Travel Plan

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Τήλος. Θα σας συγκινήσει...

Το Μικρό Χωριό

Δεκαεννέα παραλίες διαλεχτές, δώδεκα βουνά με ρέουσες φυσικές πηγές, επτά ιπποτικά μεσαιωνικά κάστρα, ένα βυζαντινό μοναστήρι, διακόσιες εκκλησίες, ένα σπήλαιο με πλήθος ανασκαφών, ένα χωριό πολιτιστικό μνημείο, πλούσια πανίδα...
με πάνω από εκατό είδη πουλιών αλλά και εκατοντάδες άγρια είδη χλωρίδας και περίπου πεντακόσιοι κάτοικοι.  Καλωσήρθατε στην Τήλο!

Ο επισκέπτης φτάνει στο νησί στα Λιβάδια, το λιμάνι που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Πρώτη εικόνα αγναντεύοντας στα ανατολικά, ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πέλαγος τα βουνά της Τουρκίας.  Στην κορυφή του βουνού πάνω από το χωριό, το οποίο χαρακτηρίζει η παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, δεσπόζει το εξακοσίων ετών Κάστρο της Αγιοσυκιάς.

Στη βόλτα μας στο χωριό την προσοχή μας τραβάει το κτίριο του αστυνομικού τμήματος με την αξιοπρόσεχτη αρχιτεκτονική του, εμφανώς επηρεασμένο από την ιταλική κυριαρχία του νησιού από το 1912 έως το 1948.  Στους γύρω λόφους διακρίνονται τα διεσπαρμένα άσπρα, τετράγωνα σπιτάκια, αλλά και τα πρόσφατα κατασκευασμένα μικρά διαμερίσματα με υπέροχη θέα στον κόλπο.

Η παραλία Λιβάδια απέχει είκοσι μέτρα από το λιμάνι.  Όσοι αγαπούν τη θάλασσα στην Τήλο θα απολαύσουν το ζεστό και καθαρό σαν κρύσταλλο νερό και θα κάνουν windsurf, κανό και ηλιοθεραπεία στις άνετες καρέκλες, που προσφέρονται κάτω από τη φυσική σκιά των αρμυρικιών που διατρέχουν την παραλία σε όλο της το μήκος.

Θα βρείτε πλήθος από μικρά παραθαλάσσια ταβερνάκια ή/και διασκορπισμένα γύρω από το χωριό, στα οποία μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και ποτά.

Σε μια επίσκεψή σας στο νησί της Τήλου, αξίζει να περιπλανηθείτε στα παρακάτω μέρη:

  • στο Μεγάλο Χωριό, για να επισκεφτείτε τη Νεκρόπολη, το Μουσείο της Τήλου με τα ευρήματα από το σπήλαιο Χαρκαδιό, πολλά μοναστήρια και τα ερείπια του Κάστρου,
  • στο Κάστρο των Ιπποτών, διασώζονται μόνο τα εξωτερικά τείχη. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, ακριβώς πάνω από το Μεγάλο Χωριό.  Κτισμένο κατά τους υστεροβυζαντινούς χρόνους, αποτελεί ταυτόχρονα ένα επιβλητικό, όσο και ερειπωμένο μνημείο.  Η ανάβασή σας θα γίνει από διαμορφωμένο μονοπάτι, φτάνοντας στην κορυφή του οποίου θα σας αποζημιώσει η εκπληκτική θέα που προσφέρει,
  • στο Κάστρο της Αγιοσυκιάς του 15ου αιώνα,
  • στο Μεσαιωνικό κάστρο της Μεσσαρίας,
  • στο Σπήλαιο Χαρκαδιό, το οποίο περιέχει και παλαιοντολογικά ευρήματα,
  • στο Νεκροταφείο του Αγίου Αντωνίου, αρχαίο και βυζαντινό νεκροταφείο,
  • στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα,
  • στα Μοναστήρια Ταξιάρχη και Αγίου Αντωνίου,
  • στον Καστέλο, βραχώδες ύψωμα με ερείπια μεσαιωνικού πύργου,
  • στο Εκκλησάκι της Παναγιάς της Πολίτισσας - χτίσθηκε το 1879 και ανακαινίσθηκε το 1937,
  • στην Εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκισσας.

Οι γνήσιοι και ιδιαίτερα πρόθυμοι κάτοικοι του νησιού, η χαλαρωτική ατμόσφαιρα αλλά και η αίσθηση ότι το νησί της Τήλου απεικονίζει την ιστορία πολλών ετών, δημιουργούν ένα συγκινητικό σχεδόν συναίσθημα.

Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Τήλου


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!


Pin It button on image hover