Travel Plan

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Στην Άνδρο, τη «Μικρά Αγγλία» των θρύλων!

Στη σκιά του βράχου της Γριάς!


Στην Άνδρο μπορεί να βρεθεί κανείς σε 2 ώρες, τόσο όσο χρειάζεται για να ξεφύγει!  Ωστόσο στην Άνδρο μπορεί κανείς να περάσει ‘βδομάδες… Ο πλούτος του νησιού μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη αμείωτο.

Επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά και περίτεχνα στολισμένα κτίρια μαρτυρούν τον πλούτου και τη ναυτική παράδοση του τόπου.  Χαρακτηριστικό είναι...
ότι στα τέλη του 19ου αιώνα ο πλούτος του νησιού ήταν τέτοιος, που συγκρίνοντας τον με αυτόν της Αγγλίας, η Άνδρος απέκτησε το προσωνύμιο «Μικρά Αγγλία».
 
Η Άνδρος διαφοροποιείται σημαντικά από το σύνηθες Κυκλαδικό τοπίο.  Διαθέτει φύση με καταπράσινα τοπία που δε συναντά κανείς στα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος.

Η καρδιά του νησιού χτυπάει στη Χώρα, το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο του. Παρόλα αυτά ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το νότιο μέρος του νησιού.  Με αφετηρία τo Κόρθι, στη νότια  πλευρά του νησιού συναντά κανείς παραδοσιακούς οικισμούς και γραφικά μονοπάτια, τα οποία θα λατρέψουν οι οπαδοί της πεζοπορίας.  Οι παραλίες της νότιας αυτής μεριάς, όμορφες με καθαρά νερά, ενδείκνυνται ιδιατέρως για όσους κάνουν windsurfing.

Η πιο διάσημη απ’ όλες τις παραλίες του νησιού και η οποία αντικειμενικά ξεχωρίζει  είναι η παραλία «της Γριάς το Πήδημα».  Μια μικρή αμμουδιά, στην οποία μπορεί να φτάσει κανείς με πλεούμενο ή με πεζοπορία 5’ περίπου από το σημείο, όπου θα πρέπει ν’ αφήσει το αυτοκίνητο του.  Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και σήμα κατατεθέν της παραλίας, στη μέση της θάλασσας σχεδόν λίγα μέτρα από την ακρογιαλιά, ξεπροβάλλει ένας πανύψηλος, άγριος βράχος, ύψους 15 μέτρων.  Επιβλητικός κι απότομος, καλύπτει σχεδόν τη μισή παραλία από τον ήλιο!

Πάνω από την παραλία βρίσκονται τα ερείπια του «Κάστρου της Φανερωμένης» ή «Επάνω Κάστρου» - όπως αλλιώς ονομάζεται, της μεγαλύτερης μεσαιωνικής πόλης της Άνδρου.  Το κάστρο, χτισμένο τον 13ο αιώνα από τον Ενετό κατακτητή Μαρίνο Ντάντολο, προστάτευε το νησί από τους πειρατές.  Στο λόφο του Επάνω Κάστρου, 600 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σώζονται ακόμη ερείπια από σπίτια, υδραγωγεία, ξωκλήσια και τείχη.  Η θέα είναι μοναδική και καθώς το έδαφος της περιοχής είναι επίπεδο, προσφέρεται για περιήγηση.  Το Δεκαπενταύγουστο, γιορτάζει εδώ η μικρή, νεότερη εκκλησία της Φανερωμένης και λαμβάνει χώρα μεγάλο πανηγύρι, το οποίο και θα σας συστήναμε να επισκεφτείτε.

Κατά την πολιορκία του, αιώνες μετά, από τους Τούρκους, όπως ήταν ισχυρά οχυρωμένο, σχεδόν απόρθητο, σύμφωνα με το θρύλο καθώς το κάστρο δεν έπεφτε κι έπρεπε πάση θυσία να το κατακτήσουν έστειλαν μια ελληνίδα γριά, με την έγκυο κόρη της με την πρόφαση να ζητήσουν βοήθεια.  Οι φρουροί τη δέχτηκαν κι εκείνη ξημερώνοντας πήγε κι άνοιξε τις πύλες στον εχθρό.  Η σφαγή που ακολούθησε έκανε τη γριά να μετανιώσει και έπεσε από τα τείχη στη θάλασσα και «πέτρωσε».  Οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως αν έχει κανείς την υπομονή να παρατηρήσει επίμονα το βράχο, θα δει εντέλει στο πλάι το προφίλ της γριάς με το μαντήλι να διαγράφεται.


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!











Pin It button on image hover