Travel Plan

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Before Midnight


Ένας «μεγάλος έρωτας» στη μεσσηνιακή Μάνη…

Πανέμορφες εικόνες και ειδυλλιακά τοπία της μεσσηνιακής Μάνης, που αναπτύσσεται κατά μήκος των παραλιών του Μεσσηνιακού κόλπου στους πρόποδες του Ταΰγετου, αποτελούν το ιδεώδες «σκηνικό» στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» («Before Midnight»), την τρίτη του βραβευμένου σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με θέμα την ερωτική σχέση του Αμερικανού συγγραφέα Τζέσι με τη Γαλλίδα ακτιβίστρια Σελίν. Στις δύο προηγούμενες ταινίες...
της «σειράς», το ζευγάρι είχε συναντηθεί αρχικά στη Βιέννη («Πριν το ξημέρωμα», 1995) και κατόπιν στο Παρίσι («Πριν το ηλιοβασίλεμα», 2004). 

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2012 στο σπίτι του φιλέλληνα διάσημου Βρετανού συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ (πέθανε πριν από δύο χρόνια) στην Καρδαμύλη και άλλες τοποθεσίες της περιοχής, ενώ την ιστορία «ντύνουν» μοναδικά οι νότες του τραγουδιού «Για ένα τανγκό» της Χαρούλας Αλεξίου. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν, για μία ακόμα φορά, ο Αμερικανός Ίθαν Χοκ και η Γαλλίδα Ζιλί Ντελπί. Ο Χοκ αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα και μάλιστα το 2009 είχε εμφανιστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Αυτόλυκου στην παράσταση «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ, που είχε σκηνοθετήσει ο Βρετανός Σαμ Μέντες. 

«Ήταν υπέροχη εμπειρία που βρεθήκαμε ξανά όλοι μαζί, αυτήν τη φορά στην πανέμορφη Ελλάδα, και επισκεφθήκαμε και πάλι τη ζωή της Σελίν και του Τζέσι εννέα χρόνια μετά», είχαν πει ο σκηνοθέτες και οι πρωταγωνιστές, κατά την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας. Από την πλευρά του, ο Ρ. Λινκλέιτερ, στη συνέντευξη Τύπου πριν από την προβολή της ταινίας στο πρόσφατο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (Berlinale), όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, διευκρίνισε πως «μόλις βρέθηκα στην Ελλάδα, είπα: “Αυτό είναι!” και ακύρωσα όλες τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν στον προγραμματισμό μου. Η ταινία δεν θα μπορούσε να γυριστεί πουθενά αλλού. […] Η Μεσσηνία μας φάνηκε ένας ιδανικός τόπος, μια καλή αφετηρία να δείξουμε όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Το «στρατηγείο» όλης της παραγωγής βρισκόταν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino, ο ιδιοκτήτης του οποίου Χρήστος Κωνσταντακόπουλος ήταν και συμπαραγωγός της ταινίας. Επισημαίνεται ότι το πολυτελές αυτό resort, που βρίσκεται στη δυτική Μεσσηνία κοντά στις πανέμορφες παραθαλάσσιες κωμοπόλεις της Πύλου με το μνημειακό προϊστορικό Ανάκτορο του Νέστορα, της Μεθώνης και της Κορώνης αλλά και τη γοητευτική πόλη της Καλαμάτας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες και πλέον φιλικές στο περιβάλλον ξενοδοχειακές μονάδες της Ευρώπης.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πριν από τη συμμετοχή της στη Berlinale, η ταινία είχε προβληθεί και στο φημισμένο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς (Η.Π.Α.), βρίσκοντας θερμότατη ανταπόκριση, ενώ στις ελληνικές αίθουσες θα κάνει πρεμιέρα στις 13 Ιουνίου.


Δείτε το trailer της ταινίας



Πηγή: visitgreece.gr


Pin It button on image hover