Travel Plan

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Meet the MET!


Η ιδέα του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (MET) γεννήθηκε στο μυαλό μιας ομάδας Αμερικανών, έντονα επηρεασμένων από τη γαλλική κουλτούρα, που ήθελαν να «φέρουν» την τέχνη και την αγάπη για την τέχνη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόλις 15 χρόνια αργότερα από τη γέννηση της ιδέας, το 1880, το Μουσείο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό στην Πέμπτη Λεωφόρο.  Από τότε περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο επισκέπτονται τους χώρους του, κατατάσσοντας το ανάμεσα στα κορυφαία μουσεία του κόσμου.  Καθώς όμως για μια ολοκληρωμένη επίσκεψη στο ΜΕΤ δεν αρκεί μια ημέρα, σας παρουσιάζουμε εδώ τα 5 εκθέματα που δεν πρέπει να χάσετε!

1. Ο Ναός του Ντεντούρ (Αιγυπτιακή Έκθεση)
Ο ναός κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα π.Χ. με εντολή του Πετρόνιους, του Ρωμαίου κυβερνήτη της Αιγύπτου, ενώ από τον 6ο αιώνα μ.Χ χρησιμοποιήθηκε από τους Κόπτες χριστιανούς.  Αφού διασώθηκε από την πλημμύρα του φράγματος του Ασουάν μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στο ΜΕΤ το 1978 στην αίθουσα των Αιγυπτιακών εκθεμάτων και με απίστευτη θέα στο Central Park.  Παρατηρώντας το ναό θα δείτε τον Αύγουστο Καίσαρα να απεικονίζεται ως Φαραώ που προσφέρει θυσίες στην θέα Ίσιδα, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πως τα καλοδιατηρημένα γλυπτά του ναού παρουσιάζουν λεπτομέρειες της ζωής των Αιγυπτίων πριν 2000 χρόνια, κάνοντας σε σχεδόν να πιστεύεις πως έχουν φιλοτεχνηθεί σήμερα!

2. Χρυσοποίκιλτο άγαλμα του Βούδα (Ασιατική Έκθεση)
Ένα μοναδικής ομορφιάς χρυσοποίκιλτο άγαλμα του Βούδα, που μας ταξιδεύει πίσω στην Κίνα του 524 αιώνα μ.Χ και της Δυναστείας των Wei.  Περπατήστε γύρω από το άγαλμα και προσέξτε τη μοναδική αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας και γαλήνης, που έχει αποδώσει ο καλλιτέχνης στο πρόσωπο του Βούδα, ενώ οι φιγούρες που αιωρούνται γύρω από τη μορφή του εκφράζουν την τέλεια ισορροπία.

3. Δωμάτιο του Hotel de Varengeville (Αίθουσα Wrightsman)
Στην αίθουσα Wrightsman ένα δωμάτιο σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και στην αριστοκρατική ατμόσφαιρα του Παρισιού του 1704.  Πρόκειται για την πλήρη αναπαράσταση ενός δωματίου του φημισμένου ξενοδοχείου “Hotel de Varengeville” με εντυπωσιακά έργα τέχνης και δείγματα κορυφαίας ξυλογλυπτικής, που είχαν την τύχη να φθάσουν στα χέρια των ανθρώπων του ΜΕΤ.

4. Cubiculum Nocturnum (Ελληνική και Ρωμαϊκή Πτέρυγα)
“Cubiculum nocturnum” στα λατινικά σημαίνει κρεβατοκάμαρα.  Ο επισκέπτης του ΜΕΤ έχει την δυνατότητα να γνωρίσει μια κρεβατοκάμαρα της ρωμαϊκής περιόδου, που ταξίδεψε από την κατεστραμμένη από τον Βεζούβιο, Πομπηία.  Είναι εντυπωσιακό το πώς σε μια τεράστια φυσική καταστροφή, που εξαφάνισε μια ολόκληρη περιοχή, διασώθηκαν πανέμορφα έργα τέχνης της εποχής, όπως οι τοιχογραφίες που απεικονίζονται στους τοίχους του Cubiculum Nocturnum.

5. Μάσκες Kavat (Έκθεση Ωκεάνιων Πολιτισμών)
Πρόκειται για μάσκες προερχόμενες από την Παπούα Νέα Γουινέα, που αποτελούσαν μέρος των τελετουργικών τελετών των ιθαγενών μέχρι και σχετικά πρόσφατα (1970).  Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι ο εντυπωσιακός σχεδιασμός και τα έντονα χρώματα τους θα μπορούσαν, όπως και τους έδωσαν κεντρική θέση σε ένα μουσείο της Νέας Υόρκης!


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!





\



Pin It button on image hover