Travel Plan

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Στις όχθες του Αχέροντα...



Μια διαφορετική βουτιά μπορείτε να απολαύσετε στις όχθες του Αχέροντα.  Εξίσου δροσιστική και ταυτόχρονα μια βουτιά στην ιστορία και στη μυθολογία!

Ο Όμηρος τις περιγράφει ως «…Ένα ακρογιάλι μικρό, με γύρω φουντωτά της Περσεφόνης δάση, όλο από λεύκες λυγερές και ιτιές καρποτινάχτρες».  Η περιγραφή αυτή μοιάζει να... είναι η μόνη ικανή για να περιγράψει την ομορφιά του μοναδικού φυσικού αυτού τοπίου.

Τόσο τα στενά και οι εκβολές του Αχέροντα όσο και η ευρύτερη περιοχή ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών "Natura 2000".  Αξίζει να αναφερθεί ότι η  περιοχή φιλοξενεί  699 είδη χλωρίδας (εκ των οποίων τα 449 συναντώνται στο δέλτα και τα 250 στα στενά), ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των σπάνιων ειδών πανίδας της περιοχής.  Ακόμη και σήμερα το όνομα του Αχέροντα, που η μυθολογία θέλει να οδηγεί στο βασίλειο του Άδη, προξενεί δέος.   Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία η ονομασία του ποταμού Αχέροντα  προέρχεται από τη λέξη «άχος», που σημαίνει θλίψη αναφερόμενη στη θλίψη του θανάτου.
 
Στον Αχέροντα μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς.  Το ταξίδι του ποταμού σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ήπειρο, που διατρέχει  τρεις νομούς - Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, μέχρι το τέλος της διαδρομής του και την εκβολή του στο Ιόνιο, καλύπτει μια έκταση 64 χιλιομέτρων.

Ταξιδέψτε σε ένα αέναο σύμβολο της ιστορίας, μέσα από αρχέγονους θρύλους, με φόντο ένα τοπίο που μοιάζει σχεδόν ανέγγιχτο.  Οι βαθιές χαράδρες και τα τυλιγμένα στην ομίχλη έλη, συνδέθηκαν με τα μυστήρια του Κάτω Κόσμου και το βασίλειο του Πλούτωνα, μέσα από διηγήσεις  που καθήλωναν ανέκαθεν μικρούς και μεγάλους.
 
Σήμερα στις εκβολές του Αχέροντα φιλοξενείται ένα ενδιαφέρον οικοσύστημα, όπου ξεχωρίζουν οι νεροχελώνες και οι λιβελούλες, το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε με μια βαρκάδα με αφετηρία τα νερά του Όρμου Αμμουδιάς στην Πρέβεζα.  Στα πέντε τελευταία του χιλιόμετρα ο ποταμός είναι πλωτός και βαρκάρηδες κάνουν τουριστικές διαδρομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.  Σας  προσφέρουν μάλιστα και μια βόλτα στις παραλίες του Ιονίου δίπλα.

Ο διάπλους με το καραβάκι καταλήγει στο χωριό Μεσοπόταμος, κοντά στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.   Συμβουλή μας: μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στο χώρο του.  Ακόμη στο δέλτα του γίνεται και ξενάγηση με κανό-καγιάκ, ενώ στο τελευταίο αυτό τμήμα υπάρχει και μια παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή 4 χιλιομέτρων, δίπλα στο "Δάσος της Περσεφόνης".
 
Ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε, μετά μπορείτε να καταφύγετε στην παραλία του χωριού Αμμουδιά, όπου και θα βρείτε αφθονία από ψαροταβέρνες για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

Φυσιολάτρες ή όχι, ο Αχέροντας αξίζει αδιαμφισβήτητα μια επίσκεψη!


O CEO
κ. Δασκαλάκης Γεώργιος  & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!


Pin It button on image hover