Travel Plan

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Καππαδοκία: στις κοιλάδες των νεραϊδοκαμινάδων!



Η Καππαδοκία, η ονομασία της οποίας προέρχεται από την περσική λέξη: Κατπατούκα που σημαίνει «η χώρα των όμορφων αλόγων», είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας.

Δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι το τοπίο της περιοχής θυμίζει σχεδόν άλλον πλανήτη!  Ένα απέραντο οροπέδιο, γεμάτο φαράγγια και εντυπωσιακά χάσματα και «παράξενους» βράχους σε μια απίστευτη...
ποικιλία σχημάτων, να στέκουν επί αιώνες ακλόνητοι φρουροί!
  
Νοτιοανατολικά της Άγκυρας (σημερινής πρωτεύουσας της Τουρκίας), υπήρξε κάποτε το κέντρο της αυτοκρατορίας των Χετταιών.  Με το πέρασμα του χρόνου έγινε αυτόνομο βασίλειο στην Περσική Αυτοκρατορία και  αργότερα επαρχία της τεράστιας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.  Τα ίχνη των πολιτισμών που μέσα στους αιώνες πέρασαν από τον τόπο αυτό είναι ακόμη εμφανή.
  
Πράγμα το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για μια περιοχή ασυνήθιστη, ιδιαίτερης και τραχιάς φυσικής ομορφιάς, έχει καταστήσει την Καππαδοκία σήμερα έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Γκορέμε, μία πόλη λαξευμένη σε ηφαιστειογενή βράχο, πύλη του εθνικού πάρκου Γκορέμε, του Υπαίθριου Μουσείου της Καππαδοκίας και αχανούς σε έκταση Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Θα θαυμάσετε ναούς του 10ου και 11ου αιώνα σε σπηλιές.  Θεωρείται ιδανική περιοχή επίσης για να δοκιμάσετε την κουζίνα και το κρασί της Τουρκίας.

Συνεχίστε για τη Σινασσό, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα στα παλαιά πέτρινα αρχοντικά των Ελλήνων της περιοχής.  Φεύγοντας, περάστε δίπλα από το Τσάουσιν, διασχίζοντας τον Άλυ ποταμό (Κιζίλιρμακ), κατευθυνόμενοι προς το κάστρο του Ουτσισάρ.

Ένας τεράστιος βράχος, διάτρητος από σπηλιές και γύρω από αυτόν περιμετρικά τα γραφικά σπίτια του χωριού!  Στο δρόμο της επιστροφής, θα κάνουμε στάσεις σε διάφορα σημεία στις ‘κοιλάδες των νεραϊδοκαμινάδων’, όπως ονομάζονται.  Πρόκειται για βράχια - υπερφυσικά γλυπτά, τα οποία δηµιουργήθηκαν µε το πέρασµα του χρόνου, από τις εκρήξεις ηφαιστείων πριν από 60 εκατοµµύρια χρόνια και θυμίζουν µε καµινάδες.  Η φύση - γλύπτης περνά στα χέρια των ανθρώπων, οι οποίοι συμπληρώνουν το έργο της, µεγαλώνοντας τις τρύπες, μετατρεποντάς τις σε σπίτια, εκκλησίες και µοναστήρια ολόκληρα.

& αν αναρωτιέστε για τα «μπαλόνια» στις φωτογραφίες, πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση της περιοχής, που σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε!  Πτήσεις με αερόστατα, για τους επισκέπτες που αναζητούν κάτι διαφορετικό!  Κάθε πτήση είναι μια μοναδική και φανταστική περιπέτεια, καθώς τα αερόστατα διασχίζουν τα στενά των νεραϊδοκαμινάδων και ίπτανται πάνω από το μαγευτικό τοπίο της Καππαδοκίας.


O CEO κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!












Pin It button on image hover