Salvatore που σώζεται στην περιοχή. Επάνω από τον προμαχώνα υπάρχει ο ομώνυμος τετράπλευρος επιπρομαχώνας που κάλυπτε μαζί με το Φρούριο Φιρκά την περιοχή της θάλασσας και ένα τμήμα της δυτικής πλευράς των οχυρώσεων...»

Μια περιήγηση που πραγματικά αξίζει τον κόπο!


Μινωϊκά Ανάκτορα

Τα γνωστά σήμερα μινωικά ανάκτορα είναι η Κνωσός (22.000 τ.μ), η Φαιστός (18.000 τ.μ), τα Μάλια (7.500 τ.μ) και η Ζάκρος (8.500 τ.μ ). Όλα τα μινωικά ανάκτορα που έχουν ανασκαφεί βρίσκονται στην ανατολική Κρήτη, ενώ στη δυτική είναι γνωστή η ύπαρξη του ανακτόρου της Κυδωνίας στα Χανιά, δεν έχει ανασκαφεί ακόμη όμως καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (λόφος Καστέλι) σε πυκνοκατοικημένη μάλιστα περιοχή.

Τα μινωικά ανάκτορα είχαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και τις δραστηριότητες των μινωικών κοινοτήτων. Καθένα από αυτά ήταν αυτόνομο και ανεξάρτητο, παρόλα αυτά υπήρχε μία κοινή πολιτική, την οποία ακολουθούσαν και υπαγόρευε το κεντρικό και κατ’ επέκταση το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο ανάκτορο της Κνωσού.

Στο ανάκτορο της Κνωσού συγκεκριμένα έχουν γίνει ευρείας έκτασης αναστηλώσεις από τον αρχαιολόγο Sir Arthur Evans. Εντύπωση προκαλούν οι χρωματιστές τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους, ενώ τις υψηλές τεχνικές γνώσεις των Μινωϊτών επιβεβαιώνουν πρωτότυπες αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές επινοήσεις, όπως οι φωταγωγοί και τα πολύθυρα, η χρήση δοκαριών για ενίσχυση της τοιχοποιίας, καθώς και το σύνθετο αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο.

Μην παραλείψτε μια στάση, θα είναι σχεδόν «εγκληματικό» από μεριάς σας!


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!







            Σπιναλόγκα, πανέμορφο νησί της απομόνωσης!








Τα βενετσιάνικα τείχη της Παλαιάς Πόλης των Χανίων και της Δυτικής Τάφρου











   Κνωσός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο μινωικό ανάκτορο
Pin It button on image hover