Travel Plan

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ο Πύργος CN του Τορόντο


Στο Τορόντο, τη μεγαλύτερη πόλη στον Καναδά, βρίσκεται ο Εθνικός Πύργος του Καναδά – CN Toronto Tower,  ένα σύγχρονο «θαύμα».   Ο CN Toronto Tower για 31 χρόνια, κατείχε το ρεκόρ του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο.  Την πρωτιά αυτή του έκλεψε το Burj Khalifa το 2007.


Παρά το γεγονός  ότι δεν είναι πια το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να το επισκέπτονται κάθε χρόνο, προκειμένου να αποτίσουν «φόρο τιμής» στην αρχιτεκτονική του.

Στη δεκαετία του 1960, οι πολλοί ουρανοξύστες του Τορόντο «μπλόκαραν» το σήμα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πόλης να στερούνται τηλεόρασης υψηλής ποιότητας.   Το συμπέρασμα σχετικής έρευνας εμπειρογνωμόνων ήταν ότι οι πύργοι μετάδοσης των τηλεοπτικών σταθμών ήταν πάρα πολύ χαμηλοί σε σχέση με τους άφθονους ουρανοξύστες της πόλης.

Στα τέλη λοιπόν της δεκαετίας του ‘60, η Canadian National Railway έκανε την πρόταση για τη δημιουργία του Πύργου, όπου και θα φιλοξενούταν μια μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η κατασκευή του Πύργου CN διήρκεσε 3 χρόνια,  μεταξύ του 1973 και του 1976 και το συνολικό κόστος του ήταν 63 εκατ. Δολάρια.  Περίπου 1.537 εργάτες δούλευαν για 24 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα προκειμένου να τελειώσει!  Τον Ιούνιο του 1976, ο πύργος άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό.  Το όνομα του, όπως αντιλαμβάνεται κανείς,  το οφείλει στη σιδηροδρομική επιχείρηση που πρότεινε και την ανέγερση του, την Canadian National , το οποίο και διατήρησε ακόμα και μετά την αλλαγή κυριότητας  το 1995.

Η ομάδα σχεδιασμού του Πύργου έκανε το γύρο του κόσμου, «επιθεωρώντας» πληθώρα κτιρίων που ήταν διαφορετικά-ξεχώριζαν και συγκέντρωνε τις θετικές  τους ιδιότητες.  Αποτέλεσμα το CN Tower  να θεωρείται ένα σύγχρονο θαύμα, καθώς ενσωματώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των κτιρίων θαύμα του κόσμου.

Το ύψος του πύργου είναι 553,3 μ. και μπορεί να αντέξει σεισμό 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.  Το άνω μέρος του έχει κατασκευαστεί ώστε  να αντέχει σε ανέμους με ταχύτητα έως και 418 χλμ/ώρα.  Η American Society of Civil Engineers το έχει χαρακτηρίσει  ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου το 1995.  Τα 6 ασανσέρ του με τη γυάλινη πρόσοψη χρειάζονται μόλις 58 δευτερόλεπτα για να φτάσει στο «παρατηρητήριο» του τελευταίου ορόφου, ταξιδεύοντας με 15miles/hour.  Τα γυάλινα πατώματά τους μπορούν να αντέξουν το βάρος 14 μεγάλων ιπποπόταμων, ενώ το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το νο 1 την εποχή της έναρξης της λειτουργίας τους, το  1994.

Τον πύργο χτυπούν κεραυνοί κατά μέσο όρο 75 φορές ετησίως.  Για την ασφαλή φύλαξη του κτιρίου από τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο, χαλκός  διατρέχει κάθετα το κτίριο, από την κορυφή ως τη βάση του.  Κατά την περίοδο της μετανάστευσης των πτηνών », μερικά από τα φώτα στους εξωτερικούς τοίχους  του χαμηλώνουν για την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών των πτηνών.

Μέσα στον Πύργο CN υπάρχει ένα εστιατόριο, το οποίο κάνει μια περιστροφή 360 μοιρών κάθε 72 λεπτά,  παρέχοντας έτσι στον επισκέπτη μια «μεταβαλλόμενη»- σφαιρική άποψη του τοπίου του Τορόντο.
Για τους περισσότερους ανθρώπους που επισκέπτονται τη χώρα του Καναδά, μια επίσκεψη στον πύργο βρίσκεται εκ των ων ουκ άνευ στο δρομολόγιό τους!  Εμείς σας το συστήνουμε εξίσου ανεπιφύλακτα!

Από το CN Tower μπορείτε να δείτε πάνω από 150 χλμ μακριά, από τους καταρράκτες του Νιαγάρα, να διασχίζουν τη λίμνη Οντάριο έως την πολιτεία της Νέας Υόρκης.  Το κτίριο στέκεται ψηλά ως ένα σύμβολο της αφοσιωμένης προσπάθειας  από κοινού, καθώς κανείς αρχιτέκτονας ή μηχανικός του έργου μεμονωμένα δεν πήρε τα εύσημα γι’ αυτό,  ένα έμβλημα της υπερηφάνειας και έμπνευσης και σύμβολο της εθνικής ακεραιότητας.


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!

Pin It button on image hover