Travel Plan

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τα 5 καλύτερα αστικά πάρκα παγκοσμίως

Tο περίφημο Banc de Trecandís στο Park Güell με φόντο την πόλη της Βαρκελώνης

Κάθε σύγχρονη πρωτεύουσα - και όχι μόνο, που «σέβεται τον εαυτό της» οφείλει να έχει χώρους πρασίνου!   Όπου τόσο οι κάτοικοι της πόλης, όσο και οι επισκέπτες να μπορούν να χαλαρώσουν, ξεχνώντας για λίγο τις καθημερινές τους έγνοιες και άγχη.

Πάμε μια βόλτα στα πιο όμορφα αστικά πάρκα στον κόσμο.  Σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις φιλοξενούνται ορισμένα από τα καλύτερα και πιο φιλόξενα μητροπολιτικά πάρκα και στα ...
οποία στο επόμενο ταξίδι σας, σας συστήνουμε να κάνετε μια στάση προκειμένου να απολαύσετε την ηρεμία του τοπίου και το πράσινο.


1.    Central Park, Νέα Υόρκη
Πασίγνωστο, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πλήθος ταινιών, το Central Park στο Μανχάταν, αποτελεί μια όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης, δίπλα στους αμέτρητους ουρανοξύστες.  Εκτείνεται σε 8.043 στρέμματα και δέχεται 25 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Σε μια επίσκεψή σας κάντε μια βόλτα από το Strawberry Fields, αφιερωμένο στη μνήμη του John Lennon (από το ομώνυμο τραγούδι) και ξαπλώστε στο γρασίδι  απολαμβάνοντας μια διαφορετική Νέα Υόρκη.  Να σημειωθεί ότι ο μήκους 10 χλμ. περιμετρικός δρόμος γεμίζει joggers, δικυκλιστές και skaters, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και μετά τις 7 το απόγευμα που απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Εντός του πάρκου βρίσκει κάνεις: έναν ζωολογικό κήπο, λίμνες, βοτανικούς κήπους, παγοδρόμια, χώρους συναυλιών κ.ά.  Αποτελεί επίσης μια όαση για τα μεταναστευτικά πουλιά.


2.    Hyde Park, Λονδίνο
Τα οκτώ κύρια πάρκα της πόλης του Λονδίνου, γνωστά ως βασιλικά πάρκα, βρίσκονται στο κέντρο της πόλης καταλαμβάνοντας 20.234 στρέμματα.  Θα βρείτε άψογα διαμορφωμένους κήπους, ιστορικά μνημεία, αρχιτεκτονικά έργα, σιντριβάνια και λίμνες.

Το Hyde Park είναι το μεγαλύτερο εξ αυτών, απλώνεται σε 1420 στρέμματα, κατά μήκος μιας λίμνης, εγκαταστάσεων για ενοικιάσεις σκαφών και ιππασίας κ.ά.  Θα βρείτε ακόμη ένα μνημείο προς τιμήν της πριγκίπισσας Νταϊάνα, αλλά και τη φημισμένη Speakers' Corner, ένα σημείο ελευθερίας του δημόσιου λόγου, που συγκεντρώνει αγορητές, ρήτορες, προφήτες κ.ά., ενώ διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις και φεστιβάλ.


3. Jardins du Luxembourg, Παρίσι 
Αν και δεν είναι το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης (είναι το Le Bois de Boulogne/Το Δάσος της Βουλόνης - με υπόδειγμα το βρετανικό Hyde Park), οι κήποι του Λουξεμβούργου είναι το αγαπημένο μέρος των Παριζιάνων όλων των ηλικιών!

Το πάρκο αυτό, είναι το ιδανικό μέρος για να κάνετε τη βόλτα σας και να απολαύσετε έναν καφέ στον ήλιο δίπλα στη λίμνη, ή ακόμη-ακόμη και να παρακολουθήσετε ένα θέατρο μαριονέτας.

Στους κήπους ξεχωρίζει το Palais du Luxembourg/Παλάτι του Λουξεμβούργου, το οποίο και κατασκευάστηκε μεταξύ 1615 και 1627, για τη Μαρία των Μεδίκων, τη μητέρα του Λουδοβίκου του 13ου.


4.    Park Güell, Βαρκελώνη
Ένας εντυπωσιακός συνδυασμός πάρκου και καινοτόμων αρχιτεκτονικών και γλυπτικών έργων, του ιδιοφυούς Antoní Gaudí.  Το πάρκο Güell έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στο λόφο «el Carmel», προσφέρει υπέροχη, πανοραμική θέα της πόλης της Βαρκελώνης, καθίστε στο περίφημο Banc de Trecandís, τον διάσημο ψηφιδωτό πάγκο και απολαύστε τη!  Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε το Pavello de Consergia, όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε την ιστορία του πάρκου αλλά και για τις μεθόδους του Γκαουντί.

Σε μια βόλτα σας θα συναντήσετε ερασιτέχνες μουσικούς και δεν είναι απίθανο να πετύχετε εκδηλώσεις και φεστιβάλ, ιδιαίτερα τώρα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


5.    Tiergarten Park, Βερολίνο 
Με την είσοδό του ακριβώς στην άλλη πλευρά της πύλης του Βραδεμβούργου, το Tiergarten Park έχει κάτι για όλους: μια θορυβώδη πλατεία γεμάτη τουρίστες, αλλά και σκιερά, καταπράσινα και ήσυχα μονοπάτια και λίμνες.  Πρόκειται για ένα πραγματικό δάσος στην καρδιά του Βερολίνου, έκτασης 2104 στρεμμάτων.

Εκεί βρίσκεται η κατοικία του προέδρου της Γερμανίας, το Schloss Bellevue και ο πύργος Carillon.  Το πάρκο φιλοξενεί επίσης πολλά αξιόλογα γλυπτά, συμπεριλαμβανομένων της τεσσάρων επιπέδων Στήλης της Νίκης (Siegessäule) και του μνημείου του Βίσμαρκ.


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!


Central Park

Hyde Park

Jardins du Luxembourg

Tiergarten Park
Pin It button on image hover