Travel Plan

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Αίγυπτος: Το λίκνο του πολιτισμού

Αψηφώντας το τριτοκοσμικό χάος της σύγχρονης μεγαλούπολης θυμόμαστε την αλλοτινή αίγλη της και σαλπάρουμε στο ευλογημένο ποτάμι που την κρατά ζωντανή.

Oποιος δεν έχει δει το Κάιρο δεν έχει δει τον κόσμο, γιατί το Κάιρο είναι η μητέρα του κόσμου, λέει μια αραβική παροιμία. Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, εκτός από «Αλ Καχίρα» που στα αραβικά σημαίνει νικηφόρος, ονομάζεται και «Ουμ αλ Ντούνια», δηλαδή αυτό ακριβώς που λέει η παροιμία: μάνα του ντουνιά.

Και πράγματι, το Κάιρο υπήρξε για αιώνες το ένα από τα δύο κέντρα του κόσμου. Το άλλο ήταν η Κωνσταντινούπολη των Βυζαντινών. Ακόμα και τώρα το Κάιρο είναι το παν για τους Αιγύπτιους. Οταν αναφέρουν τη λέξη «Μισρ» που είναι το αραβικό όνομα της χώρας τους, συχνά δεν εννοούν ολόκληρη την επικράτεια, αλλά μόνο την πρωτεύουσα.


Ο Νείλος στην αρχαία θρησκεία των Αιγυπτίων συμβόλιζε το πέρασμα από τη ζωή στον θάνατο. Η ανατολική όχθη του προοριζόταν για τους ζωντανούς, όπου έκτισαν τις κραταιές Θήβες. Σημειώστε ότι στο απόγειό τους το 1300 π.Χ. είχαν πάνω από 1 εκατ. κατοίκους. Απέναντι στη δυτική όχθη πίσω από τους αμμόλοφους όπου έβλεπαν τον ήλιο να δύει, ήταν η χώρα των νεκρών. Στην περίφημη κοιλάδα των βασιλέων βρέθηκαν πάνω από 60 τάφοι κι ένας από αυτούς ήταν ασύλητος.

Ο τάφος του νεαρού Τουταγχαμών, τα κτερίσματα και η μούμια τα οποία εκτίθενται όπως προείπαμε στο αιγυπτιακό μουσείο του Καΐρου. Εδώ θα δείτε και τους δύο καθήμενους κολοσσούς του Μέμνονα. Αλλη μια σημαντική προσωπικότητα που έλαμψε στις αρχαίες Θήβες τον 15ο αι. π.Χ. ήταν η μοναδική γυναίκα Φαραώ στην ιστορία, η Χατ-σεπ-σουτ. Στους τοίχους του ναού της στο Ντέιρ ελ Μπάχρι της δυτικής όχθης, απεικονίζεται σαν άνδρας με ψεύτικο γένι και φενάκη κρατώντας τα σύμβολα του Ρα και του Οσιρι.

Επισκεφθείτε το www.travelplan.gr και επιλέξτε την εκδρομή των ονείρων σας.
Πηγή: ethnos.gr
Pin It button on image hover